hírlevél 2017.08.03.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Közlemény a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban 
 2. A hőségriadó alatt fokozott munkavédelmi ellenőrzésekre készül a hatóság
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • A hőség miatt egy órával csökken a munkaidő Kárpátalja területén
  • Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is kell írásbeli szerződés
  • Robotok segítik a raktári munkát
  • Új hatósági jogkör a katasztrófavédelemnél
  • Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
  • Magyar feliratú videók segítik a felkészülést a 2018-as REACH regisztrációra

Üdvözlettel:
Kling Péter

Közlemény a III. fokú hőségriasztás (hőségriadó) elrendelésével kapcsolatban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást (hőségriadó) adott ki az ország egész területére vonatkozóan.

A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkavédelmi Főosztálya (a továbbiakban: Munkavédelmi Főosztály) ismételten felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

Az NGM Munkavédelmi Főosztályának közleménye, a teljes dokumentum innen tölthető le.

A hőségriadó alatt fokozott munkavédelmi ellenőrzésekre készül a hatóság

A péntekig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára és figyelmeztet, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzéséreTovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. augusztus 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. augusztus 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A hőség miatt egy órával csökken a munkaidő Kárpátalja területén
A munkanap hosszának egyórás csökkentését rendelte el Kárpátalja területén a rendkívüli meleg miatt szerdától jövő csütörtökig Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója. Tovább a cikkhez.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is kell írásbeli szerződés
A nyár az egyszerűsített foglalkozás fő szezonja, nagyon fontos, hogy ilyen esetben is szülessen írásbeli megállapodás a felek között. Tovább a cikkhez.

Robotok segítik a raktári munkát
A DHL és a Wärtsilä finn technológiai cégcsoport a vállalat legnagyobb európai elosztóközpontjába tesztelt mobil robotokat, a céljuk az, hogy az emberek és a robotok hatékonyan tudjanak együtt dolgozni a jövőben. Tovább a cikkhez.

Új hatósági jogkör a katasztrófavédelemnél
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló kormányrendeleteket módosító júniusi kormányrendelet új szakhatósági jogkörrel ruházta fel a katasztrófavédelmi hatóságot. Az előírások végrehajtásának elősegítése érdekében a hivatásos szervezet útmutatót készített. Tovább a cikkhez.

Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
Harmadfokú hőségriasztással indul az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma, az idén július végéig összesen már több mint nyolcezer-hétszáz ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Tovább a cikkhez.

Magyar feliratú videók segítik a felkészülést a 2018-as REACH regisztrációra
A REACH-rendelet egy vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai uniós rendelet, amelynek célja, hogy az uniós vegyipar versenyképességének javítása mellett fokozza az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyi anyagok által potenciálisan okozott kockázatokkal szemben. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva