hírlevél 2015.02.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. január
 2. Kiegészítő OTSZ konferencia február 27-én 
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Béna kacsa a munkavédelem
  • Az új OTSZ hő- és füstelvezetésre vonatkozó előírásai
  • A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata és a véleményezés legfontosabb szabályai
  • Megkezdődött a tűzvédelmi szakértők felkészítése

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. január

Az aktuális jogszabály- és szabványváltozásokat erre a linkre kattintva tekintheti át.

A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:
2/2015. (I. 20.) NFM rendelet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszűnésével kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról
(Megjelent: MK 2015/4. (I. 20.) - Hatályos: 2015. 01. 21.)
Az alábbi jogszabályokat is érinti:

 • A Feszültség Alatti Munkavégzés Biztonsági Szabályzatának kiadásáról szóló 72/2003. (X. 29.) GKM rendelet 2. § (3) bekezdés a) pontjában az „a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi igazgatósága” szövegrész helyébe az „a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium” szöveg lép.
 • A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet 4. § (2) bekezdés c) pontjában a „Nemzeti Munkaügyi Hivatal” szövegrész helyébe a „Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal” szöveg lép.
 • Az egyes közúti közlekedési szabályokra vonatkozó rendelkezések megsértésével kapcsolatos bírságolással összefüggő hatósági feladatokról, a bírságok kivetésének részletes szabályairól és a bírságok felhasználásának rendjéről szóló 42/2011. (VIII. 11.) NFM rendelet 2. § b) pont be) alpontjában az „a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi igazgatóságának vezetője” szövegrész helyébe az „a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter” szöveg lép. - (2) Az R1. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul (A Nemzeti Munkaügyi Hivatal számlaszáma helyére a Nemzetgazdasági Minisztérium számlaszáma lép).

Kiegészítő OTSZ konferencia február végén 
Kukucska István úr (Tűzmegelőzés Kft) felhívása

Tisztelt Asszonyom, Uram! Kedves Kollégák, Tagtársak!
Az országos OTSZ konferencia sorozatunk után nagyon sokan megkerestek, hogy tartsunk KIEGÉSZÍTŐ OTSZ konferenciát február végén. Ennek alapján tervezek még egy előadást Budakalászon 2015. február 27-én (pénteken), ahol a korábbiakhoz hasonló formátumban – elsősorban a tűzvédelmi szakemberek szempontjából (nem tervezés, nem kivitelezés) – dolgozzuk fel az addig megjelenő újabb tűzvédelmi jogszabályokat vagy még tervezeteket és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket. (Igény esetén min. 25 fő részvételével más városokban is tudunk ilyet tartani.)
Az előadás anyaga nem lesz egy az egyben azonos az előzővel!!!

Azok részére, akik már a korábbi rendezvényünkön részt vettek, 40%-os árkedvezményt biztosítok, ld. a mellékelt tájékoztatót.
Ez a konferencia az MFTK tagoknak is részben térítésköteles.
Mivel a szervezés (előadók biztosítása, terembérlet, ellátás stb.) miatt előre intézkednem kell, kérem azokat, akik úgy gondolják, hogy részt vesznek ezen a konferencián, hogy legkésőbb 2015. február 16-ig küldjék el a mellékelt anyagok között található jelentkezési lapot pontosan kitöltve, e-mailen.
Akit már nem érint a lehetőség, tisztelettel kérem, tekintse tárgytalannak.

A konferencia meghívó innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le.
Az új témakörökről bővebb tájékoztató itt, a helyszín megközelítése pedig itt olvasható.
Mellékelek egy tájékoztatót az MFTK Egyesület tagságáról is, ez innen letölthető.
Kukucska István, tűz, és munkavédelmi szakmenedzser, Nyíregyháza, kukucskatuz@chello.hu, tel.: 20/9586-778

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2015. február 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. február 18-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. február 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Béna kacsa a munkavédelem
Az ingatlanokat üzemeltető, gépjárműveket és tárgyi eszközöket biztosító igazgatóságra bízta több ezer minisztériumi dolgozó munkavédelmét a kormány. A Miniszterelnökség, az igazságügyi és külügyi tárca szerint ez helyes, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra (KEF) vonatkozó kormányrendeletre hivatkoznak, amely azonban iroda ingatlanok kezelésére vonatkozik és nem az ott dolgozók munkavédelmére. Fura helyzetben vannak a minisztériumok, amelyek nem foglalkoztatnak munkavédelmi szakembereket, pedig erre a Munkavédelmi Törvény kötelezi őket. Tovább a cikkre.

Az új OTSZ hő- és füstelvezetésre vonatkozó előírásai
A hő- és füstelvezetésre vonatkozó előírások sokkal egyértelműbbek az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatban, mint a régebbi szabályozásban. Bemutatjuk azokat az eseteket, amikor hő- és füstelvezetést kell létesíteni, illetve kibővültek azok a feltételek is, ahová nem kell hő- és füstelvezetést létesíteni. Tovább a cikkre.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata és a véleményezés legfontosabb szabályai
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nemcsak a munkabiztonsági szakterület szabályait kötelező megtartani, hanem a munkaegészségügyi szakterületét is, hiszen a kettő együtt alkotja a munkavédelem tárgyát. Íme egy áttekintés a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről rendelkező legfontosabb szabályokról, amelyeket a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet tartalmaz. Tovább a cikkre.

Megkezdődött a tűzvédelmi szakértők felkészítése
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) hatálybalépése előtt megkezdődött a tűzvédelmi szakértők felkészítése. A Balatonföldváron megtartott kétnapos képzési programot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelősége az új OTSZ szerkezete szerint állította össze, az elméleti és gyakorlati részek megfelelő súlyozásával. Tovább a cikkre.   

© 2006 Minden jog fenntartva