Hírlevél 2019.08.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkavédelmi hatóság 2019. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai
 2. Jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok akcióellenőrzéséről
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén
  • Készségek és kompetenciák fejlesztése élethosszig
  • Mindfulness - A tudatos jelenlét hatása a szakmai és személyes hatékonyságra
  • Ünnepség a Belügyminisztériumban
  • Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavédelmi hatóság 2019. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai

2019. I. félévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 7.065 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.
A szankcionálás során 224 esetben munkavédelmi, 66 esetben közigazgatási bírságot, 8 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak az állami tisztviselők.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok akcióellenőrzéséről

A munkaügyi hatóság a 2019. évi hatósági ellenőrzési terv szerint 2019. június 17. és július 5. között lefolytatta a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést. Ezt a célzott vizsgálatot a munkaügyi hatóság az ellenőrzési tapasztalatai alapján az utóbbi években minden nyáron visszatérően megtartja.
A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 29-én  Budapesten:  9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 24-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén
Több száz tonna ólmot tartalmazott a tetőzet, amely az összeomlása nyomán beszennyezte a környéket.
Több mint három hétig tartó kényszerszünet után, szigorú védőintézkedések mellett újrakezdték hétfőn az épületstabilizálási munkálatokat az április 15-i tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre Dame székesegyházon. Tovább a cikkhez.

Készségek és kompetenciák fejlesztése élethosszig
Már nem csak élethosszig tartó tanulásra, hanem a készségek, kompetenciák folyamatos fejlesztésére van szükség, ameddig valaki aktív a munkaerőpiacon. Ezekre a munka világában még nagyobb szükség lesz a rendkívül gyorsan változó környezet, a technológia fejlődése miatt, mint a szigorú értelemben vett szakmai tudásra. A kreativitást, az együttműködési készséget, a lényeglátást nem csak a felnőttképzésnek, hanem a közoktatásnak is fejlesztenie kell. Tovább a cikkhez.

Mindfulness - A tudatos jelenlét hatása a szakmai és személyes hatékonyságra
A hatékonyság rohanó világunkban napjaink egyik legnagyobb kihívása. A hatékony napi munkavégzés szempontjából pedig a mindfulness, mint irány kerül fókuszba. De mit is jelent ez - fogalom, módszer vagy valami egészen más? Tovább a cikkhez.

Ünnepség a Belügyminisztériumban 
Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket, Életmentő Emlékérmet, valamint belügyminiszteri elismeréseket adott át az állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István király tiszteletére megrendezett ünnepségen. Tovább a cikkhez.

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni
A román rendszámos kamion végére kötözött Smart, ugye, hogy elég magasra tette a lécet. De persze inkább ne múlja felül senki. Tovább a cikkhez.