hírlevél 2015.02.26.

Untitled DocuAz Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Új rendelet készül a tűzvédelmi szakmai képesítésekről 
 2. Biológiai kockázatok célvizsgálata: 2015. III. negyedév 
 3. Biológia kockázatértékelés CD
 4. Tájékoztatás a munkaügyi ellenőrzés 2014. évi tapasztalatairól
 5. Összefoglaló jelentés a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról
 6. Tavaszi Munkavédelmi Továbbképzés az Óbudai Egyetemen
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 8. Munkavédelmi hírek
  • Ergonomikus irodát szeretne? Megmondjuk, mire figyeljen!
  • Jár-e stresszpótlék a mentősöknek?
  • Egyre gyakrabban éri atrocitás a pénzügyőröket
  • Egy ablakmosó munkás lezuhant a Westend tetejéről

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új rendelet készül a tűzvédelmi szakmai képesítésekről
Forrás: www.langlovagok.hu

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatályba lépése miatt az új jogszabály váltja a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 10/2008. (X. 30.) ÖM rendeletet. Az új rendelet tervezetének célja, hogy egységes szemléletű szabályozás szülessen a belügyminiszter által irányított hivatásos katasztrófavédelmi szervek és ezen ágazat vonatkozásában a szakmai képesítési követelmények tekintetében.

A tervezet a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzvédelmi szakértők, az önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagjainak, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok állománya tagjainak, a gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknél, jogi személyeknél a katasztrófavédelem, a polgári védelem, iparbiztonsági és a tűzvédelem szakágazatokban foglalkoztatóknak és foglalkoztatottaknak, a katasztrófa- és tűzvédelmi szakmai képesítést nyújtó oktatási intézmények oktatást, képzést, vizsgáztatást végző tagjainak, illetve azok szakmai felügyeletét végző személyek képesítési követelményeit, az elismerhető képzettségeket és mindezek képzési struktúráját szabályozza.

Az új, március 5-én hatályba lépő OTSZ már nem tartalmazza azokat a képesítési, jogosultsági követelményeket, amelyeket a tűzvédelem speciális területeire vonatkozólag a hatályos OTSZ még igen. Ilyen például a villamos berendezések, elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálatát végzők, illetve a villámvédelem tervezését és felülvizsgálatát végzők képesítési követelményei. Ennek pótlása érdekében indokolt ezeknek a szakképesítéseknek a megjelenítése az új rendeletben.
A tervezet meghatározza azt is, hogy a gazdálkodó szervezeteknél mennyi az a minimális időtartam, ameddig a tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt foglalkoztatni kell. Az épületek tűzbiztonságát segíti, hogy legalább havonta a szakember átvizsgálja az épület tűzvédelmi megfelelőségét.

A tűzvédelmi oktatásokat, a létesítmény tűzvédelmi szabályzatának készítését, valamint a nukleáris létesítmény és a radioaktívhulladék-tároló területén a tűzkockázat-elemzés és tűzterhelés számítás készítését a továbbiakban kizárólag tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ez mind a tűzvédelmi oktatások színvonalának emelését, mind pedig a tűzvédelmi szabályzat megfelelőségét eredményezi, növelve az állampolgárok, valamint a munkavállalók tűzvédelmi ismeretét, gyakorlatát. A tűzkockázat-elemzés és tűzterhelés számítás megfelelő készítése pedig elengedhetetlen egy biztonságos nukleáris építmény létesítése során.

Új elem, hogy számítógépes szimulációs programmal végzett, egyedileg tervezett megoldás készítésére - az új rendelet hatálybalépését követően - csak tűzvédelmi szakértő vagy tűzvédelmi tervező jogosult - tartalmazza a BM rendelet tervezetének indoklása.
A rendelettervezet innen tölthető le.

Biológiai kockázatok célvizsgálata: 2015. III. negyedév

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015. évi ellenőrzési tervében a III. negyedév a biológiai kockázatokról – fertőzések, megbetegedések megelőzéséről –, illetve ennek kapcsán az egészségügyben használt éles vagy hegyes munkaeszközökkel végzett tevékenységek ellenőrzéséről szól, ezért érdemes mostanában elkezdeni a felkészülést egy ilyen tárgyú lehetséges ellenőrzésre, tehát a biológiai kockázatértékelések elkészítésére/elkészíttetésére. Az NMH MMI idei ellenőrzési terve itt olvasható.

Biológia kockázatértékelés CD

Ha Ön egészségügyi szolgáltató, figyelmébe ajánlom a Biológiai kockázatbecslés” című cd-nket, ami egy igen alapos, a kockázatbecslés biológiai részének kidolgozására szolgáló gyakorlati segédlet (kb. 90 db konkrét betegségre, fertőzésre kidolgozott kockázatértékelés van rajta) és 12 db Word dokumentum formájában tartalmazza az éles-hegyes eszközök kockázatait is. A cd-ről minden információt megtalál ezen a linken

Ha Ön nem szeretne ezzel hosszú és értékes órákat eltölteni és/vagy aggódni az ÁNTSZ vagy a munkavédelmi ellenőrzés miatt, akkor a biológiai kockázatbecslést munkavédelmi szakembereink elvégzik Ön helyett. (A kockázatértékelés egyébként munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenység.) Kérjen részletesebb tájékoztatást az info@munkavedelem.biz email címünkön, nagyon szívesen segítünk Önnek, hogy megfeleljen minden jogszabályi kötelezettségnek.

A Biológiai kockázatbecslés cd-nket munkavédelmi szakemberek figyelmébe is ajánljuk, nagyszerű segédlet az ilyen irányú munka elvégzéséhez.

Tájékoztató a munkaügyi ellenőrzés 2014. évi tapasztalatairól

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása a 2014. évi munkaügyi ellenőrzés tapasztalatairól. Az tájékoztató innen tölthető le.

Összefoglaló jelentés a munkabérrel kapcsolatos szabályok 2014. október 13. - november 7. közötti célvizsgálatáról

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról, amely 2014. október 13. és november 7. között zajlott. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tavaszi Munkavédelmi Továbbképzés az Óbudai Egyetemen

A „Munkavédelem és ergonómia módszerei” című tudományos rendezvény sikeres öt éve után idén már tavasszal is rendezünk szakmai programot az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész És Biztonságtechnikai Mérnöki Karán.
Helyszín: Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Budapest, Népszínház utca 8. Galamb József terem (I. 115) (Budapest, Népszínház utca 8.)
Időpont: 2015. március 23. 13:00
A programban olyan gyakorló szakemberek kaptak helyet, akik felelős munkavédelmi munkájuk mellett az elmúlt években teljesítették felsőfokú munkavédelmi tanulmányaikat. Az előadások a szakma meghatározó témaköreiben mutatnak be korábban magyarul csak korlátozottan hozzáférhető nélkülözhetetlen ismereteket.
A részvétel előzetes regisztráció mellett ingyenes. Regisztráció: a szabo.gyula@bgk.uni-obuda.hu email címen. További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. február 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. március 02-án Budapesten XV. ker.: 1, 2, 3.  kategória
 • 2015. március 05-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. március 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. március 16-án, 17-én Budakalász: 7. kategória (tűzoltókészülék) új és megújító is
 • 2015. március 17-én Budakalászon  5. (tűzoltóvízforrás) új és megújító is
 • 2015. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Ergonomikus irodát szeretne? Megmondjuk, mire figyeljen!
Amint ezeket a sorokat olvassa, a számítógép előtt ülve töltött évi 2032 óra egy-egy percét pergeti éppen. Az egészsége múlik rajta, milyen körülmények között üldögéli végig az évet! Tovább a cikkhez.

Jár-e stresszpótlék a mentősöknek?
Stresszpótlékkal egészülhet ki a mentősök bruttó 150 ezer forintos fizetése. Legalábbis a pécsi munkaügyi bíróság döntése szerint. Ha ezt az összeget valamennyi érintettnek ki kell fizetni, több mint kétmilliárd forintjába kerülhet az államnak évente - írja a Népszabadság. Tovább a cikkhez.

Egyre gyakrabban éri atrocitás a pénzügyőröket
Az utóbbi időben a korábbinál gyakrabban éri atrocitás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait - közölte a hatóság. Az MTI amiatt kért felvilágosítást, hogy hétfő kora délután Budapest XX. kerületben egy férfi megtámadta a NAV munkatársait, és egyiküket agyonszúrta. Tovább a cikkhez.

Egy ablakmosó munkás lezuhant a Westend tetejéről
Életveszélyes állapotban van az az ablakmosó munkás, aki lezuhant a főváros XIII. kerületében lévő Westend bevásárlóközpont tetejéről - közölte a rendőrség és a mentők sajtóügyeletese. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva