hírlevél 2014.12.18.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat!
 2. Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. november
 3. Munkavédelmi konferencia: 2014. január 22.
 4. Év végi akció: felkészülés a Mebir-re, extrákkal
 5. OTSZ 5.0 konferenciák
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Év végi hajrá: melyek a legstresszesebb munkakörök?
  • Mit talált a hatóság a munkahelyeken?
  • Alkotmányellenes a szabadság számítási módja?
  • Két emelet magasan, védőfelszerelés nélkül

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat!

2014. december 5-én megjelent az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály a megjelenéstől számított 90. napon fog hatályba lépni, azaz 2015. március 5.-én. Innen lehet letölteni a közlöny változatot.

Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. november

A novemberi jogszabály- és szabványváltozások jegyzékét erről a linkről tudja letölteni.
A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról - Megjelent: MK 2014/157. (XI. 19.) - Hatályos: 2014. 12. 04.

A rendelet hatálya kiterjed a 2004. május 1-jét megelőzően Magyarországon gyártott és forgalomba hozott, acél, alumínium és alumíniumötvözetű, hegesztett kivitelű ötvözetlen acél, alumínium és alumíniumötvözetű, fémből vagy kompozit szerkezettel (a külső felületen bevonattal erősített, fém vagy nemfém béléstesttel) készült gázpalackok üzemeltetésére, javítására, átalakítására, töltésére, töltetváltoztatására, szállítására, azonosítására, megjelölésére, időszakos ellenőrzésére, selejtezésére és a gázpalackok szerelvényeinek alkalmazására, de nem tejed ki a rendeletben tételesen felsorolt palack és tartány fajtákra, nyomástartó berendezésekre.

291/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet egyes közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról - Megjelent: MK 2014/161. (XI. 26.) - Hatályos: 2014. 11. 27., 2014. 12. 11.

Többek között módosítja a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményekről és az egészségügyi vizsgálat rendjéről szóló 203/2009. (IX. 18.) Korm. rendeletet uniós jogi aktusoknak megfelelően. A változások közül érdemes kiemelni a cukorbetegség meghatározás pontosítását (2. melléklet (3) bekezdés c) pont), illetve az új 25. § (3) bekezdést, mely szerint „Azon időszakos vagy soron kívüli vizsgálatra jelentkező vasúti dolgozó, aki 2. típusú cukorbetegsége esetén diétával és/vagy tablettás kezeléssel megfelelő egészségi állapotban van, eredeti foglalkozásában, gondozással tovább foglalkoztatható az évente - a vonatkozó szakmai irányelveknek megfelelően - végzett egészségi alkalmassági vizsgálat alapján.” A korábbi megfogalmazás a mozdonyvezetőket kizárta ebből a körből.

52/2014. (XI. 28.) BM rendelet a vízügyi és a vízvédelmi feladat- és hatáskörök egységes ellátásával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról - Megjelent: MK 2014/163. (XI. 28.) - Hatályos: 2014. 11. 29., 2014. 12. 01., 2014. 12. 29.

A vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet  a hatósági megnevezés átvezetése mellett  uniós jogi aktusra történő hivatkozással, továbbá az 1.sz mellékletben (Technológiai határértékek) a HULLADÉKÉGETÉS, VAGY HULLADÉK-EGYÜTTÉGETÉS c. 35/A. fejezettel egészült ki.

29/2014. (XI. 28.) FM rendelet a hulladékégetés műszaki követelményeiről, működési feltételeiről és a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeiről - Megjelent: MK 2014/163. (XI. 28.) - Hatályos: 2014. 12. 01.

A rendelet, amely uniós irányelv alapján készült, a hatályát illetően a hulladékégető művekre, hulladék-együttégető művekre, azok üzemeltetőire és kibocsátásaira terjed ki.

Munkavédelmi konferencia: 2014. január 22.

A következő – szokásos éves – munkavédelmi konferenciánk 2014. január 22-én kerül megrendezésre a budakalászi Faluházban, amire szeretettel várunk minden munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégát, akit érdekelnek az újdonságok és/vagy szeretne találkozni a többi kollégákkal, tudást és eszméket cserélni.

A rendezvényről minden tudnivaló, részletes program, stb. megtalálható ezen a weboldalon.
A konferenciára jelentkezni ezen az online jelentkezési lapon lehet.
Szeretettel várunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó kollégát.

Év végi akció: felkészülés a Mebir-re, extrákkal

Az idei év végi akciónkkal MEBIR témában szeretnénk segíteni azoknak a haladó szellemű kollégáknak, akik úgy csinálják – vagy szeretnék csinálni – a munkavédelmet, hogy kompatibilis legyen az irányítási rendszerrel. Én egyre több cégemnél találkozom ilyen igénnyel, valószínűleg a többi munkavédelmi szakember is, ezért gondoltam arra, hogy ez a téma már lassan minden aktív kollégának érdekes lehet.

Kidolgozott, komplett MEBIR dokumentáció minta, CD-n, extrákkal

Régóta kerestem a jó utat arra, hogyan kerülhetjük el, hogy a munkavédelmi szakemberek kimaradjanak vagy statiszta-szerepet játszanak a MEBIR rendszerek bevezetésénél. Nagyon sok kollégával cseréltem erről eszmét és úgy láttam, hogy a munkavédelmi szakma egyre jobban elfogadja a Mebirt és a különböző irányítási rendszereket.

Ennek a témának elismert szakértője Haubert Gábor úr, aki az én felkérésemre pár éve összeállított egy közepes méretű vállalkozásra kidolgozott MEBIR dokumentáció mintátamiből korábban már jó pár példányt meg is vettek és azóta is használnak a kollégák. A dokumentum-csomag segítségével minden Mebir iránt érdeklődő kolléga – köztük Ön is –megismerheti a Mebir rendszer dokumentációjának felépítését, majd a saját praxisában alkalmazva – erre, valamit a szakmai- és helyismeretére támaszkodva – el tudja végezni a munkavédelmi dokumentációs rendszer átalakítását a Mebir szabvány követelményeinek megfelelően.

A cd vásárlása most extrákkal! 
2014. dec. 19-ig a Mebir cd mellé igen értékes ajándékokat választhat:

 • 1 db bármilyen másik cd-t/dvd-t ÉS
 • 1 fő részére egy tanfolyamon/képzésen való részvételt, vagy munkavédelmi klub tagságot.

Mik lehetnek ezek?

CD/DVDbármilyen szakmai kiadványunk, amit a webáruházunkban talál (ilyen még sose volt). Ezen a linken található összes lemez, letölthető anyag, cd, dvd, bármi, ami tetszik Önnek és megkönnyíti a munkáját. Értékhatár nincs. Kivétel sincs.
Képzés/tanfolyam vagy klubtagságingyenes részvételt biztosítunk 1 fő részére – akár Önnek, akár bármelyik kollégájának, akár valamelyik partnercége munkavállalójának vagy bárkinek, akit ismer – valamelyik általunk szervezett oktatásra/tanfolyamra.

Mi a teendő?

 1. Lépjen be a webáruházunkba, rendelje meg a Mebir cd-t.
 2. Eközben, ha már kitalálta, hogy melyik cd-t ÉS melyik tanfolyamot – vagy klubtagságot –  szeretné ajándékba kapni, a „Megjegyzés” dobozba (a céges adatok megadásánál találja, látni fogja) írja be, hogy melyik extrákat kéri.
 3. Ha még nem találta ki, később email-ben megbeszéljük, keresni fogjuk Önt és szívesen segítünk a kiválasztásban is.

Bővebben a CD-ről és az akció részleteiről ezen a linken olvasható.

OTSZ 5.0 konferenciák

2014. december és 2015. január hónapban megtartjuk az OTSZ 5.0 konferenciáit az ország több településén, mivel a legfrissebb információnk szerint rövidesen kiadásra kerül a jogszabály és 2015. év elején hatálybalép. Ezen jogszabály változás érinti valamennyi Önkormányzatot, Intézményt, Vállalkozást és Magyarországon működő összes egyéb szervezetet. Az előzetes érdeklődés hiányának a függvényében néhány helyszínen elmarad a tájékoztató, így kérek Mindenkit, hogy a mellékleteket olvassa át és amennyiben az Ön részére aktuális a témakör, akkor várjuk a jelentkezését.
Tisztelettel: Kukucska István, tűz- és munkavédelmi szakmenedzser
A meghívó itt olvasható, a konferencia helyszínek pedig itt.
A konferencia programja innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le.
A konferencia helyszínek térképpel itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2014. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Év végi hajrá: melyek a legstresszesebb munkakörök?
Fokozott megterhelést jelent a munkavállalóknak az év végi hajrá és a karácsonyi vásárlási láz. Az egészségügyben, az oktatásban, az ügyfélszolgálatokon és a kereskedelemben dolgozókat éri a legnagyobb stressz. A munkáltató törvényi kötelessége a stressz kezelése. Tovább a cikkhez.

Mit talált a hatóság a munkahelyeken?
Elképesztő állapotokra derít fényt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal fotógalériája. Az ellenőrzések keretében készült fotókat tették közzé és kommentálták. Tovább a cikkhez.

Alkotmányellenes a szabadság számítási módja?
Alkotmányellenes az éves rendes szabadság számításának módja – legalábbis erre enged következtetni egy ombudsmani jelentés, mely elvileg már a taláros testületnél jár. Mire számíthat a munkáltató és a munkavállaló? A hír még igencsak friss, az Alkotmánybíróságnak így még nem állt elég idő a rendelkezésére a döntéshez. Cikkünk röviden elemzi az ombudsman érveit, akárcsak azt, hogy a munkáltatót miben és hogyan érintheti egy esetleges jogszabályváltozás és hogy a jövőben – amennyiben a vizsgált szabályozás valóban alkotmányellenesnek találtatik – milyen lehetőségei és kötelezettségei lehetnek ezzel kapcsolatban a munkáltatóknak. Tovább a cikkhez.

Két emelet magasan, védőfelszerelés nélkül
Két emelet magasan, védőfelszerelés nélkül dolgoztak közmunkások egy miskolci lakótelepen. Ezt egy közelben lakó vette videóra, a felvételeket elküldte híradónknak. A közmunkások egy fára másztak fel, hogy lerázzák és összegyűjtsék az elszáradt leveleket. Azt, hogy maguktól másztak-e fel, vagy felküldték őket, egyelőre nem lehet tudni. Tovább a cikkhez.  

© 2006 Minden jog fenntartva