Hírlevél 2019.11.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A "veszélyes anyagok kezelése" verseny díjazottjai
 2. A kiégés járványként terjed - szemléletformáló útmutató bevált praktikákkal
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • A DXC nyerte a Legfittebb Munkahely díjat
  • Teltház a társasházi expón
  • Tízezrek szembesülnek azzal, hogy mégis fizetniük kell a kéményellenőrzés után
  • Kiderült, miért zuhant le a tetőről egy munkás Szombathelyen

Üdvözlettel:
Kling Péter

Veszélyes anyagok kezelése: versenydíjazottak

Hat szervezet kitüntetésben, négy pedig elismerésben részesült az EU-OSHA 14. "Egészséges Munkahelyek - Helyes Gyakorlat Díjak" versenysorozatában.
A 2018–2019. évi verseny témája a veszélyes anyagok kezelésének bevált gyakorlata, díjazottjai pedig olyan szervezetek, amelyek a kockázatértékelés és megoldások bevezetése terén proaktív, részvételen alapuló megközelítést alkalmaznak.
A díjazott gyakorlatok – méretettől vagy ágazattól függetlenül – minden szervezet számára tanulságosak lehetnek.
Például:

 • egy francia, közútépítés és -karbantartás terén tevékenykedő  nagyvállalat az általa kidolgozott új technikával maradéktalanul meg tudja szüntetni a veszélyes oldószerek használatát az elemző laboratóriumokban;
 • az üveggyártók német szövetségi szervezete biztonságos és gazdaságos technikát dolgozott ki az azbeszttartalmú anyagok kezelésére, és e technikák bevezetésében is szerepet vállalt;
 • Peluquería Elvira egy kis spanyol fodrász- és szépségszalonként felszámolta a veszélyes anyagok használatát, és ezzel más szalonok munkakörülményeit is átalakította szerte Spanyolországban;
 • egy svéd gyártóvállalat megerősítette a részvétel és az együttműködés kultúráját, és kollektív intézkedésekkel védi munkavállalóit a potenciálisan veszélyes karbon nanocsövektől;
 • egy hollandiai mezőgazdasági kisüzem pedig technikai és szervezeti intézkedéseket vezetett be a munkavállalók veszélyes porral szembeni védelme érdekében.

További információért olvassa el a Helyes Gyakorlat Díjról szóló ismertetőnket. Tovább a részletekhez.

A kiégés járványként terjed - Szemléletformáló útmutató bevált praktikákkal

A munkavállalók kétharmadát érinti valamilyen mértékben a kiégés. Sokan olyan mértékű stressznek vannak kitéve, hogy az munkájukra és a magánéletükre is hatással van, hiába kifejezetten elkötelezettek a munkájuk iránt. Az Eureka Games szemléletformáló útmutatót állított össze, bevált praktikákkal. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2019. december 9-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. január 9-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2020. január 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A DXC nyerte a Legfittebb Munkahely díjat
A DXC Technology nyerte idén nagyvállalati kategóriában a Legfittebb Munkahely díjat - derült ki a múlt heti díjátadón. Az amerikai cég magyarországi leányvállalata elsőként vette át a legsportosabb munkahelyeknek járó elismerést. Tovább a cikkhez.

Teltház a társasházi expón
November 21-én immár tizedik alkalommal rendezték meg a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo elnevezésű rendezvényt Budapesten, a Lurdy házban. A teltházas konferencia résztvevőit egyebek mellett az is érdekelte, hogy miként érintik a lakóközösségeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat januártól hatályos változásai. Tovább a cikkhez.

Tízezrek szembesülnek azzal, hogy mégis fizetniük kell a kéményellenőrzés után
Nem ússza meg a kéményellenőrzés megrendelését, aki egyéni vállalkozó lesz, márpedig ha bármit is cserélni kell, több százezer forint alatt nehéz megúszni az átalakítást. Tovább a cikkhez.

Kiderült, miért zuhant le a tetőről egy munkás Szombathelyen
A rendőrség most fejezte be a januári ügy vizsgálatát.
2019. január 15-én lezuhant a tetőről egy vasvári férfi, aki egy építkezésen dolgozott Szombathelyen. Az 54 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Tovább a cikkhez.