Hírlevél 2024.05.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági rendeleteknek való megfelelés javítása
 2. Hogyan lehet előmozdítani a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak való megfelelést
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: május 28.
 4. Elfogadta az Európai Parlament a CPR módosított szövegét
 5. Tűzvédelmi szakvizsgáink
 6. Munkavédelmi hírek
  • Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok
  • Megújult a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti honlapja
  • 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés
  • A gombák biztonságosabbá teszik a tűzálló anyagokat
  • Új kötelező felszerelést vezetnek be az autókban
  • Az EU a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági rendeleteknek való megfelelés javítása

Ahogy folyamatosan változik a munka szerkezete, szervezése és ellenőrzése, egyre fontosabbá válik annak biztosítása, hogy a vállalkozások teljesíteni tudják a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági (OSH) rendeletek szerinti kötelezettségeiket. Az EU-OSHA munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági rendeleteknek való megfelelést támogató tevékenysége (2021-2024) a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági normáknak való megfelelést befolyásoló tényezőket vizsgálja azzal a céllal, hogy olyan szervezeti környezetet mozdítson elő, amely támogatja a vállalatoknak a munkavállalók biztonságára és egészségvédelmére irányuló erőfeszítéseit. Tovább a cikkre.

Hogyan lehet előmozdítani a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak való megfelelést

Az EU-OSHA öt országban elemezte a nemzeti stratégiák és a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak való megfelelés támogatása érdekében hozott intézkedések státuszát, és nemrég tette közzé Norvégiára vonatkozó, első kiadványát: átfogó jelentés, esettanulmányok és szakpolitikai tájékoztatók. Tovább a cikkre.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: május 28.

Nyári szünet előtti utolsó képzésünk. A következő ilyen tanfolyamunk csak ősszel lesz.

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2024. május 28. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található

Elfogadta az Európai Parlament a CPR módosított szövegét

Új feladatot jelent a tűzvédelemben is, hogy az Európai Parlament 2024. április 10-én elfogadta az építési termékekről szóló rendelet (Construction Product Regulation, CPR) módosított szövegét, így egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megjelenhessen az építési termékek forgalomba hozataláról szóló új rendelet, amely komoly hatással lesz a harmonizált szabványokra és a tűzvédelemre isTovább a cikkre.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. nius 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. július 03-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. július 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. augusztus 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024.egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.    .
 • 2024. augusztus végén: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. augusztus végén: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok
A központi költségvetés idén is támogatást biztosít az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésére, a rendelkezésre álló 225 millió forint felosztására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot írt ki. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2024-ben is támogatásban részesülhet a Magyarországon működő hatvan önkormányzati tűzoltóság. Tovább a cikkre.

Megújult a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti honlapja
Már elérhető új struktúrával, letisztultabb modernebb megjelenéssel a foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi szakterületek új honlapja: https://mvff.munka.hu/
Mostantól, csak az új honlapon érhetőek el  a legfrissebb információk, szakmai anyagok. A régi honlap tartalma a továbbiakban nem kerül karbantartásra. Tovább a cikkre.

32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés
A május 21-és héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom térségében, Baranya vármegyében és Csongrád-Csanád vármegyében biológiai lárvagyérítés várható. Komáromnál és Baranyában a földről juttatják ki a lárvákat elpusztító természetes szert, míg Csongrád-Csanád vármegyében repülőről, granulátum formában szórják ki a fehérjetartalmú készítményt. Tovább a cikkre.

A gombák biztonságosabbá teszik a tűzálló anyagokat
Egy ausztrál egyetem tudósai létrehoztak egy meglepő fajtájú anyagot, ami az épületeket biztonságosabban tartja: ezek ostya-vékony gombalemezek. Tűzgátló lemezekbe növesztik a micéliumot, hogy biztonságosabb és nem toxikus módon védjék az épületeket. Tovább a cikkre.

Új kötelező felszerelést vezetnek be az autókban
Idén nyártól az újonnan regisztrált autóknak kötelezően tartalmazniuk kell majd feketedobozt.
A feketedobozban rögzített információk pontos adatokat adnak egy-egy esemény rekonstruálásához, ami általában segít tisztázni a balesetek okait. A rendelkezés a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmas személyautókra, valamint haszongépjárművekre vonatkozik majd, beleértve a 3.500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat. Tovább a cikkre.

Az EU a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett. Tovább a cikkre.