Hírlevél 2019.07.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkahelyi baleset - ami a foglalkoztatónak is fáj
 2. A kánikulában történő munkavégzés szabályai
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Mikor másolhatja le jogszerűen a munkáltató az alkalmazott okmányait?
  • Mennyibe kerül a jogellenes felmondás?
  • A felelősségteljes döntéshozás alapjai a katasztrófavédelemnél
  • Céges futó- és focicsapat, liftmentes élet - így támogatják a cégek a munkavállalóik mozgását

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkahelyi baleset - ami a foglalkoztatónak is fáj

A munkavállalót a kiküldetés során megcsípi egy kullancs. Rakodás közben meghúzódik a háta. Munkavégzés közben leég a napon. Az esetek közös jellemzője, hogy azok mindegyike munkahelyi balesetnek számít. Márpedig, ha a munkáltató ezekre nem figyel oda, komoly hátrány érheti. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója itt olvasható.

A kánikulában történő munkavégzés szabályai

A munkavédelmi felügyelőségek fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. augusztus 02-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 25-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Mikor másolhatja le jogszerűen a munkáltató az alkalmazott okmányait?
A munkáltatók csak kivételes esetekben másolhatják le jogszerűen az alkalmazottak személyes iratait. Tovább a cikkhez.

Mennyibe kerül a jogellenes felmondás?
Mitől függ a munkavállalónak megítélt kártérítés összege? A mai cikkben azt járja körbe Oláh Zsófia a HR Blogon, hogy mik tartozhatnak bele az elmaradt jövedelembe, és hogy köteles-e a munkavállaló enyhíteni a kárain. Azaz akár meg se kell próbálnia elhelyezkedni vagy minden tőle telhetőt meg kell tennie és minden lehetséges állásra jelentkeznie kell? Tovább a cikkhez.

A felelősségteljes döntéshozás alapjai a katasztrófavédelemnél 
A katasztrófavédelemnél naponta több ezer döntési folyamat megy végig. A beérkező információk szűrése, elemzése, az összefüggések feltárása szakértelmet, felkészültséget és közös gondolkodást igényel. Ez a közös munka sokszor túlnyúlik a szervezet keretein, bekapcsolódnak a társszervek, a szolgáltatók, rengeteg információt kell feldolgozni ahhoz, hogy a beavatkozók a leghatékonyabban tudják elvégezni a feladatukat. Ezt a folyamatot támogatja az az uniós projekt, amelynek részeként négynapos képzés kezdődött hétfőn a Ferihegyi úti raktárbázison. A „Döntéstámogató rendszer” elnevezésű program célja az, hogy a legfrissebb, legaktuálisabb adatokból a lehető legrövidebb idő alatt jusson hasznos információhoz az állomány. Tovább a cikkhez.

Céges futó- és focicsapat, liftmentes élet - így támogatják a cégek a munkavállalóik mozgását
Minél több a testtömeg indexünk, annál többet hiányzunk a munkából, ugyanis az elhízás miatt 53 százalékkal több a hiányzások száma – hangzott el nemrégiben egy konferencián. Jelenleg minden 10. magyar munkavállaló vallja magát egészségesnek és a KSH adatai szerint 2011 és 2016 között 20-25 százalékkal növekedett a betegnapok száma. Úgy tűnik, csak minden harmadik cég foglalkozik ezzel a problémával – mi most mutatunk pár olyan céget, ahol a vezetőség fontosnak tartja, hogy a dolgozók mozogjanak és buzdítja is őket rendszeres testmozgásra. Tovább a cikkhez.

Ezt a hírlevelet a Nefeledd.info küldte Önnek. Ha nem szeretne több ilyen (munka-tűzvédelmi témájú) hírlevelet kapni tőlünk, iratkozzon le erre a linkre kattintva: [url:leiratkozás]Leiratkozás[/url:leiratkozás] 
Ha esetleg nem érkezett meg valamelyik vagy szeretné újra átolvasni, régebbi hírleveleink megtalálhatók a hírlevél archívumban, itt.