hírlevél 2019.01.10.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munka a digitális jövőben – biztonság és egészségvédelem
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: január 23.
 3. Lakásfelújító csapat munkát vállal
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • A Tesco lehet az első cég, amely nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet
  • Az önkormányzati bérlakásokba a katasztrófavédelem kéményseprőit kell hívni
  • Hatásköri változás az eseménykezelési és információbiztonsági feladatokban
  • Öt tinilány vesztette életét egy lengyelországi szabadulószobában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munka a digitális jövőben – biztonság és egészségvédelem 2025-ben

A mesterséges intelligencia, az együttműködő robotok, a virtuális és kibővített valóság, az online platformok és más újítások megváltoztatják az emberek munkamódját.
Az EU-OSHA jövőre kitekintő, a munka növekvő digitalizálásáról és a kapcsolódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívásokról szóló tanulmányának végleges eredményei már elérhetők egy új jelentés formájában.
Az emberek kisebb valószínűséggel dolgoznak a hagyományos veszélyes környezetben a robotika és az automatizálás révén, míg a munkahelyi stressz és az ergonómiai kockázatok valószínűleg növekedni fognak olyan trendek eredményeként, mint az emberi-gépi interfészek új formái, az online és a mobil munka, a munkavállalók algoritmusok által történő felügyelete és irányítása, a homályos határok a munka és a magánélet között, vagy a gyakoribb munkahelyváltások. Tovább az EU-OSHA oldalára.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2019. január 23. (szerda) 9-14 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Lakásfelújító csapat munkát vállal

Egy építkezésen és lakásfelújításokon dolgozó csapat tőlünk (a Kling Kft-től) bérel munkásszállót. A hideg idő miatt a külső munkálatokat nem tudják most végezni, emiatt van most szabad kapacitásuk, úgyhogy ha Önnek vagy ismerősének épp lenne beltéri (vagy rövidebb kültéri) munka, amit meg szeretnének csináltatni, hívják fel őket. 18 fős csapat áll rendelkezésre, végeznek kőműves munkákat, burkolást, gipszkartonozást, komplett lakásfelújításokat, vasszerkezetek szerelését, hegesztést, lapostető szigetelést. Budapest és környékén tudnak munkát vállalni, addíg, amíg újra el nem lehet kezdeni az építkezésen a külső munkákat, tehát kb. január-február hónapokban van ez a lehetőség, úgyhogy ne habozzon.
Érdeklődni nála lehet: Major Mihály: +36-20/219-7343

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. január 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 31-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. márciusban  Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A Tesco lehet az első cég, amely nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet
A Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális cég, amely megállapodásban vállalja több mint 16 ezer munkavállalója felé, hogy a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet. Tovább a cikkhez.

Az önkormányzati bérlakásokba a katasztrófavédelem kéményseprőit kell hívni
Az Országgyűlés múlt év decemberében módosította a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvényt, amelynek következtében a továbbiakban az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői is ingyenes ellátásra jogosultak. Tovább a cikkhez.

Hatásköri változás az eseménykezelési és információbiztonsági feladatokban
Az év elején hatályba lépett jogszabályváltozásokból következően egyes információbiztonsági feladatok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz kerültek, és az informatikai biztonsági események és fenyegetések kezelését végző központ is ott működik. Tovább a cikkhez.

Öt tinilány vesztette életét egy lengyelországi szabadulószobában
Öt tinédzserkorú lány vesztette életét, egy férfi pedig megsebesült pénteken egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi Koszalinban. Tovább a cikkhez.