hírlevél 2014.12.04.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi szakmérnök képzés indul keresztfélévben az Óbudai Egyetemen
 2. Munkavédelmi konferencia: 2014. január 22.
 3. Év végi MEBIR cd akció december 19-ig
 4. OTSZ 5.0 konferenciák
 5. Utolsó idei munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Mikor végezzük a munkavédelmi oktatást?
  • A munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések költségeinek becslése
  • Bírósági ítélet
  • Változás a vízkészletjárulék kiszámításáról szóló rendeletben
  • A foglalkoztatók többsége nem tartja be a szabályokat

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi szakmérnök képzés indul keresztfélévben az Óbudai Egyetemen - még lehet jelentkezni!

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Karán február elejétől munkavédelmi szakmérnök/szakember képzés indul, amire 2015. január 15-ig lehet jelentkezni.
A képzési napok szombatonként 9.00-18.00 óra között vannak (a vizsgák szintén), ezenkívül a gyakorlatok esetenként péntek délután (szállásban tud segíteni az egyetem).

A tandíj 155.000 Ft/félév, a képzés 4 féléves.

A képzésről bővebben a http://munkavedelmitovabbkepzes.hu honlapon tájékozódhat.

További kérdésekre Nyerges Sándorné tud válaszolni a +36-70-553-2413 számon. Jelentkezni ezen a jelentkezési lapon lehet egy csatolt diplomamásolattal.

Munkavédelmi konferencia: 2014. január 22.

A következő – szokásos éves – munkavédelmi konferenciánk 2014. január 22-én kerül megrendezésre a budakalászi Faluházban, amire szeretettel várunk minden munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégát, akit érdekelnek az újdonságok és/vagy szeretne találkozni a többi kollégákkal, tudást és eszméket cserélni.

A rendezvényről minden tudnivaló, részletes program, stb. megtalálható ezen a weboldalon.
A konferenciára jelentkezni ezen az online jelentkezési lapon lehet.
Szeretettel várunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó kollégát.

Év végi akció: felkészülés a Mebir-re, extrákkal

Az idei év végi akciónkkal MEBIR témában szeretnénk segíteni azoknak a haladó szellemű kollégáknak, akik úgy csinálják – vagy szeretnék csinálni – a munkavédelmet, hogy kompatibilis legyen az irányítási rendszerrel. Én egyre több cégemnél találkozom ilyen igénnyel, valószínűleg a többi munkavédelmi szakember is, ezért gondoltam arra, hogy ez a téma már lassan minden aktív kollégának érdekes lehet.

Kidolgozott, komplett MEBIR dokumentáció minta, CD-n, extrákkal

Régóta kerestem a jó utat arra, hogyan kerülhetjük el, hogy a munkavédelmi szakemberek kimaradjanak vagy statiszta-szerepet játszanak a MEBIR rendszerek bevezetésénél. Nagyon sok kollégával cseréltem erről eszmét és úgy láttam, hogy a munkavédelmi szakma egyre jobban elfogadja a Mebirt és a különböző irányítási rendszereket.

Ennek a témának elismert szakértője Haubert Gábor úr, aki az én felkérésemre pár éve összeállított egy közepes méretű vállalkozásra kidolgozott MEBIR dokumentáció mintátamiből korábban már jó pár példányt meg is vettek és azóta is használnak a kollégák. A dokumentum-csomag segítségével minden Mebir iránt érdeklődő kolléga – köztük Ön is –megismerheti a Mebir rendszer dokumentációjának felépítését, majd a saját praxisában alkalmazva – erre, valamit a szakmai- és helyismeretére támaszkodva – el tudja végezni a munkavédelmi dokumentációs rendszer átalakítását a Mebir szabvány követelményeinek megfelelően.

A cd vásárlása most extrákkal! 
2014. dec. 19-ig a Mebir cd mellé igen értékes ajándékokat választhat:

 • 1 db bármilyen másik cd-t/dvd-t ÉS
 • 1 fő részére egy tanfolyamon/képzésen való részvételt, vagy munkavédelmi klub tagságot.

Mik lehetnek ezek?

CD/DVDbármilyen szakmai kiadványunk, amit a webáruházunkban talál (ilyen még sose volt). Ezen a linken található összes lemez, letölthető anyag, cd, dvd, bármi, ami tetszik Önnek és megkönnyíti a munkáját. Értékhatár nincs. Kivétel sincs.
Képzés/tanfolyam vagy klubtagságingyenes részvételt biztosítunk 1 fő részére – akár Önnek, akár bármelyik kollégájának, akár valamelyik partnercége munkavállalójának vagy bárkinek, akit ismer – valamelyik általunk szervezett oktatásra/tanfolyamra.

Mi a teendő?

 1. Lépjen be a webáruházunkba, rendelje meg a Mebir cd-t.
 2. Eközben, ha már kitalálta, hogy melyik cd-t ÉS melyik tanfolyamot – vagy klubtagságot –  szeretné ajándékba kapni, a „Megjegyzés” dobozba (a céges adatok megadásánál találja, látni fogja) írja be, hogy melyik extrákat kéri.
 3. Ha még nem találta ki, később email-ben megbeszéljük, keresni fogjuk Önt és szívesen segítünk a kiválasztásban is.

Bővebben a CD-ről és az akció részleteiről ezen a linken olvasható.

OTSZ 5.0 konferenciák

2014. december és 2015. január hónapban megtartjuk az OTSZ 5.0 konferenciáit az ország több településén, mivel a legfrissebb információnk szerint rövidesen kiadásra kerül a jogszabály és 2015. év elején hatálybalép. Ezen jogszabály változás érinti valamennyi Önkormányzatot, Intézményt, Vállalkozást és Magyarországon működő összes egyéb szervezetet. Az előzetes érdeklődés hiányának a függvényében néhány helyszínen elmarad a tájékoztató, így kérek Mindenkit, hogy a mellékleteket olvassa át és amennyiben az Ön részére aktuális a témakör, akkor várjuk a jelentkezését.
Tisztelettel: Kukucska István, tűz- és munkavédelmi szakmenedzser
A meghívó itt olvasható, a konferencia helyszínek pedig itt.
A konferencia programja innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le.
A konferencia helyszínek térképpel itt olvashatók.

Utolsó idei munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam 

Időpontja: 2014. december 9-e, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.   

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során minden bizonnyal számon is kérik Öntől.

A tanfolyamról minden információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2014. december 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2014. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. január 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Mikor végezzük a munkavédelmi oktatást?
Időről-időre hallani lehet egyes munkáltatóktól a munkavédelemről szóló törvény olyan értelmezését, hogy a munkavállaló a munkavédelmi oktatás elvégzését megelőzően is dolgozhat, amennyiben azt felügyelet mellett teszi. Vajon mit mond erről a munkavédelemről szóló törvény? Tovább a cikkhez.

A munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések költségeinek becslése
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) honlapján 2014. évben jelent meg egy tanulmány a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések költségeinek elemzéséről, annak érdekében, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg a nem megfelelő vagy hiányzó munkavédelem költségeinek makroszintű becslésére. Tovább a cikkhez.

Bírósági ítélet
A munkahelyi balesetek vizsgálatára leginkább alkalmazható kifejezés az elemzés, hiszen az észlelt adatokból a múltra vonatkozó történéseket dolgozzuk ki. Az elemzést követő dokumentálásról, azaz a munkabaleseti jegyzőkönyvben leírtak, megfogalmazottak súlyáról kevés szó esik. Tovább a cikkhez.

Változás a vízkészletjárulék kiszámításáról szóló rendeletben
Október 14.-i hatálybalépéssel módosult a vízkészletjárulék kiszámításáról szóló 43/1999. (XII. 26.) KHVM rendelet. A változást a 48/2014. (X. 13.) BM rendelet vezette be, amely a vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet előírásaival összefüggésben módosította a vízkészletjárulékok területén érintett hatóságokat és az általuk kezelt számlaszámokat felsoroló listát. Tovább a cikkhez.

A foglalkoztatók többsége nem tartja be a szabályokat
Többen sértették meg a munkaügyi és munkavédelmi szabályokat, mint tavaly, derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján közzétett jelentésből, amelyet az év elmúlt kilenc hónapjában végzett ellenőrzések alapján készítettek. Tovább a cikkhez.    

© 2006 Minden jog fenntartva