Hírlevél 2019.06.20.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A méh- és darázscsípés veszélyei
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Több villamosvezetőt megrázott az áram
  • 5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban
  • Több munkáltató is intézkedik a dolgozók védelmében
  • Mit kell tudni a pihenőidőről?
  • Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten
  • Reagált a Suzuki a gyár kerítéséhez való odaláncolásra
  • Meghalt egy munkagödörben dolgozó munkás Szombathelyen

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban

A méh- vagy darázscsípés legtöbbször könnyen múló, de néha végzetes kimenetelű balesetet is okozhat, ezért a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól. 
Az elmúlt években egyre gyakoribb a munkáltatók által a munkavédelmi hatóságnak bejelentett méh- vagy darázscsípés okozta halálos munkabaleset. 
2018-ban 54 rovarcsípéssel kapcsolatos baleset volt, ebből 5 halálos kimenetelű.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának figyelemfelhívása innen tölthető le.

 Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. június 27-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. július 15-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  július 15-én, 16-án   Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  július 16-án   Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019. augusztus 02-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Több villamosvezetőt megrázott az áram
Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint több villamosvezetőt is áramütés ért a közelmúltban - közülük a múlt szombaton az egyiket olyan súlyosan, hogy kórházba került. Tovább a cikkhez.

5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban
Végre itt a nyár! Ilyenkor mindenki vágyik a pihenésre, szabadságra. No, meg mindjárt itt a hosszú iskolai szünidő is, amikor sok dolgozó szülőnek a gyerekek miatt is több időt kellene a munkahelytől távol tölteni. A szabadsággal kapcsolatban bizony keringenek tévhitek, olyan „mindenki tudja” információk. De biztos, hogy ezek mindig helyesek? 5 tévhitről ír az Érthető munkajog blog, amelyek nem állják meg a helyüket. Tovább a cikkhez.

Több munkáltató is intézkedik a dolgozók védelmében
A hőség idején a munkáltatónak intézkedéseket kell tenniük a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében, az MTI által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak. Tovább a cikkhez.

Mit kell tudni a pihenőidőről?
A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzés után kell kiadni. Az erre az időre jutó pihenőidő 20 perc. Tovább a cikkhez.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten 
A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg. Tovább a cikkhez.

Reagált a Suzuki a gyár kerítéséhez való odaláncolásra
Komjáthi Imre feleslegesen láncolta magát az esztergomi Suzuki-gyár kerítéséhez, a gyár a politikust többször vízzel kínálta és itatta - írja a cég sajtóközleményében. Szerintük a képviselő téves információk birtokában kezdett figyelemfelkeltő akciót. Tovább a cikkhez.

Meghalt egy munkagödörben dolgozó munkás Szombathelyen
Életét vesztette az a munkás, aki Szombathelyen, a Szűrcsapó utcában dolgozott egy munkagödörben szerdán. Továbba cikkhez.