Hírlevél 2019.10.10.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. szeptember
 2. Munkavédelmi tájékoztató kiadványok diákok számára
 3. Munkavédelmi Konferencia: 2019. nov. 6.
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Stressz a munkahelyen: hogyan kerüljük el, hogyan bánjunk el vele?
  • Pozitív megküzdési stratégiák a stresszel - Munkahelyi stresszkalauz 2. rész
  • Mit tehetünk, ha a főnök „fekete” munkára utasít?
  • Megéri a saját munkavállalók egészségébe fektetni
  • Tragédia a szakmai gyakorlaton

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. szeptember

A változások legfrissebb jegyzékét erről a linkről lehet letölteni.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

10/2019. (IX. 4.) PM rendelet az egyes foglalkoztatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról -- Megjelent: MK 148/2019. (IX. 04.) -- Hatályos: 2019. 09. 12.

Többek között módosítja a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendeletet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
Megjelent: MK 148/2019. (IX. 04.) -- Módosítja: 10/2019. (IX. 4.) PM rendelet -- Hatályos: 2019. 09. 12.

A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

Többek között módosítja a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendeletet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről
Megjelent: MK 148/2019. (IX. 04.) -- Módosítja: 10/2019. (IX. 4.) PM rendelet -- Hatályos: 2019. 09. 12.

61. § (1) Munkaállvány tartóelemeinek elcsúszását a felfekvési területen történő rögzítéssel vagy elemmel, vagy más hasonló, azonos értékű megoldással kell biztosítani. A terhelt felület teherviselő képességének meg kell felelnie az állványosztálynak. A munkaállvány állékonyságát biztosítani kell. A gördíthető munkaállványt akaratlan elmozdulás ellen e célra kialakított rögzítőberendezéssel kell stabilizálni. A gördíthető munkaállvány mozgatásakor az állványon tartózkodni, anyagokat, tárgyakat tárolni nem szabad.

62. § A gördíthető munkaállványra, valamint az építőipari kivitelezés során alkalmazott munkaállványra az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló rendelet előírásait, valamint a vonatkozó nemzeti szabványokat kell alkalmazni.

Munkavédelmi tájékoztató kiadványok felső tagozatos diákok számára

A Biztonság Hete országos programsorozatra készített tájékoztatók segítséget nyújthatnak diákoknak a munkavédelem fogalmának mielőbbi megismerésében, a különböző veszélyforrások azonosításában, a védelmi módok megismerésében és a biztonságtudatos magatartás kialakulásában.
A Munkavédelmi Főosztály tájékoztatója itt található.

Munkavédelmi Konferencia

Idén november 6-án kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Szakmai Konferenciánk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégát.

A konferencia időpontja: 2019. november 6-a (szerda) 10:00-16:00 óráig 
Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház), 2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (első emeleti Díszterem)

Idén is - mint minden évben - nagyon izgalmas és nagyon aktuális témákkal készülünk, ezúttal ezek az előadások lesznek:

 • Dr. Várdi Katalin: Álomittasan a munkahelyen
 • Kukucska István: Az új OTSZ-ben bekövetkezett változások
 • Dr. Morva László: Életmentő defibrillátor a munkahelyen + A munkahelyi elsősegély dobozok korszerűsítése
 • Dr. Ormós Zoltán: A munkavédelmi szolgáltató adatkezeléssel kapcsolatos kötelezettségei
 • Rátai Attila: A Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat munkavédelmi szemmel

Az előadókról és az előadásokról bővebben, részvételi díj, valamint online jelentkezési lap ezen a weboldalon található.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019.  október 24-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. november 08.-án Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019. november 07.-én, 08.-án Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019. november 06.-án Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2019. november 25.-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. december 09.-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória        

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Stressz a munkahelyen: hogy kerüljük el, hogy bánjunk el vele?
Időnk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért korántsem mindegy, hogy ott milyen környezet vagy általános közhangulat vár ránk nap mint nap. Hogyan birkózzunk meg a folyamatos stresszel, vagy szélsőséges esetben hogyan kerüljük el az ezt követő depressziót, hogyan ne váljunk a munkánk rabjává? Cikkünkben ennek járunk utána. Tovább a cikkhez.

Pozitív megküzdési stratégiák a stresszel - Munkahelyi stresszkalauz 2. rész
Nyolc pozitív megküzdési stratégiáról és három negatívról írt Garai Csaba HR senior szakértő a Munkahelyi stresszkalauz 2. részében. Tovább a cikkhez.

Mit tehetünk, ha a főnök „fekete” munkára utasít?
A munkavállalók általában nem maguk döntik el, hogy hol és hogyan végezzék el a munkát. A főnök, azaz a munkáltató mondja meg, hogy mit és hogyan vár el. De mit tehetünk akkor, ha a főnök a „szürke”, netán a „fekete” zónában jár és tőlünk is ezt várja? Kötelesek vagyunk minden utasítást gondolkodás nélkül végrehajtani? Tovább a cikkhez.

Megéri a saját munkavállalók egészségébe fektetni
Alapvető változások tapasztalhatóak a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói elégedettség megőrzésére, dolgozóik megtartására. Ennek hatására a cégeknek olyan megoldásokat kell kidolgozniuk, amelyek túlmutatnak a korábban megszokott cafeteria elemeken, és a munkatársak mentális és fizikai egyensúlyának teljes körű megteremtésére irányulnak. Tovább a cikkhez.

Tragédia a szakmai gyakorlaton
Szakmai gyakorlat közben vesztette életét egy 16 éves fiú a Pest megyei Nagykátán. Norbi egy esztergályos munkagép mellett dolgozott, amikor a szerkezetből kirepült egy vascső. Tovább a cikkhez.