hírlevél 2018.12.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. november
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tájékoztató a Karácsony és Újév körüli munkavégzés szabályairól
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Nőtt a munkabalesetek száma 2018. első három negyedévében
  • Felmondási idő
  • Az első benyomás - avagy az iroda előbb „kommunikál” mint a HR-es
  • Sokba kerülhet, ha betegen megyünk dolgozni
  • Megkezdődött a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosítása

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. november

A változások legfrissebb jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

217/2018. (XI. 27.) Korm. rendelet a településtervezéssel és területrendezéssel összefüggő kormányrendeletek módosításáról
(Megjelent: MK 2018/186. (11.27) Hatályos: 2018. 12. 03.)
Többek között módosította a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet az országos településrendezési és építési követelményekről
(Megjelent: MK 2018/186. (11.27) Módosítja: 217/2018. (XI. 27.) Korm. r. Hatályos: 2018. 12. 05.)

A helyi építési szabályzat a helyi sajátosságok megőrzése vagy kialakítása érdekében további előírásokat írhat elő.
Az építési telek beépítési módját az építési határvonalakkal meghatározott terület határozza meg úgy, hogy Zártsorú beépítési mód esetén annak a telek előkerti építési határvonalához csatlakozó oldalai a telek két oldalhatára legyen.
A járdán építmény, köztárgy, berendezés csak abban az esetben állhat, ha a közművek elhelyezését, üzemeltetését, karbantartását nem akadályozza.
Az építési telek közterület vagy magánút felőli határvonalán építményt csak úgy szabad elhelyezni, hogy annak része, szerkezeti eleme a közterület, illetőleg a magánút területébe csak a következők szerint nyúlhat be:
Az építmények alapja vagy terepszint alatti része a közterület alá 0,50 m-en túl csak a helyi építési szabályzat szerint nyúlhat be.
Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.
(8)178 Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között – a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál – meg volna osztva.
Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít.
Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli.
Csoportház: építési telkenként egy vagy több önálló rendeltetési egységet (pl. lakást vagy üdülőegységet) magába foglaló, zártsorúan csatlakozó – többnyire egy ütemben, jellemzően azonos vagy hasonló építészeti kialakítású, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel épített – épületek együttese. Lehet sorház, láncház, átrium ház.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. január 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!  

Tájékoztató a Karácsony és Újév körüli munkavégzés szabályairól

Az év végi ünnepek jelentős befolyással vannak a munkavégzés szabályaira. A munkavállalók egy része erre az időszakra ütemezi megmaradt szabadságának felhasználását, de a munkáltató maga is köteles gondoskodni arról, hogy a szabadságok kiadása rendben megtörténjék. A kereskedelemben, vendéglátásban többnyire ebben az időszakban a legnagyobb a forgalom, befolyásolja továbbá a munkavégzést az arany-, ezüst- és bronzvasárnap. Gyakori ilyenkor a munkanapok áthelyezése is, ami ugyancsak hatással van a munkavégzésre. Az alábbiakban azokat a főbb munkajogi szabályokat ismertetjük, amelyek hatással lehetnek a munkavállalók többségének munkájára.
A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2018. december 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 04-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nőtt a munkabalesetek száma 2018. első három negyedévében
Enyhén emelkedett a munkabalesetek száma az év első három negyedévében, 2018. január és szeptembere között 16.227 embert vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, szemben az egy évvel korábban mért 16.172 esettel. Tovább a cikkhez.

Felmondási idő
A felmondási idő a jelenlegi Munkatörvénykönyv 68. paragrafusának első bekezdése szerint a felmondás bejelentése utáni napon kezdődik, ezért fontos, hogy a bejelentés jól legyen dokumentálva. A felmondási idő hossza nagy jelentőséggel bír például a dolgozó elhelyezkedése, a megüresedett álláshely betöltése, továbbá a volt munkaadó bejelentési, igazolási, bérfizetési kötelezettségeinek megtétele szempontjából is. Tovább a cikkhez.

Az első benyomás - avagy az iroda előbb „kommunikál” mint a HR-es
A munkáltatói márka fontos tényezője a munkakörnyezet, legyen szó akár toborzásról vagy megtartásról. (Ami, ha jobban belegondolunk nem meglepő, hiszen napunk aktív időszakának jelentős részét munkahelyünkön töltjük, így nem mindegy, hogy milyen körülmények között telik el ez az idő.) A munkaerőhiány és a fiatalabb generációk igényeinek egyre hangsúlyosabb megjelenése a munkaerőpiacon a munkáltatókat is rákényszeríti, hogy foglalkozzanak ezen a területen is a dolgozói igényekkel. Erre bátorítja őket Az Év Irodája Verseny is, ahol nem csak a külsőségek, hanem a munkavállalók bevonása az irodai környezet kialakításába, a funkció és a design harmóniája is döntő szempont. Tovább a cikkhez.

Sokba kerülhet, ha betegen megyünk dolgozni
Ha betegen is dolgozunk, az negatív hatással lehet a termelékenységre, elfertőzhetjük kollégáinkat, ami jelentős anyagi kárt okozhat a munkáltatónak. Tovább a cikkhez.

Megkezdődött a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosítása
A hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosítása miatt valamennyi tűzvédelmi műszaki irányelvet felül kell vizsgálni és aktualizálni szükséges azokat. Elsőként az a munkacsoport alakult meg, amelyik a tűzoltó egységek beavatkozását biztosító követelmények módosítását dolgozta ki. Tovább a cikkhez.