hírlevél 2018.08.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Ennyi munkabaleset volt 2018. I. félévben
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 3. Munkavédelmi hírek
  • PM: emelkedett a munkabalesetek száma, de csökkent a halálos kimenetelűeké
  • Komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi fejlesztés indul
  • Szabálytalanul dolgoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát
  • Még mindig sok a gond a dolgozók bejelentésével
  • Nem kell félni a megváltozott munkaképességű dolgozótól
  • Megérkeztek az intelligens munkaruhák

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról: 2018. I. félév

Megjelent a Munkabaleseti statisztika a 2018. I. féléves adatokkal. A tájékoztató a 2018. július 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. § b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe tartozó adatokat tartalmazza. A munkabaleseti adatok a három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget, ill. a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2018. augusztus 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. szeptember 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. októberben Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

PM: emelkedett a munkabalesetek száma, de csökkent a halálos kimenetelűeké
Három napnál hosszabb időre 10351-en váltak baleset miatt munkaképtelenné, szemben az egy évvel korábbi 9969 esettel. A halálos kimenetelű balesetek száma 45-ről 35 csökkent. Tovább a cikkhez.

Komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi fejlesztés indul
A Magyar Iparszövetség (OKISZ) munkabiztonsági és munkaegészségügyi komplex fejlesztési programot indított munkavállalói partnerszervezetek bevonásával, a több alágazatot is érintő projektek 2019 május végén fejeződnek be, a tapasztalatok alapján javaslatot tesznek a hatékonyabb munkavédelemhez, munkaegészségügyhöz szükséges lépésekre. Tovább a cikkhez.

Szabálytalanul dolgoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát
Lesújtó adatokat tett közzé a munkavédelmi hatóság az első féléves ellenőrzések alapján. Bár a helyzet valamelyest javult, így is 35 halálos munkahelyi baleset történt. Tovább a cikkhez.

Még mindig sok a gond a dolgozók bejelentésével
Ötven emberből csak egynek voltak rendben a papírjai egy Csongrád megyei munkaügyi ellenőrzésen.
Tizenhárom éves gyermek is fennakadt a munkaügyi ellenőrök rostáján, de másutt is befogtak dolgozni tizennégy éveseket. Még mindig a bejelentéssel van a legtöbb baj. Tovább a cikkhez.

Nem kell félni a megváltozott munkaképességű dolgozótól
Sümegi Levente megváltozott munkaképességű munkavállaló. Dolgozik, jól érzi magát a munkahelyén. Befogadták, ő pedig jól teljesít. Azonban a történet - amíg eljutott idáig - nem ennyire egyszerű és rózsaszín. Különösen, ha a „címke” alatt megismerjük a sorsot, ami mögötte van. A lehetőséget megadni azonban nem ördöngösség, ha megvan a szándék, és a vállalatnak valóban fontos, hogy befogadó és sokszínű munkahely legyen. Tovább a cikkhez.

Megérkeztek az intelligens munkaruhák
Noha a munkahelyi megjelenésben idehaza még mindig az ár a meghatározó tényező, a multinacionális cégek szemléletének köszönhetően a minőség is fokozatosan teret nyer. A megvásárolt munkaruha helyét egyes területeken a bérbe vett felszerelés veszi át, miközben innovatív megoldások eredményeként ma már egy egyszerű kantáros nadrág is lehet "okos". Tovább a cikkhez. A cikk folytatása itt olvasható.