hírlevél 2015.05.21.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       
 1. Vizsgálati szempontok a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatához 2015
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt: június 10.
 3. A Katasztrófavédelemi Hatóság tájékoztató levele
 4. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tájékoztatása
 5. Új OTSZ szerinti tűzvédelmi cd
 6. Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok szakvizsga szervezőknek
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 8. A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának közleménye
 9. Munkavédelmi hírek
  • Határidők május végén!
  • Pillanatkép Ausztriából: munkavédelem Sógoréknál
  • Hackertámadás esetén is büntethetik az adatkezelőt
  • Jogellenes volt a próbaidő alatti felmondás, mert a munkáltató rosszul számolt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Vizsgálati szempontok a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatához 2015

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása a faipari célvizsgálat vizsgálati szempontjairól.
A szempontok innen tölthetők le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Következő tanfolyamunk időpontja: 2015. június 10-e (szerda), 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Küldje el kollégáit elsősegélynyújtó tanfolyamra, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

A Katasztrófavédelemi Hatóság tájékoztató levele

2015. április másodikától megváltoztak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak. Ugyanis hatályba lépett a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 9/2015. (III. 25.) BM rendelet. A teljes tájékoztató levél tartalma innen tölthető le.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tájékoztatása

A 2015. március 05-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ), melyben változtak többek között a különféle rendezvényekre (ballagás, szalagavató stb.) vonatkozó tűzvédelmi előírások is. Tovább a tájékoztató levélhez.

Új OTSZ szerinti tűzvédelmi CD

Felújításra került a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” cd-nk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. 
Ez a tűzvédelmi iratminta és szabályzat gyűjtemény a tűzvédelmi dokumentáláshoz nyújt hathatós segítséget, olyan bevált minták közreadásával, amelyek azonnal adaptálhatóak egy-egy területre. A cd használata jelentősen megkönnyíti a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadó terv készítését. Megtalálhatók a lemezen tűzvédelmi oktatásra kidolgozott tematikák, PowerPoint bemutatók és írásos anyagok, pdf-formátumú kinyomtatható tűzvédelmi táblák és piktogramok, valamint rengeteg iratminta. 
A cd tartalmát  erre a linkre kattintva megtekintheti. Megrendelni webáruházunkban lehet,  ezen a linken, ára 32.000 Ft+áfa.

Új oktatási anyagok tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek

Kidolgoztuk, módosítottuk és az oktatásszervezőknek felhasználására bocsátjuk az új tűzvédelmi szakvizsga tananyagokat. A szakvizsga oktatási anyagát az új OTSZ több pontban is érintette, ami miatt elég komolyan át kell(ett) dolgozni a törzsanyagokat.

Az átdolgozást már majdnem minden foglalkozási ág anyagával elvégeztük: egyrészt  elkészítettük azokat a felkészülési segédleteket, amiket a távoktatásos képzés esetén rendelkezésre kell bocsátani (képzések során ki kell küldeni) a résztvevőknek, másrészt a szakvizsgák oktatási anyagait elkészítettük azonnal levetíthető prezentációként is.

Így, ha Ön nem szeretne ezzel bajlódni, tőlünk kedvező áron megrendelheti a már kidolgozott oktatási anyagokat.  
Sőt, nem csak a törzsanyagokat küldjük, hanem minden törzsanyaghoz megkapja az alábbi kiegészítéseket is:

 • prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

A kivetíthető, megszerkesztett prezentáció + távoktatási anyag ára (összesen) 15.000 Ft/foglalkozási ág. (Gyakorlatilag már egyetlen hallgató részvételi díjából megtérül a tananyag ára.)
Ráadásul: ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból.

Erre a linkre kattintva megtalálható minden ezzel kapcsolatos információ, megrendelőlap pedig ezen a linken található.

A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának közleménye a Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály költözéséről

A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály 2015. május 20-22. között az 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6. szám alá költözik. A költözés időszaka alatt munkaügyi, munkavédelmi tárgyú panaszok, közérdekű bejelentések személyes és telefonon történő bejelentésének fogadása zavartalan folyik. A bejelentéseket a fenti időponttól az alábbi címre kérjük:
postai úton (5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6. ) vagy e-mailen (bekes-kh-mmszsz-mu@ommf.gov.hu) (bekes-kh-mmszsz-mv@ommf.gov.hu) lehet megtenni. További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. május közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2015. május közepén Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2015. május 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. júniusban Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. júniusban Budakalászon: 6. kategória (pirotechnikai eladó, raktáros, üzemeltető)
 • 2015. júniusban Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Határidők május végén!
A munkavállalóknak és a munkáltatóknak is van mire figyelni a hó vége közeledtével. Költeni kell a SZÉP Kártyáról, a munkáltatónak pedig mostanra tudni kell igazolni a hiteltámogatás adómentességét, írja a Fata László a Cafeteria Trend magazinban. Tovább a cikkhez.

Pillanatkép Ausztriából: munkavédelem Sógoréknál 
Ezt a képet Ausztriában, menetközben, az autómból fotóztam, egyrészt, hogy legyen egy lazább pillanat hírlevél olvasás közben, másrészt, hogy megmutassam, ott sem fenékig munkavédelem az élet… Áll a platón, támasztja a rekeszeket és halad az úton, nem is valami lassan. Egy rendes munkavédelmisnek – de másnak is – égnek áll a haja az ilyentől… Fénykép itt.

Hackertámadás esetén is büntethetik az adatkezelőt
Néhány évvel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotörvény) 2012. januári hatálybalépését követően, kialakulni látszanak a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) bírságolási gyakorlatának alapjai. Mindezek alapján a hatósági jogalkalmazás szigorodása figyelhető meg. Tovább a cikkhez.

Jogellenes volt a próbaidő alatti felmondás, mert a munkáltató rosszul számolt
A próbaidő esetén a határidő számítás szabályai nem alkalmazandók, mert a próbaidő nem határidő, hanem időtartam. Ráadásul a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondáskor nem kell indokolnia a munkáltatónak. Ezt nem tudta egy igazgató, mehet a bíróságra - derül ki egy új jogi esetet taglaló blogból. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva