hírlevél 2018.11.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkabalesetek alakulása: 2018. III. negyedév
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Kockázatos a nők egészségére a váltott műszak
  • Országos sztrájk jön a túlóratörvény miatt
  • Egy alkalmazás segíti az ülőmunkát végzőket
  • Tűzvédelmi konferencián a megújult Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
  • Tanácsok adventi időszakra

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkabalesetek alakulása: 2018. III. negyedév

Megjelent a munkabaleseti statisztika 2018. III. negyedévre vonatkozóan. A tájékoztató a 2018. október 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabaleseti statisztika menüpontban.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2018. december 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 04-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kockázatos a nők egészségére a váltott műszak
A rendszertelen éjjeli műszak és az egészségtelen életmód különösen magasra emeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a nőknél - tárta fel egy új tanulmány. Tovább a cikkhez.

Országos sztrájk jön a túlóratörvény miatt
December 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal: „elegük van” ebből a jogalkotási folyamatból és tiltakoznak a „rabszolgatörvénynek” is nevezett jogszabálytervezet ellen. Tovább a cikkhez.

Egy alkalmazás segíti az ülőmunkát végzőket
Az ülőmunkát végzők egészségének megőrzését segíti egy most induló startup. Az ötlet nagyon egyszerű: az internetes böngészőben működő alkalmazás 50 percenként jelzést küld a felhasználóknak arról, hogy ideje megszakítani a monitor előtti munkavégzést. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi konferencián a megújult Országos Tűzvédelmi Szabályzatról 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség szervezte azt a kétnapos országos tűzvédelmi konferenciát, amelynek fő célja ez alkalommal a megújított Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezetében foglaltak bemutatása volt. Tovább a cikkhez.

Tanácsok adventi időszakra
A téli, illetve a karácsonyi időszak jellemző káreseményei a lakástüzek, amelyeket általában a felügyelet nélkül hagyott, helytelenül elhelyezett gyertyák, mécsesek okoznak. Családunk és otthonunk megóvása érdekében tehát tartsuk be az alábbi szabályokat. Tovább a cikkhez.