Hírlevél 2019.11.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A veszélyes anyagok helyes kezelése kampány záró konferenciája
 2. Munkavédelmi képviselő alap- és továbbképzés: 2019 novemberben
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés: idei utolsó
 4. Segédlet az új OTSZ szerinti dokumentumok elkészítéséhez
 5. Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság plenáris üléséről
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • A munkavégzéshez köthető stresszforrások - Munkahelyi stresszkalauz 3. rész
  • Kétszázötven szakember vett részt az országos tűzvédelmi konferencia első napján
  • 116 hazai Tescóban helyeztek el automata defibrillátort
  • Játszótéri balesetek: a szigorú előírások ellenére bármikor történhet tragédia

Üdvözlettel:
Kling Péter

Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése kampány záró konferenciája

Megjelent az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont tájékoztatója az "Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése" kampány záró konferenciájáról.
2019. október 17-én a Gellért Hotelben tartották az "Egészséges Munkahelyek – Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat" című kampány záró konferenciáját.
A konferencia célja volt a kétéves kampány eredményeinek bemutatása, az EU rákkeltő anyagok új határértékeivel kapcsolatos szabályozásának ismertetése, az ellenőrzések és a megbetegedések kivizsgálása során szerzett tapasztalatok megosztása. Előadás hangzott el a kémiai biztonság helyzetének bemutatására a vegyipar szemszögéből, a munkahigiénés laborvizsgálatok részleteiről.
Az előadások anyagai innen tölthetők le.

Munkavédelmi képviselő alap- és továbbképzés: 2019 novemberben

Figyelem! A munkavédelmi képviselők képzését idéntől bevonták a felnőttképzési törvény alá, tehát csak olyan felnőttképző intézmény tarthat ilyen képzést, akinek van kimondottan erre a munkavédelmi képviselő képzésre akkreditációja. Ön, mint cégvezető csak olyan felnőttképző intézményt válasszon a megválasztott munkavédelmi képviselőjük (alap- és/vagy tovább)képzésére, akinek erre van jogosultsága, akkreditációja (ezt mi megoldottuk, a mi képzésünk rendben van).

  Kinek és miért kell?
Minden vállalkozásnál, ahol legalább 20 fő a munkavállalói létszám, munkavédelmi képviselő választást kellett tartani 2017. január 8-ig. 
Volt, ahol az lett az eredmény, hogy nem választottak senkit (a választást akkor is meg kell tartani + dokumentálni az egész procedúrát + ismételi is kell), de a legtöbb helyen azért sikerült erre a feladatra kijelölni egy kollégát.
(Ha Önöknél még nem történt meg a választás – most lettek 20-an vagy egyéb okokból –, a lebonyolításához itt talál segédanyagot)

A megválasztott munkavédelmi képviselőnek a megválasztását követő 1 éven belül egy 16 órás alapképzésen kell részt vennie, ezt követően pedig minden évben egy 8 órás továbbképzésen való részvétel is kötelező. Szervezünk mindkét félét novemberben.

Az alapképzés (a kétnapos, 16 órás) időpontja: 2019. nov. 18. (hétfő) és 2019. nov. 25. (következő hétfő). Jelentkezési határidő: 2019.11.11.
Az éves (az egynapos, 8 órás) továbbképzés időpontja: 2019. nov. 25. (hétfő). Jelentkezési határidő: 2019.11.18.
Helyszíne: 1158 Budapest (XV. ker), Vasgolyó u. 2.

Jelentkezési lap innen tölthető le
A jelentkezési lapokat kérjük az info kukac munkavedelem pont biz email címre visszaküldeni. Előzetes jelentkezés nélkül nem lehet részt venni a képzésen.
Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és a jelentkezési lapok még egyszer: ezen az oldalon található.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs elegendő számú képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérem, hívja fel a figyelmüket a képzésre és ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is a rész is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2019. november 26. (kedd), 9-14 óráig. (idei utolsónk, a következő kb. 2020 febr-ban lesz)
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Segédlet az új OTSZ szerinti dokumentumok elkészítéséhez: OTSZ-2020-dokumentumcsomag

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása rengeteg olyan módosítást hozott, ami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni.
Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását.
Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
További információk az anyagról és megrendelhető a webáruházunkban: ezen a linken.

Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság 2019. szeptember 23-i plenáris üléséről

Megjelent a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója az Országos Munkavédelmi Bizottság 2019. szeptember 23-i plenáris üléséről.
A tájékoztató innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. november 11.-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2019. november 25.-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. december 09.-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkavégzéshez köthető stresszforrások - Munkahelyi stresszkalauz 3. rész
Cikksorozatunk 3. részében a munkavégzéshez köthető stresszforrásokkal foglalkozik részletesen Garai Csaba, HR senior szakértő. Tovább a cikkhez.

Kétszázötven szakember vett részt az országos tűzvédelmi konferencia első napján
Ismét hatalmas érdeklődés övezte a BM OKF és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett országos tűzvédelmi konferenciát, amely első napjának fő témája a 2020. január 22-én hatályba lépő, módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat hozta változások bemutatása volt. Tovább a cikkhez.

116 hazai Tescóban helyeztek el automata defibrillátort
Egy hirtelen szívleállás bárkivel, bármikor előfordulhat, a gyors beavatkozás azonban életet menthet. A Tesco ezért minden 2000 négyzetméternél nagyobb áruházában és a logisztikai központjaiban- összesen 116 helyszínen- automata defibrillátort helyezett el. Az áruházlánc kollégái már eddig is több alkalommal mentették meg a vásárlók életét. Az új eszközök segítségével az újraélesztésekhatásfoka tovább javítható. Tovább a cikkhez.

Játszótéri balesetek: a szigorú előírások ellenére bármikor történhet tragédia
Az elmúlt hetekben több játszótéri baleset is történt, köztük tragikus kimenetelű is: a csányi óvoda udvarán egy hatéves kislány meghalt, amikor rádőlt egy rosszul karbantartott mászóka. A szigorú előírások ellenére az országban több veszélyes játszótér is lehet, gyakran előfordul, hogy a pénz vagy az odafigyelés hiánya miatt nem végzik el a szükséges karbantartásokat. Tovább a cikkhez.