hírlevél 2018.02.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Élelmiszer-előállítók önellenőrzési terve
  2. Több mint 30%-kal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban
  3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  4. Munkavédelmi hírek
    • Önellenőrzési rendszer az élelmiszer-vállalkozásoknak
    • Jelentősen csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma
    • Az EU iránymutatást tett közzé az új adatvédelmi szabályokról
    • Tűzoltók lesznek
    • Ezek a leghalálosabb szakmák

Üdvözlettel:
Kling Péter

Élelmiszer-előállító vállalkozások önellenőrzési terve

Somogyi Gábor kollégánk kidolgozott egy önellenőrzési tervet egy óvodai konyhára, remek segítség az élelmiszer-előállítók önellenőrzési tervének készítéséhez.
Az anyag két db Word dokumentumból áll: a Rendelet (2 oldal), és egy ez alapján készült, óvodai konyhára kidolgozott (15 oldalas) önellenőrzési terv.
Az anyagot testreszabva (értelemszerűen/helyszínre adaptálva) más élelmiszer-előállító vállalkozások önellenőrzési tervének elkészítésére is fel lehet használni.
A 2018. január 1-jén hatályba lépett 28/2017. (V. 30.) FM rendelet: „az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről” alapján készült.

Benne:

  • időszakos önellenőrzési követelmények táblázat: mit, milyen módon, milyen gyakran, ki hajtja végre, hogyan dokumentáljuk
  • kijelölő megbízás minta
  • önellenőrzési terv felmérő lap: vizsgált terület, követelmények, eredmény
  • értékelőlap és
  • intézkedési terv.

Ára 10.000 Ft+áfa, megrendelhető ezen a linken.

Több mint 30%-kal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban

Az elmúlt évben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt indított a mezőgazdaságban dolgozók kedvezőtlen munkakörülményeinek javítására. Ennek keretében több rendezvényre került sor, tájékoztató anyagok készültek, internetes felület került kialakításra. Alapvető célja a kampánynak a balesetek számának csökkentése, az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre. A felvilágosító tevékenység eredményesnek bizonyult, az ágazatban egy év alatt 33%-kal kevesebb halálos kimenetelű munkabaleset történt. A kampány idén is folytatódik, amitől a baleseti adatok további javulását remélik a szakemberek.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. február 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. március 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. március 12-én Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is (7-es első napja)
  • 2018. március 13-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is (7-es második napja)
  • 2018. március 13-án Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
  • 2018. március 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Önellenőrzési rendszer az élelmiszer-vállalkozásoknak
2018. január 1-én lép hatályba a Földművelésügyi Miniszter által május 30-án kiadott 28/2017. (V.30.) számú FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről.
A rendeletet az élelmiszer-vállalkozások körében alkalmazandó, kistermelőkre nem vonatkozik. Az önellenőrzés papíralapon vagy elektronikus úton is megvalósítható. Az önellenőrzési terv felállítása során az élelmiszer-vállalkozás figyelembe veheti a minőségbiztosítási rendszereket, az ágazati szabványokat, a jó higiéniai útmutatókat vagy egyéb előírásokat, valamint a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) által kiadott útmutatókat és szakmai iránymutatások tartalmi elemeit.
A rendelet pontos szövegezése itt olvasható. Tovább a részletekhez.

Jelentősen csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma
Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. Az eredményességre tekintettel az NGM munkavédelmi kampánya idén is folytatódik. Tovább a cikkhez.

Az EU iránymutatást tett közzé az új adatvédelmi szabályokról
Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását az Európai Unió egészében - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Tűzoltók lesznek
Az ország négy rendészeti szakgimnáziumában összesen százharmincegyen kezdték meg tanulmányaikat az új típusú, a közös rendvédelmi alapfeladatokra is felkészítő tűzoltó-szakképzés keretében. Már tizenkettedik alkalommal indult ez az oktatási forma. Tovább a cikkhez.

Ezek a leghalálosabb szakmák
Egy amerikai álláskereső oldal, a CareerCast megvizsgálta, hogy melyek azok a szakmák, amikben a legtöbben vesztik életüket. Tovább a cikkhez.