Hírlevél 2019.07.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A katasztrófavédelem tájékoztatása a fesztiválok biztonságos megrendezéséről
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Kalandparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem
  • Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyek támogatják a családokat
  • Mi zavarja az irodai dolgozókat?
  • Vállalati egészségmegőrzés - szemléletváltás a munkavállalói egészségfejlesztésben
  • Meghalt egy filmstúdió díszletének bontása közben egy munkás

Üdvözlettel:
Kling Péter

A katasztrófavédelem tájékoztatása a fesztiválok biztonságos megrendezéséről
A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem már a tervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak.
Idén már 126 fesztivált ellenőriztek a katasztrófavédelem szakemberei. Általánosságban elmondható, hogy a rendezők ügyelnek a fesztiválozók biztonságára, csak kisebb hiányosságokat tártak fel.
A legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon és kivetítőkön jelzett menekülő útvonalakra van szükség. A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön mutatják be, mit kell tenni veszély esetén.
Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban szórakozhat.
A tájékoztató itt a Katasztrófavédelem honlapján olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. augusztus 02-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 25-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kalandparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem
A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az előírásoknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat során. A hiányos dokumentációval rendelkező kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság. Tovább a cikkhez.

Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyek támogatják a családokat
Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyeken támogatják a családalapítást, a családi életet, és ha ezzel párhuzamosan a család is támogatja a munkában való kiteljesedést - mondta a Magyar Hírlap a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szavait a Családbarát munkahely pályázat csütörtöki díjátadó ünnepségén, amit az egyik nyertes, a Közbeszerzési Hatóság székházában tartottak. Tovább a cikkhez.

Mi zavarja az irodai dolgozókat?
Felmérés készült arról mi zavarja leginkább az Egyesült Királyságban élő irodai dolgozókat. Ebből az derült ki, hogy a férfi és a női munkavállalókat is leginkább az zavarja, ha a munkahelyen nem megfelelő a hőmérséklet (túl meleg vagy túl hideg van). Tovább a cikkhez.

Vállalati egészségmegőrzés - szemléletváltás a munkavállalói egészségfejlesztésben
Az idősödő, egészségproblémákkal küzdő társadalom egyre nagyobb gazdasági kihívás elé állítja a magyarországi munkáltatókat. Már nem csak a toborzás, de a munkaerő megtartása is komoly gazdasági kérdés, ami akár versenyelőnyt is jelenthet a vállalat számára. Mindennél fontosabb lett a munkavállalói jóllét kialakítása, a bevált foglalkoztatottak megtartása, egészségük megőrzése, hiszen hosszú távon ez az üzleti siker egyik legfontosabb eszköze. Az egészséges és elkötelezett munkavállaló már önmagában versenyelőny. Továbba cikkhez.

Meghalt egy filmstúdió díszletének bontása közben egy munkás
A vádlottak az ügyészség szerint gondatlanul jártak el a munka során. 1 év 6 hónapot kaptak 2 év próbaidőre felfüggesztve. Tovább a cikkhez.