Hírlevél 2024.07.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Az egészségügyi és szociális ágazat munkavédelme: letölthető kiadvány
 2. Munkavédelem a robotika világában
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Mi lesz a kéményseprőkkel és a kéménysepréssel?
  • Már biztos: teljesen átalakul a munkahelyünk
  • Nyár, távmunka, céges laptop - 7 tényező, amire oda kell figyelni biztonsági szempontból
  • Őrizetbe vették az olasz cégvezetőt, akinek a vendégmunkását sebesülten dobták ki saját háza elé
  • 23-an haltak meg a dél-koreai akkumulátorgyár-tűzben, köztük 18 vendégmunkás

Üdvözlettel:
Kling Péter

Az egészségügyi és szociális ágazat munkavédelme: letölthető kiadvány

Megjelent egy útmutató és kérdéslista az az egészségügyi és szociális ágazat munkavédelmi szakmai ismereteiről.
Az egészségügyben és a szociális gondozás területén dolgozók fokozottan vannak kitéve a különböző veszélyforrásoknak és terheléseknek.
A betegbiztonság és a munkavállalók egészségvédelme érdekében különösen fontos a megelőzés az itt dolgozók körében. A megelőzési módok a szakma szabályai mellett a biztonságos munkahelyi gyakorlat bevezetése, munkahigiénés előírások betartása, alkalmassági vizsgálatok, szűrővizsgálatok, a munkakörhöz kapcsolódó védőoltások, egyéni védőeszközök használata, munkaszervezési megoldások és a foglalkoztatottak oktatása.
A veszélyeket (fertőzések, sérülések, balesetek), a védekezési intézkedéseket, feladatokat (munkahelyi és foglalkozás-egészségügyi szolgálat) az útmutatóban ismertetjük.
Az alapvető ismeretekről az elkészült „Egészségügyi és szociális ágazat munkavédelme” témájú útmutatóban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.
A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is rendelkezésre áll.

Munkavédelem a robotika világában

Az EU-OSHA konferencia Székesfehérváron került megrendezésre 2024. június 13-án.
A konferencia témája a jelenleg zajló „Munkavédelem a digitalizált világban” című EU-OSHA kampányhoz kapcsolódott. Helyszín az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara székesfehérvári kampusza volt, ahol az elméleti ismeretek átadásán túlmenően lehetősége nyílt a résztvevőknek az egyetem oktatásra használt robotlaborjait is meglátogatni.
További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. július 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. augusztus 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024. egyedi igény szerint, és augusztus végén Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024. augusztus végén: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. augusztus végén: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mi lesz a kéményseprőkkel és a kéménysepréssel?
A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény, hatósági tevékenységgel kapcsolatos előírásai következetesen piacfelügyeleti hatóságot és tűzvédelmi hatóságot jelölnek meg, egy kivételével, amelyet 2024.10.01-től megváltoztatnak. A tűzvédelmi hatóságot illetően inkább tágul a kormány mozgástere. Tovább a cikkhez.

Már biztos: teljesen átalakul a munkahelyünk
Szélsebesen terjed a mesterséges intelligencia nemcsak a magánemberek között, hanem az üzleti szférában is. Egyes szakemberek hatékonyságát akár 50 százalékkal is megnöveli – jelezték a KPMG Magyarország szakértői egy keddi sajtóeseményen. Ezt a változást pedig megérezzük majd a munkahelyünkön, a következő pár évben egyre erősebben. Tovább a cikkhez.

Nyár, távmunka, céges laptop - 7 tényező, amire oda kell figyelni biztonsági szempontból
Nyári időszakban még inkább megnő az otthonról, a nyaralóból, vagy akár külföldről dolgozó munkatársak aránya. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen biztonsági kockázatokat rejt magában az, ha a céges laptop mozgó eszközzé válik. A TOPdesk Magyarország most összefoglalta, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a biztonság és a kényelem között a távoli munkavégzés során. Tovább a cikkhez.

Őrizetbe vették az olasz cégvezetőt, akinek a vendégmunkását sebesülten dobták ki saját háza elé
A feketén dolgoztatott megsérült férfi túlélte volna a sebesülést, ha segítséget kapott volna.
A rendőrség kedden letartóztatta Antonello Lovatót, annak a mezőgazdasági cégnek a tulajdonosát, amely a 31 éves mezőgazdasági munkást, Satnam Singh-et foglalkoztatta, akinek a múlt hónapban a Rómától délre fekvő Latinában egy csomagológép levágta a karját. Tovább a cikkhez.

23-an haltak meg a dél-koreai akkumulátorgyár-tűzben, köztük 18 vendégmunkás
Tűz ütött ki egy dél-koreai akkumulátorgyárban hétfőn, ami 23 ember halálát okozta, köztük 18 vendégmunkásét, akik közül több Kínából érkezett a Szöültól délre található üzembe - tudósított a Jonhap hírügynökség. A hírügynökség ezt követően arról cikkezett, hogy valószínűleg nem véletlenül magas a munkabalesetekben elhunytak között a vendégmunkások aránya. Tovább a cikkhez.