hírlevél 2015.04.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. március
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt
 3. Tűzvédelmi szakember foglalkoztatási kötelezettség a tűzvédelmi törvényben
 4. Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 5. Tűzvédelmi cd az új OTSZ-re alakítva
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák most országszerte
 7. Munkavédelmi hírek
  • Országos munkavédelmi roadshow indul
  • Kell-e üzemorvos és munkavédelmi előadó a Bt-ben?
  • Drasztikusan csökkent a munkaügyi perek száma
  • Előadás a tűzoltósági szakterület változásairól

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. március

Múlt hónapban rendkívül sok jogszabály módosult, érdemes átböngészni őket. A változások listáját erről a linkről lehet letölteni.

A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:

9/2015. (III. 25.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről - Megjelent: MK 2015/39. (III. 25.) Hatályos: 2015. 04. 02, ill. 2017. 09. 01. Hatályát veszti a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet.

A jogszabály többek között meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett a gazdálkodó szervezeteknél tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt foglalkoztatni kell (7. §).
Megszűnt a létesítmények tűzveszélyességi osztályba sorolása.
A jogszabály új előírásokat tartalmaz arra nézve is, hogy milyen tűzvédelmi szakképesítési követelményeknek kell megfelelniük a tűzvédelmi oktatást végzőknek.
Új  elem,  hogy  számítógépes  szimulációs  programmal  végzett, egyedileg  tervezett  megoldás készítésére – az új rendelet hatálybalépését követően – csak tűzvédelmi szakértő vagy tűzvédelmi tervező jogosult. Ez a követelmény csak 2017.09.01-jén lép hatályba. Bővebben itt.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

Jövő hét szerdán lesz a következő tanfolyamunk: 2015. április 22-én, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap  ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az  info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Tűzvédelmi szakember foglalkoztatási kötelezettség a tűzvédelmi törvényben

Két hete írtam egy cikket a tűzvédelmi szakember kötelező foglalkoztatásról (ha nem olvasta, megtalálja a hírlevél archívumban: itt), azt még annyival szeretném kiegészíteni, hogy a tűzvédelmi törvény is szabályozza a tűzvédelmi szakember foglalkoztatását ilyen formában:

19. § (1) A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, a jogi személyeknek, a jogi és a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteinek, ha a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak, vagy ha ötvennél több személy befogadására alkalmas létesítményt működtetnek, illetve a magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű kockázati egységben és kereskedelmi szálláshelyeken tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük.

(3) Az (1) bekezdésben felsoroltaknak a magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű kockázati egységben, valamint a közösségi rendeltetésű, a közepes vagy magas kockázatú ipari, mezőgazdasági és tárolási épületekben megfelelő szervezettel, tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel, illetve szolgáltatás igénybevételével kell gondoskodniuk a tűzvédelem biztosításáról.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ
Megrendelőlap pedig  ezen a linken található. 

Tűzvédelmi cd az új OTSZ-re alakítva

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 

Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 
A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Tűzvédelmi szakvizsgák: több helyszínen az országban

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. április 24-én Debrecenben: 1, 2, 3, valamint 15, 16. kategória
 • 2015. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. április 29-én Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május 7-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. május 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. júniusban Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. júniusban Budakalászon: 6. kategória (pirotechnikai eladó, raktáros, üzemeltető)
 • 2015. júniusban Budakalászon: 7. kategória (tőzoltó készülék karbantartó) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Országos munkavédelmi roadshow indul
Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow-t indított a Nemzetgazdasági Minisztérium, június 19-éig 39 helyszínre látogatnak el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése elnevezésű kiemelt projekt keretében. Tovább a cikkhez.

Kell-e üzemorvos és munkavédelmi előadó a Bt-ben?
Fuvarozó Bt-ben beltagként csak magam dolgozom, előírja e törvény hogy a Bt-nek így is rendelkeznie kell üzemorvossal, munkavédelmi előadóval? (úgy tudom csak alkalmazott esetén, de én alkalmazottnak minősülök-e így?) Tovább a cikkhez.

Drasztikusan csökkent a munkaügyi perek száma
Az új Mt. szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat átcsoportosítást is végrehajtottak a felek között. A paradigmaváltás azonban a munkaviszony megszüntetésének a szabályozásában is érvényre jut. Nem csak gyengíti a munkáltatói felmondás törvényi garanciáit, de a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményeit is lényegesen enyhíti. Tovább a cikkhez.

Előadás a tűzoltósági szakterület változásairól
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányán tanuló hallgatóknak tartott egész napos előadást április 8-án, szerdán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva