hírlevél 2015.04.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megkezdődtek a hatósági ellenőrzések az új OTSZ hatályba lépését követően
 2. Megújult a tűzvédelmi cd-nk
 3. Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 4. A munkavédelem aktuális kérdései konferencia
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák több helyszínen az országban
 6. Munkavédelmi hírek
  • Számos életet mentettek meg a szén-monoxid-érzékelők
  • Aki felveszi az egyenruhát, kiegyenesíti a derekát és kiköpi a rágóját
  • Új generációk a munkahelyen: sorscsapás vagy lehetőség?
  • Életmentés a kőröshegyi völgyhídon – nagyszabású gyakorlat

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megkezdődtek a hatósági ellenőrzések az új OTSZ hatályba lépését követően

Az új OTSZ március 5-i hatályba lépése után már megkezdődtek azok a hatósági ellenőrzések, ahol már számonkérték a tűzvédelmi szabályzat módosítását.
Ezt bizonyítja az a hatósági végzés, ami erre a linkre kattintva elolvasható (az adatok egy részét természetesen kitakartuk).

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 
Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 
A cd tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet, ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ, megrendelőlap pedig ezen a linken található.

A munkavédelem aktuális kérdései konferencia

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében kerül megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesületével, valamint a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szervezetével együttműködve „Azbesztmentes Jövőnkért! - A Munkavédelem Jövőjéért! konferencia”, amelynek témája az azbesztmentesítés fontosságát és sürgősségét bemutató szakmai eszmecsere, továbbá egyéb, a munkavédelmi szakmát érintő aktuális kérdések megvitatása.
Időpont: 2015. május 12-13.
Helyszín: 2015. május 12-án: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi Épület Díszterem és Aula, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3-9.
2015. május 1-án: Danubius Hotel Gellért, 1111 Budapest, Szent Gellért tér 1.
A részvétel a résztvevők számára térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Igény esetén a vidéki kollégák részére díjmentesen tudunk szállást és ellátást (vacsora, reggeli) biztosítani.
Kérjük, hogy részvételi szándékát 2015. április 30-ig feltétlenül jelezze.
Tájékoztató innen tölthető le, meghívó pedig itt található.

Tűzvédelmi szakvizsgák több helyszínen az országban

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2015. április 24-én Debrecenben: 1, 2, 3, valamint 15, 16. kategória
 • 2015. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. április 29-én Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2015. május közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2015. május 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. júniusban Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. júniusban Budakalászon: 6. kategória (pirotechnikai eladó, raktáros, üzemeltető)
 • 2015. júniusban Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Számos életet mentettek meg a szén-monoxid-érzékelők
Évről évre több, szén-monoxid-szivárgáshoz köthető baleset jut a katasztrófavédelem tudomására, ami összefügg a veszélyes gázt érzékelő készülékek egyre elterjedtebb használatával. Bár az esetszám növekedett az elmúlt években, a halálos áldozatok száma nem változott lényegesen. A készülékek használata mellett szól egyértelműen, hogy ott, ahol ilyen eszközt használtak, senki nem halt meg a veszélyes gáztól. A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit rendszeresen riasztják kéményhibák okozta balesetekhez is. Tovább a cikkhez.

Aki felveszi az egyenruhát, kiegyenesíti a derekát és kiköpi a rágóját
A ruha visszahat ránk. Különböző stílusú, fazonú ruhákban másképpen tartjuk magunkat, más szavakat használunk, más lesz a viselkedésünk. Azért ír elő sok cég kötelező munkaruha-viseletet, hogy a vállalat egységes megjelenését és magatartását a munkavállalók ruházatán és viselkedésén keresztül is biztosítsa, ugyanis a munkaruhát hordva a dolgozó „részévé” válik a cégnek. A McDonald's évi 60 milliót költ erre a célra, a MÁV mozdonyvezetői pedig idén váltanak farmer egyenruhára. Tovább a cikkhez.

Új generációk a munkahelyen: sorscsapás vagy lehetőség?
Jaj ne, már megint ezek a fiatalok… Oké, a munkát elvégzik, de mit babrálnak folyton a telefonjukon? A zenelejátszó fejhallgatóját meg ki se lehet robbantani a fülükből! Idegesítően beszélnek, és minden dolguk annyira más... Most mégis hogyan gyúrjunk ezekből hasznos munkaerőt? Tovább a cikkhez.

Életmentés a kőröshegyi völgyhídon – nagyszabású gyakorlat
Gázolajat szállító teherautó kapott defektet és csapódott a kőröshegyi völgyhíd szalagkorlátjának, a baleset miatt egy autóbusz vészfékezett, ebbe rohant bele hátulról egy személykocsi. Hasonló eset szerencsére ritkán fordul elő a viadukton, az április huszonegyediki baleset is csak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat forgatókönyvében létezett. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva