Elsősegélynyújtó képzés

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt!

A munkahelyi elsősegélynyújtó képzésnek az egyik (a másodlagos) célja, hogy egy munkavédelmi ellenőrzés során a cége ne kapjon bírságot, amiért nincs képzett elsősegélynyújtó a cégnél. De ennél sokkal fontosabb célja is van: az Ön biztonsága.

A tanfolyam anyaga nem csak az, hogy mit tegyünk, ha a kollégánk elvágta, levágta, megégette, vagy ha úgy néz ki, hogy eltört. Az egyik fő célja az, hogy ha egy kollégája vagy éppen Ön rosszul lesz – vezetőknél a stresszes életmód miatt ez akár szívinfarktust is jelenthet! -, kell, hogy legyen valaki, aki azonnali segítséget nyújt és fenntartja legalább a keringést – és életben tartja (agykárosodás nélkül) – addig, amíg a mentő megérkezik.

Egy elsősegélynyújtó oktatást végzett személy nemcsak a vágások bekötözése miatt szükséges, hanem az Ön és kollégái életét is megmentheti egy hasonló esetben. Ez sokkal fontosabb a munkavédelmi bírság megelőzésénél.

Jelenleg az alábbi jogszabályok rendelkeznek a munkahelyi elsősegélynyújtó képzésről:

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről
46.§ A munkahelyen - jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően - biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit.

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
20. § (1) Minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani.

A munkaegészségügyi feladatok ellenőrzése egy ideje már a Munkavédelmi Hatósághoz (régi OMMF, ma már GFM Munkavédelmi Főosztály) került, emiatt erősen javallott az „ÁNTSZ uralma” alatt elhanyagolt területekre is nagyobb hangsúlyt fordítani, mert a Kormányhivatal Munkavédelmi Főosztálya/Felügyelősége már ténylegesen ellenőrzi is ezeket, mint például a munkahelyi elsősegélynyújtók képzését is.

Mivel ilyen kifejezetten „munkahelyi elsősegélynyújtó” képzés nem sok helyen érhető el, 2008-ban beindítottuk rendszeres ilyen irányú képzésünket, kb. 6-8 hetente szervezünk ilyet Budapesten (illetve kihelyezett tanfolyamot is tudunk tartani bárhol az országban) és mindössze fél napot vesz igénybe. A tanfolyamot az Országos Mentőszolgálat tisztje tartja, több éves oktatói és gyakorlati tapasztalattal.

A munkahelyi elsősegélynyújtók létszámának meghatározása

A képzett elsősegélynyújtók számának meghatározásakor figyelembe kell venni a dolgozók létszámát és a munkahely alapterületét is.
Optimális esetben a munkahelyi segélynyújtónak a munkahely bármely pontját 5 percen belül meg kell tudnia közelíteni. Ezen időintervallumba bele kell számítani az elsősegélynyújtó-felszerelés felvételéhez szükséges időt is.

A munkahelyen ki kell jelölni egy elsősegélynyújtó helyet, ott jól látható helyen "ELSŐSEGÉLY" feliratnak (tábla vagy bármilyen függesztmény) kell lennie, amin fel van tüntetve a munkahelyi elsősegélynyújtó személy(ek) neve és telefonszáma.

Az elsősegélynyújtással megbízott munkatársak minimális száma egy korábbi, hazai iránymutatás alapján:

  • 1 - 50 munkavállaló foglalkoztatása esetén: 1 fő,
  • 51 - 100 munkavállaló esetén: 2 fő,
  • 101 - 200 munkavállaló esetén: 3 fő,
  • 201 - 400 munkavállaló esetén: 4 fő
  • 401 munkavállaló felett: 5 fő.

Jelentkezési lap itt

Íme egy ellenőrzési határozat, tényleg ellenőrizték:


Amint a fenti jegyzőkönyvből kiderül: számonkérik. Érdemes rá felkészülni.
A jogosítványhoz szükséges (közúti) elsősegélynyújtó vizsgát nem fogadja el a munkavédelmi hatóság, nem lesz automatikusan munkahelyi elsősegélynyújtó az, akinek jogosítványa van.

Tudnivalók az oktatásról

Következő tanfolyam időpontja: jelenleg nyári szünetet tartunk az oktatásban, a következő képzésünk kb. szeptember végén lesz. Addig is tud jelentkezni: töltse ki az online jel.lapot, látjuk, visszaigazoljuk, és amint megvan a következő oktatás időpontja, megírjuk Önnek.

Időtartama: 5 óra (10-15 óráig)

A képzés helyszíne: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
Nem akadálymentes helyszín/terem.

Kihelyezett tanfolyamot tudunk tartani bárhol az országban (10 fős létszámtól): előzetes egyeztetés után kimegyünk Önökhöz és ott tartjuk meg az oktatást.
Érdeklődni az info@munkavedelem.biz email címen vagy a 30/8943-298-as telefonszámon lehet.

A tanfolyam részvételi díja: 19.500 Ft+áfa/fő
 
A gyakorlati oktatás – újraélesztés a babán – a legkorszerűbb technikával történik, egy számítógép figyeli, vetíti ki és értékeli, hogyan sikerült a befúvás és a szívkompresszió. Addig tudják gyakorolni a hallgatók a helyes technikát, amíg tökéletesen meg nem tanulják, így biztos és működőképes gyakorlati tudást szereznek, megtanulják a valódi életmentést.

Az oktatás vizsgával zárul, a sikeresen végzett hallgatóknak a tanfolyam elvégzéséről igazolást adunk, amivel megfelelnek a jogszabály előírásainak.

Ha Ön munkavédelmi szakember vagy foglalkozás-egészségügyi szolgáltató, és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akinél nincs elegendő képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérem, hívja fel a figyelmüket a képzésre és ennek a fontosságára.

Részvételi szándékát ezen a jelentkezési lapon tudja jelezni.

Ha kérdése van, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon vagy az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni.
A kihelyezett tanfolyamokról (min. 10 fő esetén, az ország bármely pontján meg tudjuk tartani) szintén ezeken az elérhetőségeken kaphat felvilágosítást.

A tanfolyamon való részvétel FAR-ba (Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerbe) való bejelentését mi, a Kling Munkavédelmi Kft. végezzük el.


Vélemények az elsősegélynyújtó tanfolyamról

"A tanfolyamot szívesen ajánlanám másoknak is. Véleményem szerint tartalmas volt az előadás, az oktatók nagyon jók voltak. Sok hasznos dolgot meg lehetett tudni, és emellett jól is érzi magát az ember. Köszönöm!"
Szabó Zsuzsanna, Beltex Kft.

"A tanfolyam hasznos volt, kellő számú szemléltető- és segédeszköz állt rendelkezésre, valamint külön köszönet az előadó színvonalas munkájáért."
Szegedi Zsuzsanna, Chiorino Kft.

„Az oktató kifejezetten kellemes hangnemben, érdekesen, ugyanakkor könnyen emészthetőn adta le az anyagot, amely miatt nem egy unalmas napot töltöttünk el, az anyag komolysága ellenére. A tanteremben meleg volt, de nem jelentett túl nagy problémát. Fontos, hogy nem csak egy száraz anyagot kaptunk, hanem látványosságban is volt részünk bőven… Természetesen hasznosnak találtuk, főleg mert kaptunk olyan új információt, amelyről addig a pontig máshogy vélekedtünk.”
Halász Rita ügyfélszolgálat vezető, SPRINTER Csomag és Logisztika

„Valóban hasznos és korszerű ismereteket szerezhetett a tanfolyamon mindenki. Mind a képekkel szemléltetett előadás, mind az előadó előadásmódja, stílusa, a helyszín nagyszerű volt.”
Rosa Norbert műszaki vezető, Sinergy Kft. (BC-Erőmű)
 

„Szeptember 5-én vettem részt az Önök által szervezett munkavédelmi elsősegélynyújtó tanfolyamon, Amelyet kifejezetten hasznosnak találtam és mindenkinek csak ajánlani tudom!  Az új oktatójuk érdekfeszítően és lényegre törően adta át a munkahellyel kapcsolatos elsősegélynyújtó ismereteket mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Mindezt közvetlen, baráti stílusban, a hallgatókat tevékenyen bevonva az oktatás menetébe!
Az elméleti oktatásban nagyon jónak tartottam, hogy a munkahelyen előfordulható sérüléseket, baleseteket és azok ellátását képekkel, valamint a saját és kollégái mentős gyakorlatából hozott esetekkel szemléltette. Ugyanilyen pozitívuma volt a tanfolyamnak a gyakorlatiasságra való törekvés (például: stabil oldalfekvő helyzet végrehajtásának gyakorlása, a szemléltető bábun való újraélesztés technikájának megfelelő elsajátítása, defibrillátor működésének bemutatása).
Úgy vélem mindenkinek hasznára válna, ha ilyen színvonalú elsősegélynyújtó tanfolyamon vehetne részt! Még egyszer: mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tanfolyamot!”
Rakaczki Zsolt, BBCS Kft. Rózsakert Medical Center

„Az Elsősegély képzés nagyon színvonalas és kellően gyakorlatias volt.
Az előadó jól érthető módon, a hétköznapjainkban is használatos kifejezésekkel (tudatosan kerülve a latin szavakat), képekkel illusztrálva, és minden esetben eszközök, segédanyagok (pl.: kötszer, kendő, fertőtlenítő szer) használatával  tartotta az oktatást.
Minden résztvevő hallgatónak személyenként lehetősége nyílott az elméleti „tudás” gyakorlására is (pl.: stabil oldalfekvés, újraélesztés), az oktató minden esetben segítőkészen és a mindennapi munkájából merített szakszerű tanácsokkal segítette a gyakorlatok elvégzését. Ezen oktató előadását szívesen ajánlom minden leendő elsősegélynyújtónak.”
Szabóné Pálfi Éva, személyügyi előadó, MVM Kontó Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Központ Zrt.

Tanfolyamszervező adatai: 
Cég neve: Kling Munkavédelmi Kft.
Székhely: 1112 Budapest, Rétköz u. 75. fszt. 1.
Postacím: 1027 Budapest, Vitéz u. 5-9. A. lház 4/c.
Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-387671
Adószám: 14441345-2-43
Ügyvezető: Kling Péter
Oktatásszervezői regisztrációs szám: SZ187/1-2-3-4-5-6-7-12-13-14-15-16/01/2021
Felnőttképző nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000629

Elérhetőségek:
E-mail: info kukac munkavedelem pont biz
Tel/fax: (06-1) 2149-812
Ügyfélszolgálat 9-17 óráig: 30/8943-298  


Jelentkezési lap itt