hírlevél 2015.05.13.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam június 10-én
 3. Tűzvédelmi cd az új OTSZ szerint
 4. Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Felügyelő helyett kormánytisztviselő ellenőriz ˗ változott a Munkavédelmi törvény
  • Új jogszabály ˗ A pirotechnikai termékek megfelelősége, forgalmazása, ellenőrzése
  • A Nagy Testvér figyeli a közmunkásokat Ózdon
  • Két szombat munkanap lesz jövőre
  • Kutyacsemegével az osztrák postások testi épségéért

Üdvözlettel:
Kling Péter

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

Immár kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek, a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében. Ez nemcsak azt szabályozza, hol, milyen végzettségű tűzvédelmi szakembert kell foglalkoztatni (akár szolgáltató által), hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni. Akár fél millió forintra is megbírságolhatják azt a gazdálkodó szervezetet, amelyik a rendelet hatálybalépésekor nem gondoskodik (alkalmazottként vagy szolgáltatásként) meghatározott szakképesítésű személy foglalkoztatásáról. Tovább a cikkhez.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Következő tanfolyamunk időpontja: 2015. június 10-e (szerda), 9-14 óráig.
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Küldje el kollégáit elsősegélynyújtó tanfolyamra, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 
Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 
A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet,  ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat.  
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ, megrendelőlap pedig ezen a linken található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2015. május 14-én Budapesten: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. május közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2015. május közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2015. május 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. júniusban Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. júniusban Budakalászon: 6. kategória (pirotechnikai eladó, raktáros, üzemeltető)
 • 2015. júniusban Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Felügyelő helyett kormánytisztviselő ellenőriz ˗ változott a Munkavédelmi törvény
A területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VIII. törvény 21 törvényt módosított, köztük a Munkavédelmi törvényt is. A törvény 2015. április 1-jétől jelentős változásokat hozott a területi államigazgatási szervezetrendszer vonatkozásában.
A munkavédelmet érintően a változás lényege, hogy ettől az időponttól „felügyelő” helyett ellenőrzést kormánytisztviselő végez. A korábbi felügyelői jogosultságok a munkavédelmi hatóság jogosultságai lettek. Tovább a cikkhez.

Új jogszabály ˗ A pirotechnikai termékek megfelelősége, forgalmazása, ellenőrzése
2015. április 20-án megjelent a 100/2015. (IV. 20.) Kormányrendelet. Ez a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendelet, a megfelelőségértékelő szervezetek kijelöléséről, valamint a kijelölt szervezetek tevékenységének részletes szabályairól szóló 315/2009. (XII. 28.) Kormányrendelet, továbbá a Rendőrség szerveiről és a Rendőrség szerveinek feladat- és hatásköréről szóló 329/2007. (XII. 13.) Kormányrendelet módosítása. Az új jogszabály rendelkezéseinek döntő többsége a pirotechnikai termékek megfelelőségével, forgalmazásával, ellenőrzésével kapcsolatos. Összefoglalónkban a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendelet változásaiból a tűzvédelmi szempontú módosításokat tekintjük át. Tovább a cikkhez.

A Nagy Testvér figyeli a közmunkásokat Ózdon
Az ózdi önkormányzat olyan kamerákat és szemüvegeket szerzett be, amelyek egyebek mellett a közmunkások folyamatos megfigyelését teszi lehetővé munka közben. Tovább a cikkhez.

Két szombat munkanap lesz jövőre
Két szombaton, március 5-én és október 15-én kell dolgozni jövőre - derül ki a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó munkavégzésről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetéből, melyet a Munkajog.hu idéz. Tovább a cikkhez.

Kutyacsemegével az osztrák postások testi épségéért
Az osztrák levélhordókat ellátja a posta egy táskányi kutyaeledellel, hogy az agresszív házőrzők ne nehezítsék meg a kézbesítést. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva