Hírlevél 2020.04.30.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. "Covid-19 - visszatérés a munkahelyre" tájékoztató anyag
 2. Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól
 3. Munkavédelmi Világnap évente április 28-án
 4. Módosított tűzvédelemmel kapcsolatos jogszabályok
 5. Kiadványok/cd-k frissítése, új 100% minta cd
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák
 7. Munkavédelmi hírek
  • Új NAPO filmek az EU-OSHA honlapján
  • Megváltozott munkakörülmények - a védekezés is lehet veszélyes, nem csak a vírus
  • Hogyan kerüljük el a függőségeket a karantén idején?
  • Karanténban: vajon jól ismerjük egymást?
  • 10 tipp, hogy elkerüljük a túlmunkát home office alatt
  • Előzze meg a konyhatüzet!

Üdvözlettel:
Kling Péter

Covid-19 - visszatérés a munkahelyre: a munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme

Megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása az Uniós iránymutatásról, az EU-OSHA kiadásában, magyar nyelven.
Intézkedésekkel, javaslatokkal, iránymutatásokkal. Hasznos tanácsok munkáltatóknak, a munkavállalók kitettségének minimalizálása érdekében.
A "Covid-19: Visszatérés a munkahelyre - A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme" című dokumentum innen tölthető le.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2019. évi ellenőrzési tapasztalatairól.
A dokumentum innen tölthető le.

Munkavédelmi Világnap évente április 28-án

Az évente április 28-án megrendezett Munkavédelmi Világnap célja, hogy hozzájáruljon a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzéséhez.
A globális, figyelemfelhívó kampány ráirányítja a figyelmet a probléma méretére, és arra is, hogyan lehet támogatni és létrehozni olyan munkavédelmi kultúrát, amely segít a munkával összefüggő halálesetek és sérülések csökkentésében. Tovább a tájékoztatóhoz.

Módosított tűzvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Megjelent a Magyar Közlöny 2020/88. (IV. 27.) számában
A változások az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban megfogalmazott osztályba sorolásokat érintik: pl. a "robbanásveszélyes osztályba" szövegrész helyébe a "fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba" szöveg lép, vagy a "robbanásveszélyes és tűzveszélyes" szövegrész helyébe a "fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes és mérsékelten tűzveszélyes" szöveg kerül.

30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről
Módosítja: 10/2020. (IV. 27.) BM r.
Hatályos: 2020. 04. 28.
Innen tölthető le.

3/2009. (II. 4.) ÖM rendelet a megújuló energiaforrásokat - biogázt, bioetanolt, biodízelt - hasznosító létesítmények tűzvédelmének műszaki követelményeiről
Módosítja: 10/2020. (IV. 27.) BM r.
Hatályos: 2020. 04. 28.
Innen tölthető le.

45/2011. (XII. 7.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól
Módosítja: 10/2020. (IV. 27.) BM r.
Hatályos: 2020. 04. 28.
Innen tölthető le.

5/2015. (II. 27.) BM rendelet az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról
Módosítja: 10/2020. (IV. 27.) BM r.
Hatályos: 2020. 04. 28.
Innen tölthető le.

9/2015. (III. 25.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről
Módosítja: 10/2020. (IV. 27.) BM r.
Hatályos: 2020. 04. 28.
Innen tölthető le.

Új 100% minta cd és a régebbi munkavédelmi kiadványok frissítése

Mint minden tavasszal, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden területre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n a 2018 márciustól a 2020 márciusig készült új tartalmak/frissítések vannak.

Része az anyagnak az új 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

És része még az új OTSZ dokumentum-csomag segédlet is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült jónéhány dokumentum különböző bejelentésekhezvegyi kockázat mintáktűzvédelmi iratminták, felmérések-kérdéssorok és egyéb érdekes/hasznos dolgok.

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványokat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg.
   
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető.
   
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti.
   
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken.
 1. Munkamédia Táblák cd - tartalmát itt tekintheti meg.
   
 2. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munka-, tűz- és környezetvédelmi Zsebtörvénytár CD – a bemutatófilmet erre a linkre kattintva tekintheti meg.
 1. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Tűzvédelmi szakvizsgák

A kijárási korlátozás, valamint oktatóink és hallgatóink egészségének védelmének céljából a koronavírus járvány ideje alatt nem tartunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

Ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, kérjük, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint megszervezésre kerül a következő tűzvédelmi szakvizsga.

Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Új NAPO filmek
Az alábbi új NAPO filmek jelentek megaz EU-OSHA honlapján:
"Állítsuk meg a világjárványt!", amely innen tölthető le.
"Távmunka a világjárvány megfékezésére", pedig itt érhető el.

Megváltozott munkakörülmények - a védekezés is lehet veszélyes, nem csak a vírus
Ha a koronavírus járvány visszaszorítását célzó lépésekre a munkavállalók biztonsága oldaláról tekintünk, számos, a járványügyi helyzethez csak közvetetten kapcsolódó, a munkavállalókat fenyegető új veszélyforrással is találkozunk. Legyen szó eddig nem használt veszélyes anyagokról, fertőtlenítőkről. Ezen veszélyek elhárítása a munkáltató kötelessége. Tovább a cikkhez.

Hogyan kerüljük el a függőségeket a karantén idején?
A rengeteg bizonytalanság és változás, amelyet a koronavírus hozott az életünkbe teljesen új kihívások elé állít bennünket. Számos megküzdési forma áll rendelkezésünkre, teljesen egyéni, hogy kinek melyik módszer válik be. Honnan tudhatjuk, hogy melyik metódus a nekünk megfelelő, melyik számít egészséges megoldásnak és melyik rejt magában valamilyen veszélyt? Tovább a cikkhez.

Karanténban: vajon jól ismerjük egymást?
Több hét telt el azóta, hogy „berendezkedtünk” az el- és összezártságra. Meghosszabbították a kijárási korlátozást, így egyelőre marad ez az állapot. Sokan mindenkitől izoláltan, mások a szeretteikkel összezárva élik mindennapjaikat. Egyik sem könnyű helyzet. Tovább a cikkhez.

10 tipp, hogy elkerüljük a túlmunkát home office alatt
A munkaidő a válság kezdete óta növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen nehéz időszakban otthonról könnyen hosszabban, többet dolgozunk. A helyzet még bonyolultabb lehet a szülők számára, akik jelenleg otthon vannak gyermekeikkel, mivel valószínűbb, hogy este dolgoznak, hogy utolérjék magukat. Tovább a cikkhez.

Előzze meg a konyhatüzet!
A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Tovább a cikkhez.