A kezdő munkavédelmis első próbatétele

Tisztelt %NEV%!

Eheti hírlevelem tartalmából:

 

1.       A kezdő munkavédelmis első próbatétele - Egy lehetséges megoldás: Gyakorlati tréning (nem csak munkavédelmiseknek)

2.       VI. Országos Munkavédelmis Bál: 2009.február 28.-án 19.00-kor, Bara Hotel

3.       Tanfolyamok kezdési időpontja

·          Munkavédelmi technikus tanfolyam: 2009. február 6-án, pénteken, 10:00 órakor

·          Tűzvédelmi előadó: 2009. február 5-én, csütörtökön, 9:30 órakor

·          Tűzvédelmi főelőadó (felsőfokú): 2009. február 6-án, pénteken, 8:30 órakor

4.       Zsebtörvénytár frissítés: most frissítheti a cd tartalmát

5.       Állás az OMMF-nél: munkavédelmi szakügyintézőt keresnek

6.       Munkavédelmi hírek

·          Forró teával mentik meg az átfagyott dolgozókat

·          Kötelező munkáltatói létszámjelentés!

·          Fontos tudnivalók az állás- és részmunkaidőről

·          Sztrájktörvény, ahogyan a bírák látják

·          Az OMMF tájékoztatása a Csillagszóró II. célvizsgálatról

·          Villámhárító berendezés követelményei

·          Munkaruházati termék juttatása, kihordási időn belüli térítési kötelezettség

 

Üdvözlettel:

Kling Péter


A hírlevélírás veszélyei

Érdekes kalandban volt ma részem, nem kívánom senkinek, hogy átélje. Ma az ónos eső miatt nem akartam bemenni az irodába, inkább otthon dolgoztam, kb. fél négyig, amikor felébredtek a gyerekek a délutáni alvásból, és ezzel tökéletesen lehetetlenné vált a hírlevél befejezése. Szerencsére már normalizálódtak az útviszonyok, így be tudtam menni az irodába, ahol végre nyugodtan be tudtam fejezni a hírlevelet.

Mikor később visszamentem a felső rakpartra, ahol parkoltam, és beültem a kocsiba, bedugtam volna slusszkulcsot a helyére, de már a helyének már csak a hűlt helyét találtam. Amíg én a hírlevélen dolgoztam, valaki feltörte az autómat, és megpróbálta ellopni. Szerencsére valaki megzavarhatta, így az autóm megmaradt, és röpke másfél óra múlva autómentővel le is szállítottuk a közeli autószerelő műhelybe. Mindenesetre ez nem csökkenti a buzgalmamat, amíg nem minden hírlevél kerül egy garnitúra zárba és egy autómentőzésbe :)

A kezdő munkavédelmis első próbatétele

A pályakezdő munkavédelmisek első próbatétele véleményem szerint az első munkabaleset kivizsgálása (ha súlyos, akkor meg különösen). Addig még apró lépésenként el lehet boldogulni, megcsinálunk valamit, később látjuk, hogy jobban is lehetne, akkor kijavítjuk, majd még javítunk rajta, ha már nem orbitális marhaság, akkor a jobbindulatú felügyelők is adnak tanácsot az ellenőrzéskor, aztán  1-2 év alatt beletanul az ember, és már magától is elboldogul az adott szakterületen.

Más a helyzet, ha munkabaleset történik (még ha nem is súlyos). Akkor mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, mert az OMMF-nek jelenteni kell, vajon elfogadják-e, vagy netán nem egyértelmű a jegyzőkönyv és kijönnek inkább ellenőrizni? Vajon mi mást találnak még akkor? Egy feszült helyzetben már kövér feketepont a munkavédelmisnek a cégvezető szemében, hogy "miatta jöttek ki a felügyelők"

Eleve a munkavédelmi szakembernek magabiztosságot kell ekkor sugározni, mert ha ő is úgy áll hozzá, hogy "jaj, most mit is csináljak, hogy kezdjek neki", akkor mindjárt megkapja, "hogy ezért taníttattunk, még ezt se tudod"

Nem is beszélve az OEP megtérítési kötelezettségéről (regressz). Ha a munkáltató vétkes a balesetben (vagy az OEP ezt következteti ki az iratokból) akkor az orvosi kezelés költségeit is fizetheti. Egy munkavédelmi bírságot meg lehet úszni 2-300.000 Ft-ból, de a kórházi számla milliókra rúghat, a fellebbezés és pereskedés pedig nem egy leányálom.

Emiatt próbatétel az első balesetvizsgálat, és részben emiatt jelentkeztek az én hirdetéseimre is olyan frissen végzett kollégák, akik nagyon szerettek volna munkavédelmi területen dolgozni, csak a gyakorlati ismeretek hiánya miatt önhibájukon kívül nem mertek igazán felelősséget vállalni a munkájukért.

Egy lehetséges megoldás

Remélem, a Cd-kkel és a hírlevelekkel már eddig is sok kolléga munkáját tudtam segíteni (legalábbis ilyen visszajelzéseket kapok). Most szeretném ezt egy más formára is kiterjeszteni. Bizonyára Ön is vett már részt olyan ingyenes fejtágítókon, ahol jót lehetett beszélgetni az ismerősökkel, csak pont a konkrét gyakorlati problémájára nem kapott választ.

Én kezdőként majdnem minden ilyenre elmentem, hogy az iskolában megszerzett tudást gyakorlati ismeretekkel, tapasztalatokkal formáljam használhatóvá de sajnos így is sok mindent a magam bőrén (rosszabb esetben a munkáltatókén :) ) kellett kitapasztalnom. Szinte bármit megadtam volna egy olyan továbbképzésért, ahol egy tapasztalt szakember töviről-hegyire elmondja, hogy "én ezt így szoktam csinálni ezért és ezért, a gyakorlatban erre kell különösen odafigyelni, ilyen problémák szoktak előfordulni stb."

Akármilyen jó egy munkavédelmi képzés, ilyen mélységű ismereteket nem tud átadni, pláne, hogy akkor még  a végzettség megszerzése a fő cél, a gyakorlati munka során ébred rá az ember igazán, hogy mit nem tud még. Ahogy a mondás tartja "Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs semmi különbség. Gyakorlatilag viszont van"

Gyakorlati tréning (nem csak munkavédelmiseknek)

Ezennel most indítok egy egynapos gyakorlati tréninget főleg frissen végzett kollégáknak, és üzemi szakembereknek, a "Munkabaleset vizsgálata" témában. Innen addig haza nem megyünk amíg az összes résztvevő nincs tisztában a balesetvizsgálat folyamatával és nem érzi úgy, hogy már egyedül is bele merne fogni.

Az elméleti ismereteket és jogszabályismertetést a szükséges minimumra korlátozzuk, hangsúly a gyakorlaton lesz. A tréning második felében a résztevevők kisebb csoportokban elpróbálják egy kiadott baleset kivizsgálását (lesz sérült, tanú, vizsgáló, stb.) és a korábban megtanultak alapján elkészítik a szükséges dokumentációkat. (a közben felmerülő kérdésekben segítünk). Ehhez adjuk a szükséges segédleteket is.

A tréning eredményei:

A tréning Önnek való:
Nekem való, jelentkezem!

Akinek nem való a tréning:

A tréning felépítése:

1.       Balesettel kapcsolatos fogalmak köznapi értelmezése, balesetek minősítésének folyamata

·         Baleset, munkabaleset, útibaleset összehasonlítása

·         Munkáltató meghatározása

·         Az esemény minősítésének variációi

·         Jogorvoslattal kapcsolatos tudnivalók

2.       Miért érdemes a kivizsgálást nagyon alaposan végezni, milyen költségek és jogi eljárások keletkezhetnek a balesettel kapcsolatosan?

·         Kárbejelentő átadása, kitöltése /ki, mikor, hogyan/

·         Jogorvoslati lehetőség a kár összegének vitatásakor

·         A vizsgálat megállapításainak fontossága a sérült, a munkáltató és a többi munkavállaló szempontjából

3.       Vizsgálat lefolytatása

·         Célszerű viselkedés és pszichológia a kivizsgálás során

·         Sérült meghallgatása

·         Tanúk meghallgatása

·         Meghallgatási jegyzőkönyvek felvétele

·         Helyszín vizsgálatának, tények rögzítésének fontossága és lehetőségei

·         Munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltése

·         Mikor, kinek kell küldeni a jegyzőkönyvekből

4.       Összes szükséges baleseti okmány elkészítése közösen, egy megrendezett baleset alapján

·         Meghallgatási jegyzőkönyv

·         Helyszínről készült jegyzőkönyv

·         Baleseti jegyzőkönyv /a legtöbbször előforduló kitöltési hiányosságok /

·         Kárigény-bejelentő

5.       Csoportonként más-más baleset kivizsgálása, jegyzőkönyvek és szükséges okmányok elkészítése, utána ezek megbeszélése, tapasztalatok értékelése

6.       A résztvevőkkel közösen az előadás alatt, vagy a feladatmegoldás közben felmerülő munkavédelmi témájú kérdések, valamint az előadással kapcsolatos észrevételek megbeszélése.

A tréninget 2009. február 19-én 9.00-tól tartjuk Budakalászon a Faluházban (2011 Budakalász, Szentendrei u  9. (a Lenfonó mellett.) Az M0 autópálya új hídjának köszönhetően már kiválóan megközelíthető Pestről és Kelet Magyarországról is, tömegközlekedéssel pedig a szentendrei HÉV-vel. A tervezett befejezés 16.00 óra, de akinek ezután is megválaszolatlan kérdései maradnak, azokat még megválaszoljuk.

Jelentkezési lap itt

A tréninget ketten tartjuk Márkus László kollégával, aki a Centrál Mosodák Zrt. biztonsági igazgatójaként szintén nagy gyakorlattal rendelkezik a balesetvizsgálatok terén, és rendszeresen oktat munkavédelmet az OKJ-s tisztítástechnológia tanfolyamon.

A részvételi díj 25.000 Ft+Áfa, és ha Ön január 22-ig jelentkezik, ráadásként megkapja a Zsebtörvénytár munkavédelmi részét, vagy ha az már megvan, a következő évi frissítést. Egy ilyen fontos témakör elsajátítása minden kollégának meg kell hogy érjen ennyit, de mivel Ön még biztos hogy ismer minket az előadói oldalunkról, ezért felajánlok egy garanciát:

Ha Ön úgy érzi, hogy nem kap elég tudást ahhoz, hogy önállóan hozzá merjen fogni egy baleset vizsgálatához, bármikor a tréning során felállhat, hogy "ebből elég volt, vissza a részvételi díjat". 

Ha Ön még nem vizsgált munkabalesetet, de fog, vagy vizsgált már, de nem érzi elég magabiztosnak a tudását jelentkezzen! Munkavédelmi szakemberként úgyse kerülheti el, hogy sose vizsgáljon balesetet.

A nem súlyos vagy tömeges baleset vizsgálata nem munkavédelmi szaktevékenység, ezért ha Ön nem munkavédelmi szakember, és Önöknél is előfordul időnként munkabaleset amit Önnek kell kivizsgálnia, jelentkezzen!

A maximális létszám 25 fő, ami ugyancsak hamar meg fog telni, ne halogasson!

Jelentkezési lap itt


VI. Országos Munkavédelmis Bál

Az idei munkavédelmis bál február 28-án 19.00-kor lesz a Bara Hotelben (1118 Budapest, Hegyalja út 34-36).

Ez alkalommal és is részt vállalok a szervezésében, és ha Ön is szívesen segítene, kérem csatlakozzon! A menü és a műsor még szervezés alatt van, ezért a jelentkezési lap sem végleges, várhatóan jövő héten kerül fel. Már most írja be azért a naptárába, és a saját asztaltársaságát már el tudja kezdeni megszervezni. A belépőjegyek ára 10.000 Ft/fő.

Az idén is lesz tombola, kérem, a jelentkezésig gondolja végéig, hogy Ön mit tudna felajánlani tombolatárgynak. A tombolahúzásnál bemondjuk a felajánló nevét, így legalább a kollégák is megismerik az Ön cégét. Hogy jó példával járjak elöl, én az alábbi Cd-ket ajánlom fel a tombolára:

Gépkönyvek DVD
Gépvizsgálati jegyzőkönyv- minták CD
REACH CD
Zsebtörvénytár CD
Tűzvédelmi szakvizsga felkészítő DVD-k (mind a 4)

Ha Önnek nincs témába vágó terméke, az sem probléma, ha egy üveg konyakot ajánl fel, azt is szívesen vesszük. (a tombolatárgyakat a jegyek átvételekor kérjük leadni)

A vidékről érkező kollégák a szállodában szobát is foglalhatnak.

Egyágyas szoba: EUR 35,-/szoba/éj
Kétágyas szoba: EUR 40,-/szoba/éj
 
Fenti szobaárak az Áfa-t, ifa-t és a svédasztalos büféreggelit tartalmazzák.
A szobafoglalást közvetlenül a hotellal kell intézni:

Hotel Bara
H-1118 Budapest
Hegyalja út 34-36.
tel.: +36-1-385-3445
mobil: +36-30-827-9711
fax.: +36-1-385-0995
e-mail: info@hotelbara.hu
www.hotelbara.hu

A bállal kapcsolatos hírekről a továbbiakban folyamatosan értesíteni fogom a hírlevélben, kérem, Ön is szóljon a kollégáknak!


MUNKA-TŰZVÉDELMI TANFOLYAMOK KEZDÉSI IDŐPONTJA

A korábban közzétett kezdési időpontok némileg
módosultak. A szerdai és a szombati időpontok helyett  belépett a pénteki nap is, és a tűzvédelmi előadó képzés helyszíne is megváltozott. A jelentkezőket emailben értesítettük, de ha valaki esetleg nem kapta meg, vagy most döntötte el, hogy jelentkezik, íme a tudnivalók:

Munkavédelmi technikus tanfolyam

A tanfolyam indul: 2009. február 6-án, pénteken, 10:00 órakor. A beiratkozás után ugyanezen a napon már foglalkozás is lesz. A képzés 250 órás (kb. 8 hónap)

Képzési napok: minden pénteken 8.30-16.00 közt. 

A beiratkozás és a képzések helyszíne: Budakalász Faluház, 2011 Budakalász, Szentendrei u  9. (a Lenfonó mellett.)

(Az M0 autópálya új hídjának köszönhetően már kiválóan megközelíthető Pestről és Kelet Magyarországról is, tömegközlekedéssel pedig a szentendrei HÉV-vel.)

 

Bővebb tudnivalók a tanfolyamról, részletfizetési lehetőség, egyéb könnyítések, a munkavédelmi technikus feladatai, stb. ezen az oldalon.

Tűzvédelmi előadó

Ha van munkavédelmi vagy környezetvédelmi végzettsége, mindenképpen végezze el a tanfolyamot, mert a legtöbb munkáltató egy személlyel szeretné elláttatni az összes ilyen jellegű feladatot. Emiatt a munkavédelmi szolgáltatására is könnyebben talál ügyfeleket, alkalmazottként pedig könnyebben talál állást vagy tartja meg a jelenlegit.

Kezdés: A tanfolyam 2009. február 5-én, csütörtökön, 9:30 órakor indul. A beiratkozás után ugyanezen a napon már 4 óra foglalkozás is lesz (kb. 16:00 óráig fog tartani). Ezt követően szombatonként lesznek az oktatási napok.

A beiratkozás és képzések helyszíne: Budakalász Faluház, 2011 Budakalász, Szentendrei u  9. (a Lenfonó mellett.)

Tűzvédelmi főelőadó (felsőfokú)

Ha Önnek már van tűzvédelmi előadó végzettsége, a 200 főnél nagyobb cégeknél is vállalhat munkát, jóval több pénzért, mint eddig a kisebbeknél.

Ha Ön már most egy nagyobb cégnél dolgozó munkavédelmi vagy környezetvédelmi vezető, Ön a ezzel végzettséggel a cég tűzvédelmi feladatait is teljes jogkörrel irányíthatja.

A képzés jóval rövidebb, mint a tűzvédelmi előadó (az ottani óraszám kétharmada), így sokkal kevesebb időráfordítással egy komoly jövedelmet hozó végzettséghez juthat.

A tanítási napok:

A tanfolyam 2009. február 6-án, pénteken, 8:30 órakor indul. A beiratkozás után ugyanezen a napon már 4 óra foglalkozás is lesz (kb. 16:00 óráig fog tartani). A tanítási napok a későbbiekben minden pénteken lesznek (8.30 és 16.00 közt)

A beiratkozás és képzések helyszíne: Budakalász Faluház, 2011 Budakalász, Szentendrei u  9. (a Lenfonó mellett.)

A tűzvédelmi tanfolyamokról bővebben ezen az oldalon talál információkat.

A jelentkezési lapokat innen is el tudja érni.


ZSEBTÖRVÉNYTÁR FRISSÍTÉS

 

Azok a kollégák, akik megvették a Zsebtörvénytár cd-t, most tudják frissíteni annak tartalmát.

 

A kapott felhasználónévvel és jelszóval lépjenek be a http://letoltes.munkavedelem.biz/frissites4

weboldalra, töltsék le a 0812-1.zip fájlt, és a kicsomagolt tartalommal írják fölül a cd számítógépre mentett tartalmát. (az oldal jelszóval védett, az fér csak hozzá, aki megvette a Cd-t)

 

Kérem, nézze meg a

·          www.viddler.com/explore/klingved/videos/31 vagy a

·          http://letoltes.munkavedelem.biz/Zsebtorvenytar.frissites.video/Zzebtorvenytar.frissites1.htm 

weboldalon található videót, amiben bemutatjuk, milyen egyszerűen frissíthető a cd tartalma.

 

Ha nem kapott leírást a frissítés menetéről emailben vagy a cd tokjában lévő papíron, jelezze az info@munkavedelem.biz email címen, és elküldjük Önnek.  

 

Ha még nincs Zsebtörvénytár cd-je, itt tudja megnézni, mi ez.

 

Ha megtetszett, megrendelni erre a linkre kattintva tudja.


ÁLLÁS-PÁLYÁZAT AZ OMMF-nél

2009.01.09. --- Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Munkavédelmi Főosztálya pályázatot hirdet MUNKAVÉDELMI SZAKÜGYINTÉZŐ munkakör betöltésére. - A munkavédelmi szakügyintéző jogállása : az OMMF határozatlan időre kinevezett köztisztviselője.- A pályázat benyújtásának határideje: 2009. január 20. - (Letöltés: PDF  / DOC  formátumban)


MUNKAVÉDELMI HÍREK

 

 

Forró teával mentik meg az átfagyott dolgozókat


Az időjárás-jelentések szerint még hosszú ideig kell kemény hidegre számítani, ami a szabadban dolgozókat - járőröket, utcaseprőket, vasúti alkalmazottakat - viseli meg a leginkább. A munkavédelmi törvény ezért külön rendelkezik arról, hogy fagyok idején megfelelő téli munkaruha, melegedő helyiség és forró tea álljon a rendelkezésükre. Ennek ellenére tavaly sok cég megszegte e rendelkezéseket. Tovább a cikkre.


Kötelező munkáltatói létszámjelentés!


Ez év február 15-ig minden foglalkozás-egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos változást jelentenie kell a munkáltatónak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségének. Olvassa el itt, hogy milyen adatokat kell bejelenteni. 


Fontos tudnivalók az állás- és részmunkaidőről


A négynapos, illetve 32 órás munkahét kétféle módon valósulhat meg: állásidő bevezetésével, vagy időleges részmunkaidő-foglalkoztatással - mondta Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese. A Világgazdaság összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a munkaidő mérséklésének módszereiről. Olvassa el a cikket itt.


Sztrájktörvény, ahogyan a bírák látják


A még elégséges szolgáltatással, a sztrájkfelhívással, valamint a munkáltató, illetve az állampolgárok megfelelő, időben történő tájékoztatásával kapcsolatos kérdések megoldását szorgalmaznák elsősorban a munkaügyi bírák. Részletek itt. 
Az OMMF tájékoztatása

- a Csillagszóró II. célvizsgálatról


A 2008. november 20-tól január 4-ig tartó Csillagszóró II. ellenőrzési program alkalmával tíz hatóság hangolta össze tevékenységét a fogyasztók, munkavállalók foglalkoztatási biztonságának és védelmének ellenőrzése céljából.

Bár a Csillagszóró II. akció már a megkezdése előtt teljes sajtónyilvánosságot kapott, tehát várható és kiszámítható volt a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések számának emelkedése, mégis, a vizsgált időszakban a munkáltatók 2/3-nál találtak az OMMF felügyelői szabálytalanságokat, melyeket súlyos esetben bírsággal büntettek, enyhébb esetekben csak a figyelemfelhívás eszközével éltek. Mivel a hatóság számára nem a bírság kiszabása az elsődleges cél, hanem a törvényesen és biztonságosan foglalkoztató vállalkozások arányának növelése, nagy számban, összesen 480 esetben éltek a figyelemfelhívás eszközével, ami nem terheli anyagi szempontból az ellenőrzés alá vont munkáltatót, ám fontos információkkal szolgál a szabálytalanságok megszűntéséhez.

Az összefoglaló részleteit innen tudja letölteni pdf / doc formátumban. 
Villámhárító berendezés követelményei


Az általános előírások rögzítik, hogy azokat az épületeket és egyéb építményeket, amelyek villámvédelméről gondoskodni kell, az OTSZ előírásai szerinti villámhárító berendezéssel kell felszerelni. Tovább a cikkre. 
Munkaruházati termék juttatása, kihordási időn belüli térítési kötelezettség


A munkáltató köteles a munkavállalónak munkaruhát biztosítani abban az esetben, ha az a munka során elhasználódik, nagymértékben szennyeződik. Számos munkáltató a munkaruha juttatását kihordási időhöz köti, azaz az ilyen munkát végző munkavállaló ruháját a kihordási idő végeztével automatikusan cserélik. Kérdésként merül fel, hogy amennyiben a munkaviszony megszűnik, és a munkavállaló a kihordási idő kitöltése nélkül megtarthatja a munkaruhát, keletkezik-e valamilyen adókötelezettség? Olvassa el a részleteket itt. 


Ha Ön hasznosnak találta ezt a hírlevelet, de még nem iratkozott fel, hanem egy ismerőse továbbította Önnek, a www.nefeledd.info oldalon iratkozzon fel, hátha legközelebb nem lesz olyan szerencséje, hogy feliratkozás nélkül megkapja. 
A hírlevelet a Nefeledd.info küldte el Önnek, mivel e-mail címe szerepel honlapunk adatbázisában. Ha nem szeretne több üzenetet kapni tőlünk, a leiratkozáshoz kattintson ide!