Hírlevél 2020.01.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent a "Kockázati osztályba sorolás" című tűzvédelmi műszaki irányelv
 2. Most aktuális! Segédlet az új OTSZ szerinti dokumentumok elkészítéséhez: OTSZ-2020-dokumentumcsomag
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Változások a munkavédelmi törvényben - nem csak munkavédelmiseknek
  • Hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22.
  • Minden második magyarnak rossz a szeme
  • Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt
  • Lakástűz és tűzmegelőzés a virtuális térben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent a "Kockázati osztályba sorolás" című tűzvédelmi műszaki irányelv: 2020. január 21.

Az új műszaki irányelvet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztálya a tűzmegelőzési főosztály munkatársaival közösen, szakemberek bevonásával dolgozta ki, és 2020. január 22-től alkalmazható.
Az irányelv segítséget nyújt a tervezők és szakértők számára az új, valamint a meglévő épületek átalakítását követő, illetve a vegyes alaprendeltetésű kockázati egységek kockázati osztályának meghatározásához.
Tartalmazza, hogy miként kell a több kijárattal rendelkező épületeknél figyelembe venni a szinteket, valamint azt, hogy az építményszintek számának megállapításakor mely szinteket lehet figyelmen kívül hagyni.
Az irányelv mindezen túl kitér arra is, hogy a menekülési képesség egyes rendeltetések kockázati osztályát hogyan befolyásolja.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban nem szereplő tárolási funkciók, valamint egyes ipari és mezőgazdaságirendeltetések kockázati osztályára nézve is iránymutatást ad a dokumentum.
A 2020. január 22-től érvényes Kockázati osztályba sorolás TVMI innen tölthető le. 
Tovább a részletekhez.

Most aktuális téma! Segédlet az új OTSZ szerinti dokumentumok elkészítéséhez: OTSZ-2020-dokumentumcsomag

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása rengeteg olyan módosítást hozott, ami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni.
Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását.
Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
További információk az anyagról és megrendelhető a webáruházunkban: ezen a linken.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! 
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Emlékeztető: a múlt heti (jan. 16-ai) hírlevelünkben kiküldtük a legfrissebb jogszabály- és szabványváltozások jegyzékét. Mivel most nagyon sok jogszabály változott, elég komoly munka volt a Zsebtörvénytár cd-be is ezeket mind beilleszteni, belinkelni, ezért a Zsebtörvénytár cd most, ezen a héten frissült. 
Jogszabályváltozások jegyzéke/kivonata még egyszer: innen letölthető.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. január 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. február 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. február 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2020. február végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. február végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Változások a munkavédelmi törvényben - nem csak munkavédelmiseknek
2020. január 1-jével a munkavédelmi törvényben több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében, ezért nem csak a munkavédelmi felelősöknek fontos az új szabályok megismerése. Tovább a cikkhez.

Hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22.
A változtatásra több mint öt év után került sor, hiszen a 2020. jan. 22-én módosult, a tűzvédelmet hazánkban szabályzó Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2014 decemberében született meg. A BM rendelet 2015-ben lépett hatályba, annak alapvető újdonságát az adta, hogy szétváltak a kötelező, az elvárt biztonsági szintet megállapító követelmények, valamint a követelményeket kielégítő, választható (önként alkalmazható) megoldások és módszerek. A jogszabályból kiemelt műszaki megoldások és módszerek a 2015-ben ugyancsak újdonságot jelentő tűzvédelmi műszaki irányelvekbe (TvMI) kerültek át. Tovább a cikkhez.

Minden második magyarnak rossz a szeme
Könnyen meg tudunk feledkezni arról, mennyire fontos, hogy lássunk. De gondoljon arra, hogy a környezetéből érkező ingerek 80%-át a szemén keresztül észleli – ezt a tényt ismerve máris felértékelődik ez az egyébként természetesnek tűnő „adottság”. Tovább a cikkhez.

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt
Pénzbírságot, felfüggesztett fogházbüntetést és a munkájuktól való eltiltást kér az ügyészség a Pillangó utcai balesetet okozó metróvezető és forgalomirányító ügyében. Tovább a cikkhez.

Lakástűz és tűzmegelőzés a virtuális térben
Új, innovatív megoldással, 3D-s filmet forgatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület közreműködésével. Hazánkban évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, így az első kisfilm ebben a témakörben, a konyhatüzek megelőzésére fókuszálva készült el 360 fokos kamerával. A jövőben újabb témakörök feldolgozásával is tervezi megszólítani a katasztrófavédelem a digitális világ fogyasztóit.
A VR-szemüveggel megtekinthető kisfilm innen érhető el. A teljes cikk pedig itt olvasható.