Hírlevél 2022.05.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. április
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Mikor jogszerűek a munkahelyi kamerák?
  • Kötelezheti-e a cég a dolgozókat home office-ból való bejárásra, ha többeket felment alóla?
  • Nem magánügy többé a mentális egészség a munkahelyeken sem
  • A kártérítési felelősség az újabb ítélkezési gyakorlatban II. rész
  • Gumiabroncstűz – teendők vészhelyzetben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. április

Az áprilisban történt – munka-tűzvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke ide kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

8/2022. (IV. 14.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról
Megjelent: MK 66/2022 (IV.14) Hatályos: 2022. 06. 13 - a paragrafusok többsége módosult

1. § (1) E rendeletben előírt tűzvédelmi követelményeket be kell tartani
a) a létesítmény, építmény, építményrész tervezése, építése, átalakítása, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása, használata, a rendeltetés módosítása,
b) a jogszabályban, hatósági határozatban előírt beépített tűzvédelmi berendezés létesítése, fennmaradása, átalakítása, megszüntetése, használata,
c) gép, berendezés, eszköz használata, tárolása,
d) anyagok előállítása, használata, tárolása,
e) egyéb, az építmény tűzvédelmét biztosító eszközök használata,
f) a szabadtéri rendezvények tartása, valamint
g) egyéb, tűzvédelmet érintő használat, tevékenység
során.

2. § (1) A rendelet hatálya nem terjed ki a robbanó- és robbantóanyagokkal, valamint a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos tűzvédelmi előírásokra.

9. § (1) Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartoznak
aa) instabil robbanóanyagok, az 1.1-1.5. alosztályba tartozó robbanóanyag, továbbá a deszenzibilizált robbanóanyag,
ab) 1A., 1B. és 2. kategóriába tartozó tűzveszélyes gáz, valamint az 1A. kategóriába tartozó pirofóros vagy kémiailag instabil gáz,

18. § (1) A tűztávolságot
a) a 3. mellékletben foglalt 1-3. táblázat szerint,
b) speciális építmény esetén a XII. Fejezet szerint vagy
c) számítással
kell megállapítani.

(1a) Abban az esetben, ha az épület mértékadó kockázati osztályát teljes egészében talajszint alatti elhelyezkedésű kockázati egység kockázati osztálya határozza meg, a tűztávolság meghatározásánál elegendő a mértékadó kockázati osztály helyett a csak talajszinti, valamint talajszint feletti elhelyezkedésű kockázati egységek kockázati osztályai közül a legszigorúbb kockázati osztályt figyelembe venni.
(2a) A tűzszakasz legnagyobb megengedett méretének 5. mellékletben foglalt 2. és 3. táblázat szerinti növelése esetén az épület beépített tűzjelző berendezése késleltetés nélkül hajtja végre a benntartózkodó személyek tűzriasztását.
(3) c) mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó anyag, ilyen anyagokból készített termék esetén a csomagolás éghetőségétől függetlenül 2000 m2,
d) fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag, termék esetén - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik − legfeljebb 1000 m2.

8. Egy épületen belüli tűzszakaszok, valamint azonos telken lévő, külön tűzszakaszt képező épületek csatlakozása az épület külső szerkezetein, valamint fedett átriumban

23. § (1) Eltérő magasságú tűzszakaszok csatlakozását tűzterjedés ellen védetten kell kialakítani.
(2) Fedett átrium belső homlokzatához kapcsolódó tűzszakaszhatár esetén biztosítani kell
a) a fedett átriumban hő- és füstelvezetést, amelynek elvárt mértéke
aa) természetes hő- és füstelvezetés esetén a 9. mellékletben foglalt 1. táblázat szerinti érték másfélszerese,
ab) gépi hő- és füstelszívás esetén a 9. mellékletben foglalt 1. táblázat szerinti érték,
b) a homlokzati tűzterjedés elleni védelmet az egymás melletti vagy feletti tűzszakaszokra vagy egymás feletti szintekre vonatkozó követelmények szerint
ba) a fedett átrium belső homlokzatain,
bb) a fedett átrium lefedését biztosító szerkezet és a szerkezetnél magasabban elhelyezkedő, eltérő tűzszakaszba tartozó helyiségek között.

77. § (1) A föld feletti tűzcsapot úgy kell kialakítani, telepíteni, hogy biztosítsa a tűzoltóságnál rendszeresített eszközökkel való késedelemmentes használatot, valamint a használaton kívüli állapotban a kifolyócsonkok védelmét.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalo olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2022. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mikor jogszerűek a munkahelyi kamerák?
Manapság számos munkahelyen alkalmaznak kamerás megfigyelőrendszert. A munkahelyi kamerák, a kamerás megfigyelés azonban komolyan érinti a munkavállalók személyiségi jogait is. Miként lehet jogszerűen alkalmazni a kamerákat a munkahelyen? Tovább a cikkhez.

Kötelezheti-e a cég a dolgozókat home office-ból való bejárásra, ha többeket felment alóla?
A cégemnél két éve otthoni munkavégzés van. Májustól vissza kell térni az irodába. Hat ember dolgozik azonos pozícióban, kettő külföldre költözött közben és onnan dolgoznak. A cég a négy helyi munkavállalót akarja kötelezni irodai munkavégzésre. A két munkatársat felmentik ez alól. Ezt a cég megteheti? Ez beleesik az egyenlő bánásmódba? Tovább a cikkhez.

Nem magánügy többé a mentális egészség a munkahelyeken sem
Felelősek-e a munkáltatók a munkavállalók mentális egészségéért? Az elmúlt két év tapasztalatai alapján mindenképpen, és ezt a Jobsgarden által, a Sokszínűségi Hónap keretében szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői is megerősítették. A pandémia rávilágított arra, nincs idő tovább gondolkodni azon, hogy szükséges-e támogatni a kollégák lelki jóllétét. A jó kérdés az, hogyan tegyük. Tovább a cikkhez.

A kártérítési felelősség az újabb ítélkezési gyakorlatban II. rész
A munkáltatói kártérítési felelősség megítélését hosszú évtizedekre meghatározta a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: 1992-es Mt.) 174. §-ához kapcsolódó MK 29. számú állásfoglalás. Az előbbi állásfoglaláson alapuló bírói gyakorlathoz képest a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szabályai teljes szemléletváltást követelnek a munkaügyeket tárgyaló bíráktól. Tovább a cikkhez.

Gumiabroncstűz – teendők vészhelyzetben
A teherautótüzek a járművezetőkre és a forgalom többi részvevőjére is veszélyesek. Mikor a legveszélyesebbek a gumiabroncsok? Hogyan kezdődnek a gumiabroncstüzek? Hogyan lehet elkerülni a gumiabroncstüzet, és mit kell tenni a gépjárművezetőnek vészhelyzetben? Mi nevezhető a gyors és hatékony fellépésnek a károk minimálisra csökkentése érdekében? Tovább a cikkhez.