Hírlevél 2020.05.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Új jogszabály: egyéni légzésvédő eszközökre és egyes időszakos felülvizsgálatokra
 2. Kiadványok/cd-k frissítése, új 100% minta cd
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák
 4. Munkavédelmi hírek
  • Íme, az Év Irodája díj győztesei! Képgalériával
  • Hogyan mondhat fel a munkaadó és mi nem jogszerű? 1. rész
  • Kinek nem lehet felmondani? 2. rész
  • Tűzvédelmi felülvizsgálatok és karbantartások a koronavírus-járvány időtartama alatt
  • Kinek adhatunk adómentesen szájmaszkot?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új jogszabály: Egyéni légzésvédő eszközökre és egyes időszakos felülvizsgálatokra

2020. május 19-től lép érvénybe a 177/2020. (V. 4.) Korm. rendelet: EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök vizsgálatáról, felhasználásáról, az egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról, a munkavégzéshez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényességének meghosszabbításáról, valamint az egyes időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról.
A kormányrendelet innen tölthető le.

Új 100% minta cd és a régebbi munkavédelmi kiadványok frissítése

Mint minden tavasszal, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden területre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n a 2018 márciustól a 2020 márciusig készült új tartalmak/frissítések vannak.

Része az anyagnak az új 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

És része még az új OTSZ dokumentum-csomag segédlet is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült jónéhány dokumentum különböző bejelentésekhezvegyi kockázat mintáktűzvédelmi iratminták, felmérések-kérdéssorok és egyéb érdekes/hasznos dolgok.

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványokat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg.
   
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető.
   
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti.
   
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken.
 1. Munkamédia Táblák cd - tartalmát itt tekintheti meg.
   
 2. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munka-, tűz- és környezetvédelmi Zsebtörvénytár CD – a bemutatófilmet erre a linkre kattintva tekintheti meg.
 1. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Tűzvédelmi szakvizsgák

Budapesten és Pest megyében a változatlanul fennálló kijárási korlátozás, valamint oktatóink és hallgatóink egészségének védelmének céljából - a koronavírus járvány ideje alatt - nem tartunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

Amint a korlátozás enyhül, elkezdjük szervezni a következőt, és mivel ez már nincs messze, érdemes Önnek is - ha már épp aktuális - készülni rá. Ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, kérjük, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint megszervezésre kerül a következő tűzvédelmi szakvizsga.

Az ország többi részén már most is van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát, tanfolyamot, vizsgát tartani, tudunk menni Önökhöz, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést akár szombati napra is tudunk szervezni.

Többen érdeklődtek, hogy mivel nincs tűzvédelmi szakvizsgájuk, vagy már a veszélyhelyzet előtt lejárt, nem tudnak dolgozni, mi a megoldás?
Sajnos a kijárási korlátozás miatt a megszokott formában nem tudunk szakvizsgát tartani, pláne nem Budapesten.
A szakvizsgára az egyetlen lehetőség, hogy egy céges, kihelyezett képzés formájában tartjuk meg, mert ha az amúgy is együtt dolgozó kollégák gyűlnek össze (a megfelelő higiéniai feltétetelek betartásával), az sem plusz egészségi kockázatot nem jelent, sem a jogszabályokkal nem ellentétes.
Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, részletekért érdeklődjön a fenti telefonszámon.

Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Íme, az Év Irodája díj győztesei! Képgalériával
Független szakértőkből álló zsűri 175 pályázat közül választotta ki a legjobbakat az Év Irodája versenyen. A 12 győztes között számos egyedi belsőépítészeti megoldás található, és a verseny 10 éves történetében először díjazták a családbarát irodákat. Tovább a cikkhez.

Hogyan mondhat fel a munkaadó és mi nem jogszerű?
A koronavírus-járvány okozta gazdasági lejtmenetben nem minden munkáltató tudja megtartani a teljes létszámot. A munkáltató szorult helyzete azonban nem mentesít a felmondásra irányadó munkajogi szabályok alól. Dr. Antalóczy Adrienn munkajogászt, az Antalóczy Ügyvédi Iroda vezetőjét kérdeztük, hogy ha felmondanak nekünk, mire figyeljünk oda? Két részes sorozatunk első része. Tovább a cikkhez.

Kinek nem lehet felmondani?
Könnyebb-e felmondani a munkaadónak járványhelyzetben? Kiket véd a törvény, kiket lehet csak több feltétel teljesülése esetén elküldeni? Dr. Antalóczy Adrienn munkajogász, az Antalóczy Ügyvédi Iroda vezetője válaszolt felmondással kapcsolatos kérdéseinkre. Második rész. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi felülvizsgálatok és karbantartások a koronavírus-járvány időtartama alatt
A Magyar Közlöny 2020. évi 98. számában megjelent az EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök vizsgálatáról, felhasználásáról, az egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról, a munkavégzéshez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényességének meghosszabbításáról, valamint az egyes időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról szóló 177/2020. (V. 4.) kormányrendelet.
A jogszabály 6. paragrafusa foglalkozik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 18. melléklet 1. táblázatában felsorolt műszaki megoldások időszakos felülvizsgálatának és karbantartásának végrehajtásával.
A veszélyhelyzet ideje alatt ezeket a felülvizsgálatokat és karbantartásokat el lehet halasztani, ha azok elvégzése aránytalan nehézséggel jár. Tovább a katasztrófavédelem honlapjára.

Kinek adhatunk adómentesen szájmaszkot? 
A járvány elleni védekezés során egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy védőfelszerelést (pl. szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő folyadékot) juttat a dolgozóinak, az árucikkeit értékesítő kiskereskedőknek illetve a vevőinek. Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy ennek milyen adójogi vonzatai vannak. Tovább a cikkhez.