Hírlevél 2024.06.20.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2024. május
 2. A veszélyes munkaterek és a beszállásos munkavégzés szabályai - letölthető kiadvány
 3. A melegben végzett munka veszélyei
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Stressz a munkahelyen: így kezeld, hogy a maximumot hozhasd ki magadból
  • Startol Az Év Családbarát Vállalata pályázat - fókuszban a munka-magánélet egyensúly
  • Hogyan boldogulnak a külföldi munkavállalók Magyarországon?
  • Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe
  • Mesterséges intelligenciával és műholdakkal az erdőtüzek ellen

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2024. május

A legfrissebb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke ezen a linken tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

2024. évi XII. törvény a digitális állam megvalósítása érdekében egyes törvények módosításáról
MegjelentMK 51/2024 (05. 07.) Hatályos2024. 05. 17.

Többek között módosítja a 2011. évi CXXVIII. törvényt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról
Megjelent: MK 51/2024 (05. 07.) Módosítja2024. évi XII. törv. Hatályos2024. 05. 17.

23. § l) irányítja a veszélyes áruk szállításának ellenőrzésével kapcsolatos, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hatáskörébe tartozó hatósági feladatok ellátását,
m) ellátja a veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó csomagoló- és szállítóeszközök gyártási típus jóváhagyási engedélyezésével, a gyártás ellenőrzésével és azzal összefüggő szankcionálással kapcsolatos hatósági feladatok irányítását.

18/B. A veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó csomagoló- és szállítóeszközök gyártási típus jóváhagyása, a gyártás ellenőrzése és bírság kiszabása

24/E. § (1) A veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó tartályok, tartányok, valamint a csomagolóeszközök, IBC-k, nagycsomagolások, ömlesztettáru-konténerek gyártási típus jóváhagyása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerinti sommás eljárásnak nincs helye.
(2) A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve a veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó tartályok, tartányok, valamint a csomagolóeszközök, IBC-k, nagycsomagolások, ömlesztettáru-konténerek gyártásának jóváhagyását követően ellenőrzi a jóváhagyási engedélyében és a vonatkozó jogszabályokban meghatározott előírások betartását.
(3) A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve az ellenőrzés során a gyártásból mintát vehet, és elrendelheti annak soron kívüli vizsgálatát.
(4) A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve az előírások megsértése esetén a gyártási típus jóváhagyási engedéllyel rendelkezővel, a gyártóval, a forgalmazóval szemben kormányrendeletben meghatározott intézkedést alkalmazhat, és közigazgatási bírságot szabhat ki, amely az államháztartás központi alrendszerének bevételét képezi.
(8) Nincs helye bírság kiszabásának, ha a jogsértő cselekmény felderítése a gyártási típus jóváhagyási engedély érvényességének lejártától számított 5 évet követően történik.

Erről bővebben, valamint a többi fontos jogszabályváltozás és új jogszabályok ezen a linken olvashatók.

A veszélyes munkaterek és a beszállásos munkavégzés szabályai - letölthető kiadvány

Megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a veszélyes munkaterek és a beszállásos munkavégzés szabályairól.
A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására, oktatásokhoz, képzésekhez.  

Beszállással végzett munkának minősül minden olyan tevékenység, amely a berendezésen behajlással, vagy annak belsejében való tartózkodással végezhető, ha ezt a teret emberi tartózkodásra nem tervezték.

Ilyen veszélyes munkaterek például a tartályok, aknák, kazánok, csatornák, csővezetékek, mélyedések, továbbá bármilyen zárt vagy behatárolt szűk tér, amelyben veszélyes anyagok koncentráltan lehetnek jelen, és amelyből a könnyű kijutás nem biztosított. A nyitott terekben (medencékben, üstökben, munkagödrökben, árkokban stb.) végzett tevékenységet is beszállással végzett munkának kell tekinteni, ha az aljukban lévő anyagok veszélyt jelenthetnek a munkát végzők egészségére.

A munkák megszervezésének és előkészítésének, valamint végrehajtásának munkavédelmi feltételeit a vonatkozó jogszabályi előírások és szabványi ajánlások meghatározzák, ezek teljesítésével biztosítható a beszállással dolgozók egészsége és biztonsága, valamint a környezet védelme.

A tájékoztató anyag, letölthető kiadvány itt található
A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is letölthető. 
További részletek itt érhetők el.

A melegben végzett munka veszélyei

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, az elkövetkező napokban várható magas napi középhőmérsékletre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a melegben végzett munka veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A tájékoztató innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. július 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
 újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
 szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. július 03-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. július 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. augusztus 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024.egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024. augusztus végén: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. augusztus végén: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Stressz a munkahelyen: így kezeld, hogy a maximumot hozhasd ki magadból
A stressz az életünk természetes velejárója, különösen a munkahelyi környezetben. Bár bizonyos mértékű stressz segíthet minket a hatékonyságban, és motiválhat is, de a túlzott mértékű stressz komoly problémákat okozhat. Fontos tudnunk, hogyan küzdjünk meg vele, íme, néhány tanács. Tovább a cikkhez.

Startol Az Év Családbarát Vállalata pályázat - fókuszban a munka-magánélet egyensúly
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2013 óta minden évben kiosztja Az Év Családbarát Vállalata díjat, hogy ezzel a hazai cégek által meghonosított családbarát jó gyakorlatokra hívja fel a figyelmet. Meggyőződésük, hogy a családi életet és a vállalt gyermekek számát nagy mértékben befolyásolja a munka és magánélet megfelelő egyensúlya - írják sajtóközleményükben. Tovább a cikkhez.

Hogyan boldogulnak a külföldi munkavállalók Magyarországon?
Magyarország munkaerőpiacán a változás szele fúj: az ukrán és a szerb munkavállalók már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy értékes tagjai a munkahelyi közösségeknek, a közelmúltban pedig sokszínűséget hozva magukkal kirgiz, kazah és távol-keleti állampolgárok is csatlakoztak hozzájuk. A folyamatos kapcsolattartás és a kulturális érzékenység előtérbe helyezése kulcsfontosságú a sikeres integrációhoz, ami nemcsak a munkaerő megtartását segíti elő, hanem a társadalmi összetartozás erősítéséhez is hozzájárul. Tovább a cikkhez.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe
Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig. Tovább a cikkhez.

Mesterséges intelligenciával és műholdakkal az erdőtüzek ellen
Az erdőtüzek jelentős kihívást jelentenek az európai régiók számára, különösen a klímaváltozás hatásai fokozódnak. Az Európai Unió több kutatási és innovációs projektet támogat, amelyek célja a tűzvészek megelőzése és kezelése a kontinensen. A két legemlékezetesebb projekt mesterséges intelligenciát és műholdakat is bevont a gyakorlatba. Tovább a cikkhez.