hírlevél 2015.03.19.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. ÚJ tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok szakvizsgáztatóknak!
 2. Jelentkezés a Munkavédelmi Klubba
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: április 22.
 4. Új tűzvédelmi cd
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák több helyszínen az országban
 6. Munkavédelmi hírek
  • Kilenc irányelv segíti a tűzvédelmi követelmények teljesítését
  • A beléptetés, a fizikai biztonság és a munkaidő-nyilvántartás integrált megoldása
  • Az Európai Unió megköveteli a szociális párbeszédet
  • Kérdés a munkavédelem idei átszervezéséről

Üdvözlettel:
Kling Péter

ÚJ tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok szakvizsga szervezőknek!

Az új OTSZ több pontban is érintette a  tűzvédelmi szakvizsga oktatás anyagát, tehát az új szabályok alapján elég komolyan át kell(ett) dolgozni a szakvizsga törzsanyagokat.
Mi ezt már majdnem minden foglalkozási ág anyagával megtettük: elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amelyeket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, ráadásul a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat, így Önnek ezzel már nem kell bajlódnia.
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A szakvizsga adminisztrációjához használunk egy számítógépes programot, ami a bevitt adatok alapján pár gombnyomással legenerálja a lebonyolításhoz szükséges dokumentumokat, pl. a bejelentéseket, bizonyítványokat, jegyzőkönyveket, féléves adatszolgáltatástA végső tesztelést követően (ami most zajlik) ezt is elkezdjük majd értékesíteni a szakvizsga szervezőknek. A törzsanyagok átdolgozásának időigénye miatt ezt várhatóan csak májusra tudjuk befejezni, de ha most rendel a törzsanyagokból, a programot 15% kedvezménnyel vásárolhatja majd meg.

Miért bízhat az általunk készített anyag minőségében?

         Havonta átlagosan 5-8 tűzvédelmi szakvizsgát tartunk 11 foglalkozási ágban, legtöbbször egy időben, különböző helyszíneken is. Nemcsak a szakmai tapasztalataink erősödtek meg a rengeteg tanfolyamnak köszönhetően, de a szervezést és lebonyolítást, valamint az ehhez szükséges segédanyagokat is elég jól sikerül kidolgozni, célszerűsíteni, optimalizálni.

         Ezen kívül még egy nagy előny, hogy a hatóság folyamatosan ellenőrzi a tevékenységünket (az elmúlt 5 évben csaknem negyedévente és eddig semmi hiányosságot nem észrevételezett), továbbá várhatóan többen is meg fogják rendelni az általunk készített anyagokat, ezért ha netán mégis valami hibát vagy pontatlanságot ejtenénk, azt valaki biztosan észreveszi, és ha van ilyen, a javított anyagot elküldjük Önnek újra.

         Annyira sok szakvizsgát szerveztünk eddig és szervezünk folyamatosan, hogy nagyon megéri alaposan kidolgoznunk az anyagokat, saját munkánkat is megkönnyítjük vele.

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág (áfamentes).
(Gyakorlatilag már egyetlen résztvevő díjából megtérül a tananyag ára.)
Ezenkívül: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

A már most, kompletten megrendelhető (tehát már elkészült) foglalkozási ágak:

         1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők

         2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők

         3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők

A 4, 12, 13, 14, 15 és 16 foglalkozási ágaknak a törzsanyaga már elkészült, ezek is rendelhetők, de a prezentációk még nincsenek teljesen készen. Rendelje meg, a törzsanyagot küldjük, a prezentációt pedig ahogy kész lesz.  

Az 5, 6, 7 és 9 foglalkozási ágak törzsanyaga és prezentációja is egyelőre még készül (ebben a sorrendben, folyamatban vannak). Legkésőbb májusra elkészül minden. Meg tudja most rendelni ezeket is, és ahogy elkészül a törzsanyag és/vagy a prezentáció, azonnal küldjük.

Ha Ön is szervez szakvizsgát, ne bajlódjon az anyagok aktualizálásával, rendelje meg most, tőlünk! 
A fentiekkel kapcsolatban felmerülő kérdés esetén Kling Péter a 30/965-5426-os számon érhető el.
Megrendelőlap ezen a linken.

Új negyedév a Munkavédelmi Klubban

Szakmai klubunkba – amit munkavédelemmel foglalkozó kollégák alkotnak – csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) lehet csatlakozni. 

Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal április 1-jétől él majd. 
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Várunk szeretettel minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő tanfolyam időpontja: 2015. április 22, szerda, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Új tűzvédelmi cd

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően.

Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 

A cd tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet, ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Tűzvédelmi szakvizsgák több helyszínen az országban

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. március 20-án Nagyhegyesen: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. március 23-án Tatabányán: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. március 27-én Hatvanon: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. április 1-én Esztergomban: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. április 7-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 9-én, 10-én Budakalászon: 7. Kategória (tűzoltókészülék)új és megújító is
 • 2015. április 10-én Budakalászon: 5. (tűzoltóvízforrás) új és megújító is
 • 2015. április 10-én Budakalászon: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. április 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kilenc irányelv segíti a tűzvédelmi követelmények teljesítését
A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) meghatározott tűzvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges, az elérendő biztonsági szintnek megfelelő egyes műszaki megoldásokat, számítási módszereket tartalmazza.
Az alábbi irányelvek elérhetők:
- Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
- Tűzterjedés elleni védelem
- Kiürítés
- Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
- Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
- Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A irányelvek innen tölthetők le.

A beléptetés, a fizikai biztonság és a munkaidő-nyilvántartás integrált megoldása
Egy munkahelyen a dolgozók, a külső munkavállalók és vendégek jogosultságainak, mozgásának nyomon követése jelenti az alapvető biztonsági ellenőrzést. A biztonsági és beléptetőrendszer sok helyen a HR munkáját is segíti, szinte automatizálja azt a kapcsolódó munkaidő-nyilvántartással. Utóbbihoz a SEAWING nem csak speciális programot, hanem a beléptetőrendszer részeként működő egyedi kezelőterminálokat is szállít. Tovább a cikkhez.

Az Európai Unió megköveteli a szociális párbeszédet
Március 5-én az Európai Bizottság magas szintű egyeztetést, konferenciát tartott Brüsszelben a szociális partnerek vezetőinek részvételével. Az esemény célja annak kifejezésre juttatása volt, hogy az Európai Unió, illetve a szociális párbeszédért felelős Európai Bizottság elkötelezett a szociális párbeszéd folytatása mellett, sőt annak kiterjesztését javasolja. Tovább a cikkhez.

Kérdés a munkavédelem idei átszervezéséről
Mi a szakmai véleménye külföldi tapasztalatai alapján a hazai munkavédelem egyes szakterületeinek munkahigiéne és foglalkozás-egészségügy) 2015. évi átszervezéséről? Milyen szakmai álláspontot képvisel faipari mérnökként, munkavédelmi szakmérnökként az MK - értékek "várható megszűnése" kapcsán pl. a foglalkozási rákkeltő keményfaporok esetében? Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva