Hírlevél 2019.08.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. július
 2. Országos Munkavédelmi Bizottság plenáris ülés: 2019. június 26. tájékoztató
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • A hőségről, munkahelyekről másképpen
  • Nem sodorja végveszélybe az automatizáció a könyvelő szakmát
  • Csökken az adó, a munkaadók járnak jól
  • Úgy érzi, nincs értelme a szombati munkanapnak? Utánajártunk, így van-e
  • Fesztiválon is biztonságban

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. július

A változások legfrissebb jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

176/2019. (VII. 18.) Korm. rendelet az egyes ügyintézési folyamatok egyszerűsítéséről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról -- Megjelent: MK 126/2019. (VII. 18.) -- Hatályos: 2019. 08. 17.

Többek között módosítja a 219/2011. (X. 20.) Korm. rendeletet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről -- Megjelent: MK 126/2019. (VII. 18.) -- Módosítja: 176/2019. (VII. 18.) Korm. r. -- Hatályos: 2019. 08. 17.

A hatóság a honlapján keresztül a nyilvánosság részére az alábbiakhoz biztosít hozzáférést:
a) az üzem neve,
b) az üzemeltető székhelye,
c) az üzem telephelyének címe,
d) az üzem e rendelet szerinti besorolása,
e) a hatósági engedélyek listája és azok hozzáférhetősége hatóságonként rendszerezve,
f) lakossági tájékoztató kiadványok, – amennyiben készült – a biztonsági jelentés, a biztonsági elemzés 8. § (5) bekezdése szerinti kivonata,
g) az utolsó időszakos hatósági ellenőrzés dátuma,
h) a 16/A. § szerinti ellenőrzési terv,
i) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarok, súlyos balesetek megelőzése érdekében tett javaslatok, ajánlások.
(2) A hatóság központi szerve az (1) bekezdés szerinti információk nyilvános hozzáférhetőségét korlátozhatja vagy kizárhatja, amennyiben a nyilvános hozzáférhetőség Magyarország nemzetközi kapcsolatait, illetve közbiztonsági- vagy honvédelmi érdekét sérti. Az (1) bekezdés e) pontja szerinti információk esetében csak a honlapon keresztül történő hozzáférés korlátozható.

Új jogszabály:
1398/2019. (VII. 4.) Korm. határozat az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó stratégiáról és a hazai építőipari vállalkozások hatékonyságnövelésére irányuló forrás biztosításáról szóló 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozat módosításáról -- Megjelent: MK 117/2019. (VII. 04.) -- Hatályos: 2019. 07. 04.

Ismerni kell, hogy mely részterületnek ki lesz az irányítója és mik lesznek az elvárások.

Modern Építésgazdaság Platform, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: ÉMI Kft.) 
(Building Information Modeling – BIM modell) és a „tervez és épít” (Design & Build) konstrukció alkalmazásának célszerű területeit és feltételeit, kötelezővé tételének lehetőségét bizonyos közbeszerzési összeghatár fölött, továbbá a tervszolgáltatásra vonatkozó követelmények rendszere.

Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság 2019. június 26-i plenáris üléséről

Megjelent a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója az Országos Munkavédelmi Bizottság 2019. június 26-i plenáris üléséről.
A dokumentum innen tölthető le.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. 
Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. 
A klubról bővebben ezen a weboldalunkon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. augusztus 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 25-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A hőségről, munkahelyekről másképpen
Az időjárás, illetve annak változásai folyamatosan befolyásolják szervezetünk működését, próbára teszik alkalmazkodóképességét, időnként észrevétlenül, de jelentős egészségkárosodást, rosszabb esetben életveszélyes állapotot előidézve. Munka közben, akár a fizikai, szellemi terhelés, akár a munkavégzés helyével, jellegével összefüggő kitettség mind-mind nehezítik a szervezet védekező mechanizmusainak működését. A jogszabályok, ajánlások, tapasztalatok révén egyre több egészségünket védelmező cselekvés épül be a munkahelyek mindennapjaiba kánikula idején, ám még így is jócskán akad rejtőzködő kockázat, illetve nagyobb odafigyelést, gondosságot igénylő „meleg helyzet”. Tovább a cikkhez.

Nem sodorja végveszélybe az automatizáció a könyvelő szakmát
Nemzetközi és hazai viszonylatban is gyakori téma az, hogy az automatizáció térnyerése miatt szakmák széles skálája kerülhet veszélybe, és a következő 20 évben közülük több teljesen elavulttá válhat, így a számviteli szakma jövője is kérdéses. A könyvelő szakma esetében ez nem ilyen egyszerű kérdés, mert a számviteli szakemberek kulcsfontosságú üzleti információkat kezelnek, így nélkülözhetetlenek a vállalatok számára. Tovább a cikkhez.

Csökken az adó, a munkaadók járnak jól
A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó-jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2 %-al csökkent július elsejétől. A csökkenés mostantól jelenik meg a számfejtésekben. Tovább a cikkhez.

Úgy érzi, nincs értelme a szombati munkanapnak? Utánajártunk, így van-e
Van bármi értelme egy szombati munkanapnak? Sokaknak fog eszükbe jutni ez a kérdés hétvégén, amikor az augusztus 19-i, hétfői nap helyett kell bemenni munkába. Gyakran próbálnak számolgatni, mennyit ér egyetlen ledolgozott nap, és ennek nem nagyon örülnek a statisztikusok. Tovább a cikkhez.

Fesztiválon is biztonságban 
Megnyitotta kapuit a Sziget fesztivál, amelynek mind az előkészítése, mind a lebonyolítása során számos szabályt szem előtt kell tartani azért, hogy az odalátogatók biztonságban szórakozhassanak. A katasztrófavédelem szakemberei számára a rendezvény számos feladatot ad már jóval a kapunyitás előtt, és annak ideje alatt is. A szervezők és a különböző hatóságok mellett azonban a rendezvényen résztvevőknek is ügyelniük kell saját biztonságukra. Tovább a cikkhez.