Hírlevél 2019.09.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. OTSZ változás segédanyag
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés: 2019.10.02.
 3. „A munkahelyi egészségvédelem és biztonság mindenkit érint” gyakorlati útmutató
 4. Szakmai nap és tájékoztató az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásairól
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Szüret: Az ősz egyik veszélye a mustgáz a pincében
  • Mit kell tudnia egy irodának, ahol minden generáció jól érzi magát?
  • Lezuhant egy munkaállvány egy adótoronyról, hárman meghaltak

Üdvözlettel:
Kling Péter

OTSZ változás

2020. jan. 22-én lép hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) (Belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete - az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról), ami azt jelenti, hogy január 21-éig minden tűzvédelmi szabályzatot módosítani kell. Azoknak a munka-tűzvédelmi szakembereknek, akiknek több ügyfelük van, ez egy elég nagy munka, úgyhogy minden segítség jól jön.
A Flamella Kft. készített egy nagyon jó anyagot: egy összehasonlító táblázatot a „régi” és „új” OTSZ-ről hogy „mi volt” (mi a jelenlegi) és abból „mi lesz” 2020. jan. 22-től.
Forrás: a Védelem Online weboldala-hírlevele, „OTSZ szakértőknek” című összeállítás.
Az összehasonlító táblázat letölthető innen.
Ezen a linken pedig megtalálható az új (2020. jan. 22-től hatályos) OTSZ teljes szövege.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2019. október 2. (szerda), 9-14 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tájékoztató az Európai Bizottság „A munkahelyi egészségvédelem és biztonság mindenkit érint” című gyakorlati útmutatójáról

Ebben a dokumentumban a munkahelyi egészségvédelem és biztonság gyakorlatba való átültetéséhez szükséges egyszerű és konkrét tippek széles tárházát találhatja meg. Olyan témákkal kapcsolatban találhat segítséget benne, mint a kötelező kockázatértékelés, a megelőző és védintézkedések vagy a képzések. A dokumentum a gyakorlati példák és bemutatók mellett hasznos linkeket is tartalmaz, például a spanyolországi Bilbaóban működő Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség által létrehozott online interaktív kockázatértékelési eszköz elérhetőségét. Az online interaktív kockázatértékelési eszközzel vagy az ahhoz hasonló digitális módon elkészített kockázatelemzés a legtöbb esetben elégséges ahhoz, hogy a vállalkozás megfeleljen a kockázatértékelési kötelezettségeknek.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának gyakorlati útmutatója innen tölthető le.

Szakmai nap és tájékoztató az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásairól

2019. július hó 26-án megjelent  a Belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete - az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról, - amely 2020. január hó 22-én lép hatályba.
Eddig a napig tehát mindenkinek a Tűzvédelmi Szabályzatát módosítani kell!
Az OTSZ-ben bekövetkezett változások megismertetésével kívánunk a munkáltatók és a tűzvédelmi szaktanácsadók segítségére lenni képzésünkkel, amelynek tematikáját olyan módon állítottuk össze, hogy megismerjék mindazon megváltozott tűzvédelemmel összefüggő változásokat, amelyek a napi munkavégzéshez szükségesek és megelőzzék a tűzvédelmi bírságot.
A szakmai napot elsősorban az Önkormányzatok, Intézmények, Vállalkozások vezetőinek, valamint a tűzvédelmi szaktanácsadóknak ajánljuk.
Amennyiben igényt tart a jogszabály változásaiból a szakmai információkra, kérem olvassa el a tájékoztatót, programot és jelentkezési lapot vagy továbbítsa a kapcsolatban lévő tűzvédelmi tanácsadójához.
Köszönettel: Kukucska István tűz- és munkavédelmi szakmenedzser
Biztonságszervező szakmérnök, játszótéri eszközök szakértője, szakmai napot szervező

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. szeptember 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. szeptember 24-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. október 10-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október 24-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  október végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Szüret: Az ősz egyik veszélye a mustgáz a pincében
A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Tovább a cikkhez.

Mit kell tudnia egy irodának, ahol minden generáció jól érzi magát?
Az alábbi javaslatok segítségével olyanná alakíthatjuk a munkahelyeket, ahol kortól függetlenül minden munkatárs jól érzi magát. Tovább a cikkhez.

Lezuhant egy munkaállvány egy adótoronyról, hárman meghaltak
Lezuhant egy munkaállvány egy adótoronyról kedden a németországi Hessen tartományban, a balesetben három ember meghalt – jelentette a Hessischer Rundfunk (HR) tartományi közszolgálati médiatársaság. Tovább a cikkhez.