hírlevél 2015.08.06.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       
 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. július
 2. Tájékoztatás a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatairól (2015. I. félév)
 3. Összefoglaló jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Zsebtörvénytár frissítés
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkaügyi és munkavédelmi szabályok a munkahelyen
  • Több dolgozót foglalkoztattak feketén
  • Hőség, plusz egészségre ártalmas anyagok - így a legrosszabb dolgozni
  • Több dolog miatt nem éri meg ittasan dolgozni, például ezért
  • Hogyan készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra?
  • Evolúciós örökség a zajok figyelése, de a Silent-booth fülkében nyugodtabb a munka
  • Itt az idő, hogy tisztán lássunk a munkaidő világában - A munkaidő-nyilvántartás gyakorlati problémái
  • Depresszió, fekély, szívritmus-zavar: a stressz nem válogat
  • Munkavédelmisek vizsgálják a halálos balesetet
  • Ez volt a baj: fagyállós vizet ittak a budaörsi ipartelepen
  • Két daru dőlt rá a holland házakra - videóval

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. július

A változások összefoglaló listája erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:

41/2015. (VII. 3.) NFM rendele az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésének, vizsgáztatásának és képesítésének, valamint vállalkozások képesítési rendszerének általános szabályairól, valamint a képzési, képesítési és vizsgáztatási díj mértéke és megfizetésének részletes szabályairól.
Megjelent: MK 2015/97. (VII. 3.) - Hatályos: 2015. 07. 04., 2015. 07. 06. -- 
Hatálya kiterjed az F-ÜHG-t tartalmazó alkalmazásokkal kapcsolatosan tevékenységet végző természetes személyek képzésére, továbbképzésére, vizsgáztatására és képesítésére, valamint vállalkozások képesítésére.

2015. évi CXX. törvény egyes vízgazdálkodási és tűzvédelmi tárgyú, illetve közszolgáltatás ellátásával összefüggő törvények módosításáról.
Megjelent: MK 2015/100. (VII. 8.) - Hatályos: 2015. 07. 16., 2016. 01. 01. -- 
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényre (Ttv.) is vonatkozik, amelyben egyes szabályokat uniós jogi normáknak megfelelően pontosítottak.

43/2015. (VII. 20.) NFM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) "A" és "B" Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet módosításáról.
Megjelent: MK 2015/105. (VII. 20.) - Hatályos: 2015. 07. 21. -- 
A 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet 3. §-a új (2) és (3) bekezdéssel egészül ki.

44/2015. (VII. 20.) NFM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet, valamint a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló, 1985. december 20-i 3821/85/EGK tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet módosításáról.
Megjelent: MK 2015/105. (VII. 20.) - Hatályos: 2015. 07. 28. -- 
A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 11. §-a (Bejelentés, a tevékenység ellenőrzése alcím) új (3) bekezdéssel egészül ki és a Záró rendelkezésekben változott a hivatkozott uniós jogi aktusok listája is.

Összefoglaló jelentés a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről

A munkaügyi hatóság – a 2015. évi munkaterv szerint - a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést 2015. június 22. és július 10. között lefolytatta. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. augusztus 11-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. augusztus 31-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 16-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 28-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Munkavédelmi hírek

Munkaügyi és munkavédelmi szabályok a munkahelyen
A munkaügyi és munkavédelmi szabályok betartása kiegyensúlyozottabb munkavégzést tesz lehetővé, ami a hosszú távú, eredményes vállalkozás létrejöttének alapja - nyomatékosítja a Nemzetgazdasági Minisztérium a portálunknak eljuttatott anyagban. Tovább a cikkhez.

Több dolgozót foglalkoztattak feketén
Idén az első fél évben a munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 14 százalékát, 4609 embert foglalkoztattak munkaszerződés és bejelentés nélkül, míg tavaly 11 százalék volt ez az arány - derült ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának Jelentéséből. Tovább a cikkhez.

Hőség, plusz egészségre ártalmas anyagok - így a legrosszabb dolgozni
Éppen hogy véget ért egy hőséggel járó hosszabb periódus, ám átmeneti lehűlést követően ismét hőséget jelez előre a meteorológiai szolgálat. Amint arról a sajtó is beszámolt, egy sopronkövesdi üzemben több dolgozó is rosszul lett munkavégzés közben a nagy melegben. Az eset sajnos nem egyedi. A szélsőséges időjárási helyzet valamennyi munkavállalót érinti, különösen rossz helyzetben vannak ugyanakkor azok, akik veszélyes, egészségre károsító anyagokkal dolgoznak. Tovább a cikkhez.

Több dolog miatt nem éri meg ittasan dolgozni, például ezért
Egy módosult jogszabály szerint júliustól nem minősül üzeminek a baleset, ha az részben vagy egészben azért történt, mert a dolgozó ivott vagy drogozott - derül ki az Adózóna.hu cikkéből. Tovább a cikkhez.

Hogyan készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra?
A dolgozó fiatalok között előfordulhat illegális foglalkoztatás. A pályakezdők körében a munkahelyi balesetek kockázata pedig magasabb, mint az idősebbek körében. Ezért is fontos, hogy a szülő támogassa gyerekét a munkavállalással kapcsolatos kezdeti nehézségek leküzdésében. Akár munkajogi és munkavédelmi ismeretekkel, akár saját tapasztalat átadásával - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium portálunknak eljuttatott anyagában. Tovább a cikkhez.

Evolúciós örökség a zajok figyelése, de a Silent-booth fülkében nyugodtabb a munka
Hazánkban alulértékelt a munkahelyi zaj problémája annak ellenére, hogy sokan panaszkodnak rá és egyre nagyobb hangsúlyt kap az ideális munkakörnyezet létrehozása. Bizsók Vajk és kollégái speciális fülkét fejlesztettek az irodai zaj ellen. Az ötletgazda mellett Dúll Andrea környezetpszichológus is megszólal az uzletresz.hu cikkében. Tovább a cikkhez.

Itt az idő, hogy tisztán lássunk a munkaidő világában - A munkaidő-nyilvántartás gyakorlati problémái
Kevesen tudják, hogy a munkaidő-nyilvántartás olyan „banánhéj”, amelyen a legtöbb munkáltató könnyen „megcsúszik”. – Más szavakkal a munkaügyi ellenőrzés könnyen találhat hibát a munkaidő-nyilvántartásban – néha akkor is, ha azt gondoljuk, hogy minden rendben van. Tovább a cikkhez.

Depresszió, fekély, szívritmus-zavar: a stressz nem válogat
A káros stressz tartós jelenlétére mutat a krónikus fáradtság, a különböző alvászavarok, a nyak-, váll- és hátfájdalom, vagy a hízásra hajlamosaknál a túlsúly. A stressz nyomán kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, valamint a gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak, és a daganatos betegségek kifejlődését is elősegíti az állandó nyomás a munkahelyen. Tovább a cikkhez.

Munkavédelmisek vizsgálják a halálos balesetet
Meghalt egy ember egy XI. kerületi, Sasadi úti épület omlásakor a fővárosban kedden, két ember pedig megsérült - közölte a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. Tovább a cikkhez.

Ez volt a baj: fagyállós vizet ittak a budaörsi ipartelepen
Fagyálló folyadék és víz keveréke okozhatta azokat a rosszulléteket, amelyeket egy budaörsi telephelyen tapasztaltak kedd kora délután; a szennyeződés nem került be a város ivóvízhálózatába - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal kedd este közös közleményben. Tovább a cikkhez.

Két daru dőlt rá a holland házakra - videóval
Az egyik daru megtorpant, az acélelem vészesen megingott, mindenki sikoltozni kezdett, de a leszakadás már elkerülhetetlen lett. Húszan megsérültek, egy ember eltűnt. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva