hírlevél 2015.04.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent kilenc Tűzvédelmi Műszaki Irányelv az OKF honlapján!
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam április 22-én
 3. Felfrissített oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 4. Új OTSZ szerinti tűzvédelmi cd
 5. Meghívó az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow-ra
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 7. Munkavédelmi hírek
  • Új OTSZ: változások a mezőgazdaságban is
  • A lakosságnak is fontos megismernie az új tűzvédelmi szabályzatot
  • Módosultak a Tűzvédelmi Szabályzat készítésének előírásai
  • Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
  • Vasárnapi zárva tartás: népszavazás és Alkotmánybírósági döntés várható
  • Kattintási betegség

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelent kilenc Tűzvédelmi Műszaki Irányelv az OKF honlapján!

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépése óta a szakma türelmetlenül várta a rendelethez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közzétételét. Ez most részben megtörtént: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelent kilenc irányelv az alábbi témákban. Belátható időn belül további irányelvekre is számíthatunk.

1. Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
2. Tűzterjedés elleni védelem
3. Kiürítés
4. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
5. Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
6. Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
7. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
8. Hő és füst elleni védelem
9. Tűzoltó Egységek Beavatkozását Biztosító Körülmények

Az irányelvek innen tölthetők le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam április 22-én (fél napos képzés)

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő tanfolyam időpontja: 2015. április 22, szerda, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap  ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az  info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ, megrendelőlap pedig ezen a linken található.

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 

Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 

A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet,  ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Meghívó az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow-ra

A Nemzetgazdasági Minisztérium meghívja Önt egy tájékoztató előadásra, ahol a Győrt leginkább érintő munkavédelmi és munkaügyi kérdések kapcsán hasznos információkhoz juthat hozzá.
A rendezvény helyszíne: Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ 9021 Győr, Szent István út 10
Időpontja: 2015. április 10.

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow programja:

10:00 - 10:20      Projektismertető prezentáció- Vörös Szabolcs, szakmai koordinátor, Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
10:25 – 10:45     A munkaügyi ellenőrzés célja - dr. Bérdi András, főosztályvezető- helyettes, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal
10:50 – 11:10     A munkabalesetek megelőzésének lehetősége-  Dörner Rezső, munkavédelmi felügyelő, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal
11:10 – 12:00     Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

Részvételi szándékáról kérjük, küldjön visszajelzést 2015.április 9-én 12:00 óráig az alábbi elérhetőségekre: Jánoskovics-Nagy Ildikó, e-mail: janoskovics.ildiko@properpr.hu  Tel.: +36-20-405-6025
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy jelentkezésével hozzájárul ahhoz, hogy a rendezvényen ― a támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából ― fényképek, illetve videó felvételek készüljenek.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. április 9-én, 10-én Budakalászon: 7. Kategória (tűzoltókészülék)új és megújító is
 • 2015. április 10-én Budakalászon: 5. (tűzoltóvízforrás) új és megújító is
 • 2015. április 15-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Új OTSZ: változások a mezőgazdaságban is
Március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, felváltva a mára már elavult korábbi szabályozást. Az új szabálygyűjtemény részletesen és új logika mentén foglalkozik az aratáshoz kapcsolódó regulákkal, valamint a szabadtéri tüzek megelőzésének érdekében bevezeti és részletezi az irányított égetés fogalmát is. Tovább a cikkhez.

A lakosságnak is fontos megismernie az új tűzvédelmi szabályzatot
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet idén március ötödikén lépett hatályba – a megújult szabályozásból leginkább a használati szabályok érintik az állampolgárokat. A jövőben tehát az anyagok tárolására, a menekülési utak biztosítására, a központi szellőzőrendszerek karbantartására, a tűzoltó készülékek számának meghatározására kell jobban odafigyelni az embereknek mindennapi tevékenységük során. Fontos és új elemei a szabályozásnak a szabadtéri tüzek gyújtására, illetve az éghető folyadékok és gázok tárolására vonatkozó passzusok. Tovább a cikkhez.

Módosultak a Tűzvédelmi Szabályzat készítésének előírásai
A Tűzvédelmi Szabályzatban szerepelnie kell az építményekre, szabadterekre vonatkozó eseti tűzvédelmi használati szabályoknak, előírásoknak. A módosítás, illetve az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat figyelembevételével a Tűzvédelmi Szabályzatnak nem kell a tűzveszélyességi osztályba sorolást tartalmaznia [30/1996. (XII. 6.) BM-rendelet 3. § c. pontja]. Tovább a cikkhez.

Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
A hatóság az ellenőrzések során elsődlegesen a tűzoltótechnikai berendezések ellenőrzését, karbantartását vizsgálja meg. Az üzemeltetők által megbízott tűzvédelmi szakembereknek tehát különös tekintettel kell lenni az ellenőrzésekre, karbantartásokra. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat XX. fejezete foglalkozik az ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal. Tovább a cikkhez.

Vasárnapi zárva tartás: népszavazás és Alkotmánybírósági döntés várható
A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támadni fogja a vasárnapi zárva tartást, a hatályba lépő szabályok alkotmányosságát. Úgy látják, alkotmányos szempontból kifogásolható a hatástanulmány elmaradása, a felkészülési idő hiánya, illetve az egyeztetés elmaradása. Tovább a cikkhez.

Kattintási betegség
Komoly betegségeket okozhat a nem megfelelő kéztartás. A testünk számára nem természetes mozgás, ahogy az egeret mozgatjuk. Olyan káros hatásai lehetnek, mint a komoly fizikai munkának, írja a femcafe.hu. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva