Hírlevél 2024.06.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A nyári diákmunka munkavédelmi és munkaügyi kérdései
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba júliustól
 3. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia Kecskeméten
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Blokkolóóra a kórházakban, csomagátvizsgálás az iskolákban – elfogadták az újabb salátatörvényt
  • Az irodában vagyok, tehát dolgozom! - avagy miért is kell bejárni a munkába?
  • Mit tehetünk a munkahelyi elmagányosodás ellen?
  • Kötelezhet a munkáltató munkaidőn túli programon való részvételre?
  • Intelligens drónok: még egy lépés a hatékonyabb tűzoltásban

Üdvözlettel:
Kling Péter

A nyári diákmunka munkavédelmi és munkaügyi kérdései

Megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának, valamint a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatója.
Minden évben középiskolás, főiskolás és egyetemista diákok ezrei vesznek részt a nyári munkákban, pénz- és tapasztalatszerzés céljából.
Sokan szervezett munkahelyi gyakorlatot teljesítenek, mások életükben először dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben.
A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet.

A "nyári diákmunka munkavédelmi kérdései 2024" című tájékoztató dokumentum innen tölthető le.

A munkát vállaló diákok helyzete különleges, hiszen a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatókat. A nyár közeledtével fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a diákok munkavégzésével kapcsolatos szabályokra, hiszen sok esetben speciális körülmények vonatkoznak a foglalkoztatásukra.

A "Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka 2024" című a dokumentum innen érhető el.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia Kecskeméten

Immár hagyományosan nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai című konferencia. A 2024. június 20-án Kecskeméten szervezett rendezvény célja: a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatok feldolgozása a vizsgálat módszertanának, illetve a tűzoltás és tűzmegelőzés fejlesztésének érdekében.
A részletes program ide kattintva tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. július 03-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. július 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. augusztus 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • 2024. augusztus végén: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. augusztus végén: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Blokkolóóra a kórházakban, csomagátvizsgálás az iskolákban – elfogadták az újabb salátatörvényt
Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – többek között ezek is szerepelnek abban a salátatörvényben, amit a parlament kedden fogadott el több más javaslattal együtt. Ennél jóval érdekesebb ugyanakkor, hogy a katasztrófavédelem áprilisban megszellőztetett átalakítása is szerepel a javaslatban, ebből az olvasható ki, hogy valóban a kormányhivatalokhoz kerülhetnek bizonyos feladatok innen. Tovább a cikkhez.

Az irodában vagyok, tehát dolgozom! - avagy miért is kell bejárni a munkába?
Az RTO (return-to-office, azaz vissza az irodába) programokkal kapcsolatos érdekes jelenségekre hívja fel a figyelmet a BambooHR kutatása. A felmérésből kiderül, teljesen mindegy, hol történik a munkavégzés, az emberek kifejezetten tesznek azért, hogy aktívnak látszódjanak és ezekkel a pótcselekvésekkel és egyéb nem munka jellegű tevékenységekkel a berendelt dolgozók lényegesen több időt eltöltenek, mint a távmunkázók. Tovább a cikkhez.

Mit tehetünk a munkahelyi elmagányosodás ellen?
Egy felmérés szerint a felsővezetők 30%-a számol be az elszigeteltség érzéséről, a fiatalok pedig kétszer nagyobb valószínűséggel érzik magukat magányosnak a munkahelyükön, mint idősebb kollégáik. De mit tehet egy munkahely, hogy segítsen ezt leküzdeni? Tovább a cikkhez.

Kötelezhet a munkáltató munkaidőn túli programon való részvételre?
Az intézményvezető vagy a munkáltató (jelen esetben polgármester) kötelezhet e arra, hogy munkaidőn kívül vegyek részt politikai fórumon? Tovább a cikkhez.

Intelligens drónok: még egy lépés a hatékonyabb tűzoltásban
A mesterséges intelligencia (MI) összeházasítása a drónokkal rendkívül hatékony eszközt adhat a tűzoltóságok kezébe, legyen szó a személykeresésről, kárfelmérésről vagy vegetációtűz-felmérésről. Az, hogy az így kapott drónok a szó hétköznapi értelmében nem intelligensek, csupán azt mutatja, hogy a közbeszédet még mindig a sci-fi-filmek tematizálják – az MI ugyanis jelen formájában csak egy eszköz, ami a fáradságos emberi munkát váltja ki. Tovább a cikkhez.