Hírlevél 2023.03.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi tudásanyag pedagógusok számára: letölthető kiadvány
 2. Tudásanyag középiskolai diákok számára munkavédelemből: letölthető kiadvány
 3. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Vezető munkavállaló munkaszerződése: érdemes aláírás előtt átbeszélni
  • Szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet az ülőmunka: ezt tegye ellene
  • Mezőgazdasági gépkezelésre is jogosít az aranykalászos gazdaképzés
  • Építési területek tűz- és balesetvédelme

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi tudásanyag pedagógusok számára a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkára neveléshez: letölthető kiadvány

A középiskolákban tanulók értékrendjének, életmódjának alakításában a munkavédelmi ismereteik bővítése és tudatosságuk fejlesztése is szerepet kap.
A tanári útmutatóban a középiskolai diákokat tanító pedagógusok részére a helyes munkavédelmi szemléletformálás, a biztonságtudatos életvitelre felkészítés és a diákok munka világába való bevezetése céljából adunk hasznos ismereteket. A szakmai anyag segíti a pedagógusok felkészülését a szervezett (tanórai, illetve tanórán kívüli) munkavédelmi témájú foglalkozások megtartásához.
Az ismeretekről a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a „Munkavédelmi tudásanyag pedagógusok számára a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkára neveléshez” című útmutatóban ad tájékoztatást. Innen tölthető le.

Az általános iskolákban a „NAPO pedagógusoknak" program lehetőséget teremt, hogy a pedagógusok a diákok számára átadhassák a mindennapi biztonságos életvitelhez, a későbbi, egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzéshez szükséges alapismereteket. A program itt érhető el.

Munkavédelmi tudásanyag középiskolai diákok számára az egészséges és biztonságos munkavégzésre való felkészítés céljából: letölthető kiadvány

A középiskolai diákok a munkavédelmi szakismeretek elsajátításával számos veszélyt, veszélyhelyzetet tudnak felismerni és megfelelően kezelni mind a munkahelyeken, mind otthoni, vagy szabadidős tevékenységük során.
Az útmutató a tanulók munkavédelmi ismereteinek növelése, tudatosságuk fejlesztése céljából készült, elősegítve a helyes munkavédelmi szemléletformálást, a biztonságtudatos életvitelre felkészítést és a diákok munka világába való bevezetését.
Az ismeretekről a „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Munkavédelmi tudásanyag középiskolai diákok számára az egészséges és biztonságos munkavégzésre való felkészítés céljából” című útmutató ad tájékoztatást. Az útmutató innen tölthető le.

Jelentés a munkavédelmi hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról

Megjelent a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.
A jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. március 7-én és 8-án Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. március 8-án Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023.  március 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. április 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Vezető munkavállaló munkaszerződése: érdemes aláírás előtt átbeszélni
Megszokott, hogy egy új munkahelyen való elhelyezkedést megelőzően a munkáltató a cégnél általában használt munkaszerződés-mintát a személyes adatokkal kitöltve elküldi a belépő vezető munkavállaló részére, hogy nézze át, és ismerkedjen meg a munkaviszony feltételeivel. Ilyenkor célszerű a vezetőnek felkeresnie az ügyvédjét, akivel átbeszélheti, hogy milyen szerződés-módosítási javaslatokkal érdemes a céghez fordulnia annak érdekében, hogy az aláírt munkaszerződés az ő érdekeit is megfelelően védje, és valóban a felek kialakított közös akaratát tükrözze. Tovább a cikkhez.

Szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet az ülőmunka: ezt tegye ellene
Sokan dolgozunk egész nap a számítógépek előtt, ülve, ráadásul már nemcsak a munkaidőt, de a szabadidőnket is a képernyők társaságában, a kanapénkon töltjük. A túl sok ülés ugyanakkor nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is negatív hatással lehet. Számos egyszerű mód van azonban arra, hogy legalább részben ellensúlyozzuk ezeket. Tovább a cikkhez.

Mezőgazdasági gépkezelésre is jogosít az aranykalászos gazdaképzés
Nem csak a szántóföldi munkához szükséges kompetenciák elsajátításában segít az aranykalászos gazda képzés. A DEKRA Akademie arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanfolyam sikeres elvégzését követően a végzettség egyszerre többféle gépkezelői jogosítványt is garantál, ami tovább növelheti egy mezőgazdasági vállalkozás vagy az ott dolgozó munkavállaló versenyképességét. Tovább a cikkhez.

Építési területek tűz- és balesetvédelme
Az építési területek tűz- és balesetvédelmi szempontból is magas kockázatot jelentenek. Az élet és egészség védelme és az anyagi veszteségek elkerülése miatt is fontos a kockázatminimalizálás. Ennek megteremtése (tűz- és balesetvédelem) a befektetők, a kivitelezők, a biztosítók, a munkavállalók és nem utolsó sorban a tűz- és munkavédelmi szakemberek közös érdeke. Ebben még van mit tenni. Tovább a cikkhez.