hírlevél 2018.06.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. május 
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 3. Jelentés a munkaügyi hatóság 2018. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Tájékoztató a V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezletéről
 5. Megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 8. Munkavédelmi hírek
  • Ellenőrzik a munkáltatókat a mezőgazdaságban
  • Fejlesztésekkel előznék meg a kalauzok bántalmazását
  • Trükközhetnek a munkaidővel a BKV-nál
  • Budapesti raktártűz - fotók

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. május 

A változások legfrissebb jegyzéke és egyéb (munka-, tűz- és környezetvédelemmel kapcsolatos) érdekességek erre a linkre kattintva tölthető le. 

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2018. július 1-jétől él majd.   

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!  

Jelentés a munkaügyi hatóság 2018. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

A vizsgálatok során a 2017. I. negyedévi összesített adatokhoz viszonyítva a szabálytalan munkáltatók (62% a 60%-hoz képest), továbbá a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya (65% - 59%) is nőtt 2018. I. negyedévében. 
A jogsértések közül még mindig meghatározó a feketefoglalkoztatás, ami továbbra is kiemelkedő szabálytalanság.
2017. I. negyedévéhez képest csökkent a feketén foglalkoztatott munkavállalók száma (2.450 főről 2.216 főre), de arányuk az ellenőrzéssel érintett munkavállalókra figyelemmel nem változott.
A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Tájékoztató a V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezletéről

A V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezlete Budapesten 2018. június 4-5. között került megtartásra "A munkakörülmények fejlesztésének hatása a versenyképességre, az állami irányítás szerepe a kkv-k munkavédelmének támogatásában" címmel.
A 30 fő részvételével megrendezett konferenciát a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya szervezte. A bevezető előadásokban a négy ország delegációvezetői bemutatták országaik munkavédelmi irányítási rendszerét, munkavédelmi helyzetét, a munkavédelmi ellenőrzés szerepét és tevékenységeiket. Jellemzően mindegyik fél kitért a mikro-, kis- és közepes vállalkozások nemzetgazdaságon belüli arányára, a munka világában jelentkező új veszélyforrásokra és a munkavédelmi felügyeletek napjainkban megváltozott szerepére. 
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója, további részletek itt olvashatók.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából a munkavédelmi szakma képviselői (különböző szervezetek, alapítványok és a munkavédelmi hatóságok) országszerte megemlékezéseket szerveztek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséges és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet. 
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának közleménye, további részletek itt

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. 
A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

Öt évvel ezelőtt változott a tűzvédelmi szakvizsga rendelet, ezért így az akkor viszonylag sokan szakvizsgáztak az alábbi foglalkozási ágakból:
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Az akkor szakvizsgázók bizonyítványainak érvényessége mostanában fog tömegesen lejárni, nézze meg, hogy az Ön kollégáinak meddig érvényes. Szívesen tartunk szakvizsgákat azokon a környékeken, ahol öt éve is volt csoport, így jóval kevesebb utazással aktualizálni tudja ezeket, a jelentkezési lapon jelezze, hogy hol szeretné, ha lenne szakvizsga.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2018. június 21-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. június 28-án  Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2018. június 29-én  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2018. július 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. július 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. augusztus 06-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. augusztus 21-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Ellenőrzik a munkáltatókat a mezőgazdaságban
Szeptember végégig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos célvizsgálata, mindezt az indokolja, hogy a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb ágazat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Tovább a cikkhez.

Fejlesztésekkel előznék meg a kalauzok bántalmazását
Az elmúlt időszakban több kalauzt is fizikailag bántalmaztak. A szakszervezet a héten azt panaszolta, hogy szerintük a MÁV-Start nem tesz eleget a dolgozók védelméért. Most a társaság reagált: fontos számukra a munkavállalók testi épsége, több intézkedést is tettek értük. Tovább a cikkhez.

Trükközhetnek a munkaidővel a BKV-nál
Trükközik a munkaórákkal az elvont pihenőnapok és szabadságok kiadásánál a BKV - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Tovább a cikkhez.

Eloltották a budapesti raktártüzet - fotók
A szerda délelőtt kigyulladt épületben délután egyre elfojtották a lángokat, de az utómunkálatok még el fognak húzódni. Egy műszaki cikkeket tároló, 3.000 négyzetméteres raktárépület gyulladt ki a főváros XIII. kerületében, a Frangepán utcában - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Márk Máté közölte azt is: tudomásuk szerint senki sem sérült meg, mérgező anyag pedig nem került a levegőbe. Tovább a cikkhez.