Hírlevél 2024.06.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A mezőgazdaság munkavédelme: letölthető kiadvány
 2. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2024. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Mi változott a Katasztrófavédelmi törvényben?
  • Mi változott a Tűzvédelmi törvényben?
  • Október 1-től változnak a tűzvédelmi és katasztrófavédelmi hatósági jogkörök
  • Magánszálláshelyek: hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése?
  • Az alkalmi munkavállalás szabályai
  • Négy munkavállalóból három már mesterséges intelligenciát használ

Üdvözlettel:
Kling Péter

A mezőgazdaság munkavédelme: letölthető kiadvány

Az agrárszektor munkavédelmi szempontból, a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt az egyik legveszélyesebb ágazat.
A szabadban végzett munkák, az időjárási körülmények, állatokkal, növényekkel való érintkezés, vegyi anyagok használata, veszélyes munkagépek, berendezések használata, állatok, termények szállítása, a nehéz fizikai munkából eredő megterhelések, a hosszú napi munkaidők növelik a munkahelyi ártalmak illetve a balesetek bekövetkezését.
A növénytermesztésre, állattenyésztésre, az erdészeti, azon belül is a fakitermelési munkákra vonatkozó munkavédelmi előírásokat (Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat, Erdészeti Biztonsági Szabályzat, ágazati rendeletek, szabványok) az útmutatóban ismertetjük. Az esetleírások megtörtént súlyos és halálos munkabaleseteket mutatnak be.

Az alapvető ismeretekről elkészült „Mezőgazdaság munkavédelme” témájú, innen letölthető útmutatóban kapunk tájékoztatást.
A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is letölthető.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2024. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai

Megjelent a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2024. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentés a 2024. január 1 – március 31. között lefolytatott ellenőrzések alapján.
2024. március 31. napjáig a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság összesen 4.269 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 64%-ánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (15.549 fő) 57%-át érintették.
A jelentés innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól már csak kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. július 03-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. július 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. augusztus 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024.egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024. augusztus végén: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. augusztus végén: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mi változott a Katasztrófavédelmi törvényben?
Amint azt jeleztük, módosult „A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény”. A módosítás alapvetően a hatósági jogkörök áthelyezéséből eredő adatkezelési kérdésekre, a változás idején folyamatban lévő ügyek kezelésére és a hatóság valamint a Katasztrófavédelem központi szerve közötti információcserére vonatkozik. Mi volt? Mi lesz? Egy kis segítség az értelmezéshez. Tovább a cikkhez.

Mi változott a Tűzvédelmi törvényben?
Amint azt jeleztük módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény. A módosítás célja alapvetően a hatósági jogkörök áthelyezéséből eredő adatkezelési kérdésekre és a változás idején folyamatban lévő ügyek kezelésére vonatkozik. Érdekesség, hogy lesznek egyfokú eljárások is. Mi volt? Mi lesz? Tovább a cikkhez.

Október 1-től változnak a tűzvédelmi és katasztrófavédelmi hatósági jogkörök
A Magyar Közlöny idei 66. számában június 18-án megjelent a katasztrófavédelem hatósági feladatait érintő 2024. évi XXIX. törvény. Ebben az állam működését érintő egyes törvények módosításáról rendelkeznek, amelyben több a katasztrófavédelem feladatait érintő hatáskör áthelyezésről döntenek. Ennek alapján október 1-től a kormányhivatalokhoz kerülhetnek át hatósági jogkörök. Tovább a cikkhez.

Magánszálláshelyek: hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése?
Sorozatunkban az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvény tűzvédelemre gyakorolt hatásait próbáljuk összegezni. Egyik ilyen hatás a törvény 18. pontjában szereplő „A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítása”. Látszólag nem sok köze van a tűzvédelemhez, de a tűzvédelmi szakembereket a Tűzvédelmi Szabályzat készítése kapcsán érinti. Tovább a cikkhez.

Az alkalmi munkavállalás szabályai
Az alkalmi munka rövid ideig tartó, átmeneti jellegű, és gyakran egy adott projekt vagy időszakos feladat elvégzését, szezonális igény kielégítését jelenti. Alkalmi munkaviszony létesíthető az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között, határozott időre. Tovább a cikkhez.

Négy munkavállalóból három már mesterséges intelligenciát használ
Kutatások szerint a mesterséges intelligencia (MI) munkahelyi használatának gyakorisága közel megduplázódott az elmúlt hat hónapban, az irodai dolgozók 75%-a, vagyis négyből három munkavállaló pedig már javában használ valamilyen MI-alapú alkalmazást a munkájához. A vezetőknek a kísérletezés fázisából át kell lépniük a vállalati működés alapvető átalakításának szakaszába. Tovább a cikkhez.