hírlevél 2018.01.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jelentés célvizsgálatáról: személy- és vagyonvédelmi ágazat
  2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  3. Munkavédelmi hírek
    • Sokszor feketén dolgoznak, túlóráznak a biztonsági őrök
    • Változik több, a családokat érintő jogszabály
    • Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?
    • Az egylakásos ingatlanba januártól kérésre érkezik a kéményseprő
    • Betonozás közben halt meg egy munkás a XVII. kerületben, Budapesten

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés célvizsgálatáról: személy- és vagyonvédelmi ágazat

A 2017. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően a munkaügyi hatóság 2017. október 16. és november 10. között a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célzott ellenőrzését folytatta le, a 2012. évi I. törvény gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében, különös tekintettel arra, hogy az ágazat vállalkozásai körében évek óta magas a súlyos jogsértések száma, továbbá gyakran a hatályos jogszabályi rendelkezések megkerülését célzó illegális vagy féllegális foglalkoztatási formákra törekedtek.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. január 05-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. január 18-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. február 02-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. február 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. februárban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők,  7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Sokszor feketén dolgoznak, túlóráznak a biztonsági őrök
2017. október és november között a munkaügyi hatóság a személy- és vagyonvédelmi cégeket ellenőrizte: 1026 céget, és annak 2592 dolgozóját vizsgálták meg. A munkáltatók 76 százalékánál és a munkavállalók 68 százalékánál találtak jogsértést. Tovább a cikkhez.

Változik több, a családokat érintő jogszabály
Több, a családokat érintő jogszabály változik január 1-jével: nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed maximális összege, a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedi - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?
A magyar munkavállalók egészségi állapota nem ad okot büszkeségre. Hogyan támogathatja a HR a munkavállaló egészségét, és ezzel a vállalat hatékonyságát? Egyre több elemzés bizonyítja, hogy a cégeknek tudatosan érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a területre, mert például a táppénzes napok száma akár 10-30%-al csökkenthető. Tovább a cikkhez.

Az egylakásos ingatlanba januártól kérésre érkezik a kéményseprő
Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést. Tovább a cikkhez.

Betonozás közben halt meg egy munkás a XVII. kerületben, Budapesten
A baleset Budapesten, a XVII. kerületi Pásztortűz utcában történt, még kedden. Egy családi ház tetőfödémét betonozták, amikor a betonkeverő gémje túl közel került egy vezetékhez. Tovább a cikkhez.