hírlevél 2018.08.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. július
  2. Jelentés a munkaügyi hatóság akcióellenőrzéséről
  3. A kánikula miatt másodfokú hőségriasztás van érvényben
  4. A nyári meteorológiai veszélyekről: hőség
  5. Zsebtörvénytár frissítés
  6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  7. Munkavédelmi hírek
    • Járatcsökkentéssel védenék a hőségben a sofőröket
    • Jobb munkakörülményeket sürgetnek a metrójegyellenőröknek
    • Épületek az emberekért - WELL Building építészet
    • Lejár a digitális szolgáltatók regisztrációs határideje
    • Főnöke szerint direkt zuhant le a hatodikról kieső ablakszerelő

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. július

A változások legfrissebb jegyzékét erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről
Megjelent: MK110. (07.12.) Módosítja: 2018. évi XLIX. tv. Hatályos: 2018. 08. 10.

A 400 m2 vagy az azt meghaladó bruttó alapterületű építmény rendeltetésének kereskedelmi rendeltetésre változtatására, vagy kereskedelmi rendeltetésű építmény jogszabályban meghatározott átalakítására hatósági engedély (a továbbiakban: rendeltetésmódosítási engedély) alapján van lehetőség.
(2) A rendeltetésmódosítási engedély iránti eljárásban a Kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását be kell szerezni. A szakhatósági állásfoglalás kialakítása során az 57/C. és 57/D. § rendelkezéseit kell alkalmazni.
(3) Ha az (1) bekezdés szerinti eljárásban hozott döntéssel szemben benyújtott fellebbezés érinti a Kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását, a másodfokú eljárásban az 57/E. § rendelkezését kell alkalmazni.
(4) Amennyiben rendeltetésmódosítási engedély nélkül kerül sor az építmény kereskedelmi rendeltetésű használatára vagy átalakítására, a hatóság megtiltja a kereskedelmi rendeltetésű használatot, és legfeljebb az eljárási bírság legmagasabb összegének megfelelő bírságot szabhat ki.

Összefoglaló jelentés az akcióellenőrzésről

A munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről.
A munkaügyi hatóság a 2018. évi hatósági ellenőrzési terv szerint 2018. június 18. és július 6. között lefolytatta a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést. Ezt a célzott vizsgálatot a munkaügyi hatóság az ellenőrzési tapasztalatai alapján az utóbbi években minden nyáron visszatérően megtartja, így jelen jelentés nem csak az idei, hanem a 2015-től a „nyári” akcióellenőrzéseken szerzett reprezentatív adatok összehasonlítására is kitér, rámutatva e tárgykörben a foglalkoztatási gyakorlat alakulására.
A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.

A kánikula miatt másodfokú hőségriasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is marad a hőség, az év eddigi legmelegebb hete várható. A kánikula miatt 2018. augusztus 8-án 0:00 órától augusztus 10-én 24 óráig másodfokú hőségriasztás van érvényben. Tovább a részletekhez.

A nyári meteorológiai veszélyekről - Hőség

Magyarországon a meteorológiai nyár június 1-jétől augusztus 31-ig tart, míg az úgynevezett csillagászati nyár a nyári napfordulótól egészen az őszi napéjegyenlőségig, tehát szeptember 23-ig.
Tavasszal és nyáron többen dolgozunk vagy pihenünk a szabadban. A hosszabb és melegebb nappalok sokunk számára a szabadságot, a felhőtlen szórakozást jelentik. Ehhez viszont tudnunk kell azt is, hogy nyáron gyakran fordulhat elő heves zivatar, viharos szél, felhőszakadás vagy éppen jégeső, máskor pedig rendkívüli hőhullámok tehetik próbára tűrőképességünket. Tovább a katasztrófavédelem honlapjára.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. augusztus 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. augusztus 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. szeptember 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. októberben Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Járatcsökkentéssel védenék a hőségben a sofőröket
A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a hőségriadó idején ritkítani kellene a közösségi közlekedési járatokat délelőtt 11 és délután 3 óra között, hogy hosszabb fizetett pihenőidőkkel csökkentsék a járművezetők leterheltségét, és a baleseti kockázatot. Tovább a cikkhez.

Jobb munkakörülményeket sürgetnek a metrójegyellenőröknek
Az LMP a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának írt levélben sürgeti a metróban dolgozó jegyellenőrök munkakörülményeinek javítását. Tovább a cikkhez.

Épületek az emberekért - WELL Building építészet
Felismerve az épülettervezés fontosságát, a WELL Building standard az élhető, egészséges irodai terek megvalósítását tűzte ki célul. Tovább a cikkhez.

Lejár a digitális szolgáltatók regisztrációs határideje
Három szektorban – online piactér, keresőszolgáltatás, felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás – 2018. augusztus 8-áig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (BM OKF) e-Papíron benyújtva kell teljesíteniük adatszolgáltatási, regisztrációs kötelezettségüket a digitális szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak. Kivételt a mikro- és kisvállalkozások képeznek. Tovább a cikkhez.

Főnöke szerint direkt zuhant le a hatodikról kieső ablakszerelő
A szerelő túlélte a zuhanást, de súlyosan megsérült. Kártérítést szeretne, mert az őt foglalkoztató cég szerinte nem biztosított számára védőfelszerelést.
Két éve, ablakszerelés közben zuhant le egy fővárosi panelház hatodik emeleti ablakából egy szerelő. A virágágyásra esett, így életben maradt, a combcsontja és a keze viszont szilánkosra tört - hangzott el a péntek esti RTL Híradóban. Tovább a cikkhez.