Hírlevél 2019.08.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat
 2. Útmutató az egészségügyi ágazatban dolgozókat érintő munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági kockázatokról
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • A munkavállalók nagy része nem szeret nyitott irodában dolgozni
  • Kivételes esetek - amikor a munkaszerződés a munkáltatónak kedvez
  • Hogyan alkalmazhatjuk a szupervíziót a munkahelyeken?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat

A Magyar Közlöny július 26-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amelynek szabályai 2020 januárjában lépnek hatályba. A módosítást széleskörű társadalmi egyeztetés és magas színvonalú szakmai előkészítő munka előzte meg, ezért a 2014-ben kiadott új szemléletű szabályzat 2019-ben befejezett módosítása nyomán egy korszerű, a tűzmegelőzést és a biztonságot erősítő, széles körben elfogadott norma állt össze.
További részletk itt olvashatók.
Az OTSZ módosítások rövid ismertetője innen tölthető le.
A Magyar Közlönyben megjelent új OTSZ innen érhető el.

Útmutató az egészségügyi ágazatban dolgozókat érintő munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági kockázatokról

Az egészségügyi ágazatban dolgozókat érintő munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági kockázatok. Útmutató a megelőzéshez és a helyes gyakorlathoz.
Az Európai Unió munkavállalóinak körülbelül 10%-a az egészségügyi és jóléti ágazatban dolgozik, közülük sokan kórházakban. Ezek a munkavállalók nagyon sokféle kockázatnak lehetnek kitéve. A munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos uniós jogszabályok kiterjednek e kockázatok többségére – az azonban, hogy egyszerre több különféle kockázat is felmerülhet, és az ágazatra valóban magas kockázat jellemző, vitára adott okot azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e uniós szintű célzott megközelítésre a kórházi személyzet egészsége és biztonsága védelmének javítása érdekében.
A kórházi személyzet egészségvédelmének és biztonságának javítására irányuló minden szempont és intézkedés kiterjeszthető az egészségügyi ágazatban dolgozó összes munkavállalóra.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. augusztus 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 25-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkavállalók nagy része nem szeret nyitott irodában dolgozni
Sok cég hisz az elsőre gazdaságosnak és kényelmesnek tűnő open office rendszerben, az ott dolgozók a legtöbb esetben egyáltalán nem kedvelik ezt a formát. Van azonban néhány lehetőség, amivel javítható a légkör a nyitott irodákban is. Tovább a cikkhez.

Kivételes esetek - amikor a munkaszerződés a munkáltatónak kedvez
Vannak olyan helyzetek, amikor a munkáltató érdekében áll eltérni a Munka törvénykönyve rendelkezéseitől, adott esetben a munkavállaló hátrányára, és erre lehetőséget is biztosít a törvény. Ilyen eseteket foglalt össze cikkében Dr. Tussay-Kovács Krisztina, jogász. Tovább a cikkhez.

Hogyan alkalmazhatjuk a szupervíziót a munkahelyeken?
A munkaerőpiac szereplői számára kevésbé ismert a szupervízió, mint a munkahelyi egészségvédelem hatékony eszköze. Nem tudják, hogy mit takar és hol alkalmazható. Hazánkban óriási szükség van rá minden szervezetben, mert eszköztárával megelőzhetővé válik a kiégés és megoldást jelenthet a munkahelyi konfliktusok feloldásában is. Erre világított rá Kálmán Márta szupervizor-coach, a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társaságának vezetőségi tagja. Tovább a cikkhez.