hírlevél 2015.05.07.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       
 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. április
 2. Konferencia az "Ipar napjai" nemzetközi szakkiállítás keretében
 3. Új OTSZ szerint átdolgozott tűzvédelmi cd
 4. Oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Az EU legkiszolgáltatottabb dolgozói a magyarok
  • A nappali műszakosok a vasárnapi zárva tartás nyertesei?
  • Fellépés követelése a Cséry-telep ügyében
  • Dorogra szállítják az Illatos úti hulladékot
  • Új típusú képzést zártak a sikeres vizsgák

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. április

A legfrissebb változásokat erről a linkről lehet letölteni.
A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:

2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról. Megjelent: MK 2015/57. (IV. 24.) - Hatályos: 2015. 07. 01., 2016. 07. 01., 2019. 01. 01.

A törvény a munkavédelemre, az egészségre és biztonságra, valamint a balesetekre vonatkozó szabályokat is tartalmaz. Július 1-jén lép életbe (kivételekkel). Egyebek mellett hatályát veszti a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény.

Konferencia az "Ipar napjai" nemzetközi szakkiállítás keretében

És kinek, mit szabad? Hasznos információk az emelőgép kezelői jogosultságokról, a tűzvédelemről és a munkaügyi hatóság gépiparban gyűjtött tapasztalatairól, a jogszerű működés kereteiről.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is szakmai program, konferencia kerül megrendezésre az IPAR NAPJAI (MACH-TECH) nemzetközi szakkiállítás keretében az U-4 Reklámiroda szervezésében.
A konferencia időpontja: 2015. május 15. (péntek)
Kezdés: 10.00 órakor, regisztráció 9:30-tól
Helyszín: 1101 Budapest, Albertirsai út 10. Hungexpo, 1-es épület, Kerámia terem
A „Mennyit bír?” konferencia programját itt olvashatja, a regisztrációs lapot pedig innen töltheti le.

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 
Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 
A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet,  ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ.

Megrendelőlap pedig  ezen a linken található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. május 14-én Budapesten: 1, 2, 3
 • 2015. május közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2015. május közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • 2015. május 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. júniusban Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. júniusban Budakalászon: 6. kategória (pirotechnikai eladó, raktáros, üzemeltető)
 • 2015. júniusban Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Az EU legkiszolgáltatottabb dolgozói a magyarok
A szakszervezetek szerint az EU-ban az egyik legrosszabb helyzetben a magyar munkavállalók vannak. Mintegy egymillió ember dolgozik főállásban a létminimumnál kevesebb bérért - hangzott el az érdekvédők május elsejei rendezvényen pénteken Budapesten, a Városligetben. Tovább a cikkhez.

A nappali műszakosok a vasárnapi zárva tartás nyertesei?
A nagyáruházakban alkalmazott kereskedelmi dolgozók elégedettek a vasárnapi pihenőnap bevezetésével, mivel a korábbinál több időt töltenek a családjukkal és bővültek a pihenési lehetőségeik - írta a Napi Gazdaság szerdai számában. Tovább a cikkhez.

Fellépés követelése a Cséry-telep ügyében
A szocialisták budapesti elnöke Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fellépését kéri a XVIII. kerületi Cséry-telepi környezetszennyezés megszüntetése érdekében. Tovább a cikkhez.

Dorogra szállítják az Illatos úti hulladékot
A dorogi égetőműbe szállítják május végéig a legveszélyesebb anyagokat a vegyiművek Illatos úti telephelyéről. Katasztrófahelyzet nincs. A Miniszterelnökséget vezető miniszter által elindított vizsgálat az illegálisan elhelyezett hulladék ügyében még tart. Az LMP fővárosi képviselője a csődtörvény módosítását szorgalmazza. Tovább a cikkhez.

Új típusú képzést zártak a sikeres vizsgák
Április 29-én vizsgázott le az a huszonöt katasztrófavédelmi szakember, aki kicsit több mint két héttel korábban kezdte meg a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos képzést. A kurzus lebonyolításáért a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportja volt a felelős. Az írásbeli és szóbeli vizsgának a KOK péceli objektuma adott otthont. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva