hírlevél 2018.04.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felújított (táv)oktatási anyag tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 2. Tájékoztató az egyéni védőeszközöket érintő változásokról
 3. Jelentés a kereskedelmi ágazat munkavédelmi célvizsgálatáról
 4. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés
 5. A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja: április 28. 
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 7. Munkavédelmi hírek
  • Csökkentenék a munkahelyi baleseteket
  • Tünetmentes a kutató, aki Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát
  • A kereskedelemben 893 munkáltatónál találtak munkavédelmi szabálytalanságot
  • Megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyagáról
  • Minden, amit a kéményseprésről tudni kell
  • Leomlott az állvány, szörnyethalt két munkás a Nagytétényi úton

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok oktatásszervezőknek

Megjelent a Magyar Közlöny mellékleteként kiadott Hivatalos Értesítő 2018. évi 15. számában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója az  új Tűzvédelmi Szakvizsga Törzsanyagokról, ami 2018. április 16-tól hatályos.

 

A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet (a továbbiakban: Szakvizsga rendelet) 11. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a rendelet 1. mellékletében felsorolt foglalkozási ágakban és munkakörökben dolgozók tűzvédelmi szakvizsgáztatása tárgyában az oktatási törzsanyagot és javasolt szakirodalom jegyzékét a BM OKF az honlapján is megjelentette, amely ezen a linken érhető el.

 

Idézet a fenti tájékoztatóból:

„ Amennyiben az oktatási tematikát módosítani szükséges azt a már nyilvántartásban szereplő oktatásszervezőnek nem kell megküldenie az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, viszont azt a hatóság bármikor ellenőrizheti.

 Amennyiben az oktatásszervező tevékenységét nem a törzsanyagon alapuló szakszerű és aktuális oktatási tematika szerint végzi, akkor bírsággal sújtható, illetve a tevékenység végzésétől eltiltható.”

(forrás: www.okf.hu)

 

A megjelent Törzsanyag alapján mi elkészítettük az új képzési tematikák és oktatási segédanyagok, tesztek stb. komplett átdolgozását, sőt, már az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályi változásokat tartalmazza (mert közben olyan is volt).

 

Az új oktatási anyagunkat több Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – mint hatóság – már ellenőrizte és rendben is találta a szakvizsgáink ellenőrzésekor.

Most áprilisban hirtelen két szakvizsgánkat is ellenőrizték, ezen és ezen a linken meg tudja tekinteni a végzést: nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok, ha Önhöz is beesik egy ellenőrzés és az általunk készített anyagból oktat.

 

Miben tudunk segíteni?

A tűzvédelmi szakvizsga anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk, és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia. Áruk: 15.000 Ft/szakág (áfamentes).

 

Az ajánlat az alábbi szakágak/foglalkozási ágak tematikáira vonatkozik:

készen van: 1, 2, 3, 4, 12, 13, 14, 15, 16 kategória

várhatóan 2 héten belül készen lesz: 5, 7, 9 kategória

 

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 10.000 Ft (áfamentes).

 

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

 

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ág anyagát rendeli meg, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

 

Mi van benne?

Megrendelés esetén minden törzsanyaghoz elküldjük Önnek az alábbi kiegészítéseket is:

 • PowerPoint prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

Az oktatási anyag a tételes szabványokat nem tartalmazza, mivel az a jogszabály alapján nem forgalmazható, azok a Magyar Szabványügyi Testülettől – MSZT – egyénileg szerezhetők be, amely az Oktatásszervező feladata.
Az ár nem tartalmazza a jogszabályi változások későbbi folyamatos aktualizálását, nyomon követését, h lesznek esetleg később változások, azok követése – és átvezetése az oktatási anyagon – az Oktatásszervező további feladata.

Megrendelőlap ezen a linken található.

 

Tájékoztató az egyéni védőeszközöket érintő változásokról

2018. április 21-től teljes terjedelmében alkalmazni kell az egyéni védőeszközökről és a 89/686/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/425 rendeletét. Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása, bővebb információk ezen az oldalon találhatók.

Jelentés a kereskedelmi ágazat munkavédelmi célvizsgálatáról

Megjelent az NGM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése a kereskedelmi ágazat munkavédelmi célvizsgálatáról, amely 2017. november 10-től december 10-ig tartott.
Az Összefoglaló jelentés innen tölthető le. A Példatár pedig itt érhető el.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2018. május 14. (hétfő) 
Érdemes most jönni, mert ezután mi is nyári szünetet tartunk az oktatásban, így a következő tanfolyamunk csak ősszel lesz. 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja: április 28. 

1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete megtartotta az első munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját. Egy évvel később a kanadai szakszervezeti szövetség (Canadian Labour Congress) felkarolta a kezdeményezést. A dátum arra utal, hogy Kanadában a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást 1914. április 28-án fogadták el, amelynek nyomán létrehozták az első kanadai munkavédelmi hivatalt. A kanadai parlament az emléknapot törvénybe iktatta 1991-ben, április 28-át Nemzeti Gyásznapnak nyilvánítva. Tovább a tájékoztatóhoz.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

Öt évvel ezelőtt változott a tűzvédelmi szakvizsga rendelet, ezért így az akkor viszonylag sokan szakvizsgáztak az alábbi foglalkozási ágakból:
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Az akkor szakvizsgázók bizonyítványainak érvényessége mostanában fog tömegesen lejárni, nézze meg, hogy az Ön kollégáinak meddig érvényes. Most vidéken is tartunk szakvizsgákat azokon a környékeken, ahol öt éve is volt csoport, így jóval kevesebb utazással aktualizálni tudja ezeket.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2018. május 08-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. május 24-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. júniusban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2018. júniusban Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Csökkentenék a munkahelyi baleseteket
A halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik. Ezek nagy része traktorral vagy más nagy géppel való ütközés, gázolás. A Nemzeti Agrár Kamara szerint ezek nagy része elkerülhető lenne, emiatt munkavédelmi tájékoztató sorozatot indítanak. Tovább a cikkhez.

Tünetmentes a kutató, aki Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát
Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap. A baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent" Tovább a cikkhez.

A kereskedelemben 893 munkáltatónál találtak munkavédelmi szabálytalanságot
A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat. Tovább a cikkhez.

Megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyagáról
Megjelent: Hivatalos Értesítő 2018/15. számában. Hatályos: 2018. IV. 16-tól.
Itt olvasható. Tovább a cikkhez.

Minden, amit a kéményseprésről tudni kell
Az egyre melegedő időjárás következtében lassan szükségtelenné válik az otthoni tüzelő-fűtő berendezések napi szintű használata. Ilyenkor érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Célszerű ugyanis nem a következő fűtési szezon előtti utolsó napokra halasztani ezeket a teendőket. Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, a katasztrófavédelem az alábbi rövid útmutatóval igyekszik segíteni a lakosságot, ami tartalmazza a kéménysepréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Tovább a cikkhez.

Leomlott az állvány, szörnyethalt két munkás a Nagytétényi úton
Leesett két munkás egy állványzatról Budafokon, mindketten meghaltak - közölte a rendőrség honlapján. A baleset egy Nagytétényi úti épületfelújítás területén történt, amelynek körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja. Tovább a cikkhez.