hírlevél 2015.07.23.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       
 1. Jelentés a rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzések tapasztalatairól
 2. Szabadtéri égetések, aratás, mezőgazdasági munkák az új OTSZ tükrében
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Újra hőségriadó - figyeljen a munkavédelemre!
  • Munkavédelmi szabálytalanságok hőség idején
  • Péntek éjfélig hőségriadó
  • Mennyi szabadságot lehet nyáron kivenni?
  • OFF-SOKK, avagy miért nyaraláskor jön ki az összes nyavalyánk?
  • Tippek, hogy nyáron is pörögjön a munka
  • Kevesebb beavatkozáshoz vezet az erősebb hatósági tevékenység

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzések tapasztalatairól
Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalója.

Az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárási jelenségek egyik megnyilvánulási formáját tapasztalhattuk a 2015. július 4-8. közötti időszakban Magyarországon is. Az eddig mért legmagasabb hőmérsékleti értékeket megközelítő, helyenként azt meg is haladó hőhullám kialakulásával kellett számolni. A hőség, a napsugárzás és a fizikai munka együttesen jelentős közérzet- és teljesítőképességromlás mellett leggyakrabban ájulást, napszúrást, hőpangást, hőkimerülést, hőgutát okozhat a munkavállalóknál, de másodlagosan hozzájárulhat a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Szabadtéri égetések, aratás, mezőgazdasági munkák az új OTSZ tükrében

A legveszélyeztetettebb időszak az erdő- és vegetációs tüzek szempontjából a késő tavaszi, valamint a nyári időszak. Tavasszal - a tél elvonulásával -, a szeles áprilisi hónapban a még le nem vágott, esetleg tavalyról megmaradt aljnövényzet kiszárad és a szél csak fokozza az esetleges tűzterjedést. Nyáron pedig a hőség és a kánikula miatt a tavaszi esőzésektől megnőtt növényzet szárad ki és válik rendkívül könnyen gyulladóvá. A külterületen végzett égetés szabályairól és egyéb tudnivalókról erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. július 27-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. augusztus 10-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. augusztus 31-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Újra hőségriadó - figyeljen a munkavédelemre!
Komoly bírságra számíthatnak a cégek, ha a hőség idején nem tartják be a munkavédelmi előírásokat. Legutóbb az ellenőrzött cégek negyedénél találtak szabálytalanságot a hatóságok. Tovább a cikkhez.

Munkavédelmi szabálytalanságok hőség idején
Július elején a legutóbbi hőségriadó idején a cégek negyedénél találtak szabálytalanságokat az NGM ellenőrei. Tovább a cikkhez.

Péntek éjfélig hőségriadó
A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tovább a cikkhez.

Mennyi szabadságot lehet nyáron kivenni?
Számos kérdés felvetődik a nyári szabadságolásokkal összefüggésben. Ezek közé tartoznak például, hogy jogom van-e kivenni nyáron szabadságot, tölthetem-e a gyermekeimmel a nyári szünetük egy részét, részmunkaidő vagy több munkahely esetén miként jár a szabadság (duplán vagy éppen felerészben), valamint, hogy munkaidő-keretben lehet-e szabadságot akár szabadnapra kiadni. Kezdjük az elején. Tovább a cikkhez.

OFF-SOKK, avagy miért nyaraláskor jön ki az összes nyavalyánk?
Mit tegyél vezetőként, hogy a pihenésed ne rémálommal kezdődjön? - erről gondolkodik az Ascon a HR blogon. Tovább a cikkhez.

Tippek, hogy nyáron is pörögjön a munka
Mindenkivel előfordul – különösen, ha már belátható közelségbe került a nyaralás – hogy egyszerűen nem megy a munka. Csak bámuljuk a monitort, de nem haladunk. A feladatok pedig csak sokasodnak. Lássunk pár trükköt, hogy elkerüljük a katasztrófát! Tovább a cikkhez.

Kevesebb beavatkozáshoz vezet az erősebb hatósági tevékenység
Harmadik éve, 2012 óta végzi integráltan a megelőzés egyik fontos eszközeként számon tartott hatósági, engedélyezési, felügyeleti és ellenőrzési tevékenységét a katasztrófavédelem. A kirendeltségi és a megyei hatósági osztályok gyakorolják a tűzvédelmi, a piacfelügyeleti, az iparbiztonsági és a polgári védelmi jogköröket, ehhez jönnek még a tizenkét megyei igazgatóság által ellátott vízügyi és vízvédelmi-hatósági, valamint szakhatósági feladatkörök. Biztosítandó az egységes jogalkalmazási gyakorlatot, a hatósági tevékenységet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége koordinálja. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva