hírlevél 2015.04.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent a tűzvédelmi képesítésekkel foglalkozó jogszabály
 2. Új oktatási anyagok szakvizsga szervezőknek
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam április 22-én
 4. Nyitott kapuk a „Nefeledd” munkavédelmi klubban: már csak pár napig
 5. Új OTSZ szerinti tűzvédelmi cd
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 7. Munkavédelmi hírek
  • Munka és öngyilkosság - van összefüggés?
  • A vasárnapi zárva tartás munkajogi összefüggései
  • A munkaügyi bíróság dolga, hogy munkavállaló egyenlőtlen helyzetén javítsom
  • Ellentmondások a Polgári és a Munka törvénykönyve között

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent a tűzvédelmi képesítésekkel foglalkozó jogszabály

A Magyar Közlönyben megjelent a tűzvédelmi képesítésekkel foglalkozó jogszabály, a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet. Innen tölthető le. Az OKF honlapján is van erről egy tájékoztató: tovább

A rendelet egyik legfontosabb része a 7.§, ami meghatározza, hogy milyen tevékenység milyen végzettségű tűzvédelmi szakembert igényel.
A vállalkozásokat leginkább ez a rész érdekli, ezért az átláthatóság kedvéért készítettem egy könnyen áttekinthető felsorolást és az egyéb jogszabályok fogalmaival összehangoltam:

Gazdálkodó szervezetek tűzvédelmi szakember foglalkoztatási kötelezettsége a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet alapján:

Középfokú tűzvédelmi végzettségű szakember foglalkoztatására kötelezettek havi 8 órában és a tűzvédelmi oktatás tananyagát is középfokú tűzvédelmi végzettségű szakember készítheti:

 • 1.000-5.000 kg v. liter mennyiségű robbanásveszélyes anyagot állít elő, dolgoz fel, forgalomba hoz, tárol
 • tűzveszélyes anyagot, terméket tárol 1.000-10.000 m2-en
 • 100 fő feletti létszámmal ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végez
 • az épület 300-500 fő közötti befogadóképességű helyiséggel rendelkezik
 • az épület összesített befogadóképessége 500-2000 fő
 • az épületben a menekülésben korlátozott személyek (0-10 éves, 65 év feletti, stb) száma 20-100 fő
 • ötnél több munkavállalót foglalkoztató  vagy ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltető munkáltató ÉS a fentiek közül legalább egy vonatkozik

Felsőfokú tűzvédelmi végzettségű szakember foglalkoztatására kötelezettek és csak felsőfokú tűzvédelmi végzettségű személy oktathat és készíthet szabályzatot: 

heti 40 órában:

 • főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság működtetésére kötelezett

havi 16 órában:

 • több mint 5.000 kg v. liter robbanásveszélyes anyagot állít elő, dolgoz fel, forgalomba hoz, tárol
 • tűzveszélyes anyagot, terméket tárol 10.000 m2 felett
 • az épületben van 500 főt meghaladó befogadóképességű helyiség
 • az épület összesített befogadóképessége meghaladja a 2.000 főt
 • menekülésben korlátozott személyek 100 főnél több

Az a gazdálkodó szervezet, ami a rendelet hatálybalépésekor nem foglalkoztat meghatározott szakképesítésű személyt, a rendelet hatálybalépését követő 180 napon belül köteles erről gondoskodni (alkalmazottként vagy szolgáltatásként).
Ennek hiányában kötelező 100-500.000 Ft tűzvédelmi bírságot kiszabni.

Ha Ön munkavédelmi vállalkozó biztosan lesz néhány olyan ügyfele, akinél kötelező a felsőfokú tűzvédelmi végzettség.
(Már egy közepes iskola is ide tartozik, ha az 1-4 osztályokba átlagosan 25 gyerek jár, ha pedig évfolyamonként két osztály van, akkor már egész biztosan. Egy nagyobb étteremben vagy művelődési házban általában előfordul 500 főnél nagyobb helyiség, egy nagyobb irodaházban vagy áruházban pedig a 2.000 fő feletti befogadóképesség.)

Önnek a 180 nap alatt megoldást kell találnia arra, hogyan fogja megoldani ezeknél az ügyfeleknél a tűzvédelmet, különben kénytelenek lesznek más szolgáltatót keresni, akinél van felsőfokú végzettségű szakember.

Hogy 1-2 ügyfél miatt ne kelljen továbbképeznie magát, annyit tudok segíteni Önnek, hogy mivel több felsőfokú tűzvédelmi végzettségű kollégám is van, alvállalkozóként el tudjuk látni az ilyen feladatokat (megbeszélt díjazás fejében).

Ha Ön olyan munkáltató, aki mostantól felsőfokú végzettségű tűzvédelmi szakember foglalkozatására kötelezett és még nincs megoldása erre, keressen meg minket, tudunk segíteni.

Korlátlan kapacitásaink nekünk sincsenek, így ha ennek szükségét érzi, érdeklődjön minél hamarabb a pkling@mukavedelem.biz címen.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat. (Ha netán az OKF a változásokra tekintettel kiadna egy új törzsanyagot, akkor sem fog pórul járni, a következő három hónapban felmerülő változásokat ingyenesen átvezetjük az anyagban és elküldjük Önnek grátisz)

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ.
Megrendelőlap pedig  ezen a linken található.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő tanfolyam időpontja: 2015. április 22, szerda, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap  ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az  info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Már csak pár napig lehet jelentkezni a Munkavédelmi Klubba

Szakmai klubunkba – ami munkavédelemmel foglalkozó kollégák szakmai platformja – minden naptári negyedév első hónapjában lehet csatlakozni, így már csak pár napig fogadunk új tagokat.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben  erre a linkre kattintva olvashat. És hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt  ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.
Ha szeretne klubtag lenni,  jelentkezzen itt.   

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 

Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 

A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. április 7-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 9-én, 10-én Budakalászon: 7. Kategória (tűzoltókészülék)új és megújító is
 • 2015. április 10-én Budakalászon: 5. (tűzoltóvízforrás) új és megújító is
 • 2015. április 10-én Budakalászon: 1, 2, 3. kategória
 • 2015. április 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Változnak a tűzvédelmi szakterületen dolgozók képesítési követelményei
Április másodikától megváltoznak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak. Ekkor lép ugyanis hatályba a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló belügyminiszteri rendelet. Tovább a cikkhez.

Munka és öngyilkosság - van összefüggés?
Szomorú aktualitást ad cikkünknek a kedden lezuhant Germanwings-gép katasztrófája: a franciaországi repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak. Az utolsó hírek szerint depresszióval kezelték évek óta. Vajon miért nem tudtak erről munkatársai? Tovább a cikkhez.

A vasárnapi zárva tartás munkajogi összefüggései
Az utóbbi idők egyik legellentmondásosabb, de mindenképpen leghangosabb munkajogi témája a vasárnapi zárva tartást övező félreértések és szabályok. Tovább a cikkhez.

A munkaügyi bíróság dolga, hogy munkavállaló egyenlőtlen helyzetén javítsom
A közigazgatási és a munkaügyi perek annyiban közösek, hogy a hatalom és az egyén közötti erőkülönbségek kiegyenlítésére szolgálnak, hiszen egyik ügytípusban a közhatalom, a hatóságok döntéseit támadhatja meg az állampolgár, a másikban pedig a munkaadó döntéseit a munkavállaló - mondta Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője. Tovább a cikkhez.

Ellentmondások a Polgári és a Munka törvénykönyve között
Habár az új Polgári törvénykönyv hatályba lépése óta több mint egy év telt el, továbbra is akadnak értelmezési kérdések a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályok terén. Ennyi idő alatt ugyanis még nem alakulhatott ki érdemi bírói gyakorlat – hívta fel a figyelmet Dr. Szuchy Róbert, a Bocsák, Katona & Szuchy Ügyvédi Társulás (BSLaw) irodavezető ügyvédje. Tovább a cikkhez.      

© 2006 Minden jog fenntartva