hírlevél 2015.08.19.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       
 1. Jelentés a 2015. augusztus hónapban végzett (III. fokú hőségriasztás miatti) akcióellenőrzés tapasztalatairól
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 3. Munkavédelmi hírek
  • Odafigyelnek a hőségben dolgozókra
  • Magánnyomozók a vádlottak padján, avagy a munkahelyi megfigyelés rejtélyei
  • Változtatnának az Munka törvénykönyvén - elkészült a hatásvizsgálat
  • A stressz nem csak a kiégés, hanem az elhízás oka is lehet
  • Atomtámadás helyszínét idézi a felrobbant kínai raktár környéke

Üdvözlettel:
Kling Péter

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a 2015. augusztus hónapban végzett (III. fokú hőségriasztás miatti) akcióellenőrzés tapasztalatairól

Az eddigi leghosszabb hőségriadó elrendelésére került sor 2015. augusztus hónapban. Az Országos Tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg 2015. augusztus 5-én 00:00 órától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, „hőségriadó” szintre emelte. Ezzel már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében jelenleg ez a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés.
Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban – 2015. augusztus 16. napjáig bezáróan – már 11 napos.
Az akcióellenőrzésekben a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi hatósági ellenőrzési feladatot ellátó kormánytisztviselői vesznek részt, akik a nyár folyamán, akcióellenőrzés elrendelésétől függetlenül is vizsgálják a munkahelyi meleg klímakörnyezettel összefüggő munkáltatói megelőző intézkedéseket.
A részletes jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. szeptember 01-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 16-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 28-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Odafigyelnek a hőségben dolgozókra
Rekordhosszú hőségriasztás van még érvényben, a fővárosban munkavédelmi ellenőrzéseket tartottak. A vizsgált munkáltatóknál nem volt olyan kirívó szabálytalanság, ami miatt az ellenőröknek bírságolniuk kellett volna. Tovább a cikkhez.

Magánnyomozók a vádlottak padján, avagy a munkahelyi megfigyelés rejtélyei
A munkáltatói ellenőrzés akkor jogszerű, ha a munkáltató betartja az erre vonatkozó törvényeket. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető, előzetesen tájékoztatni kell őt a megfigyelésről és be kell tartani a tisztességes adatkezelés elvét. Általában az alacsonyabb képzési szinten, tömegtermelés, gyártás során foglalkoztatottak esetében történik a dolgozók megfigyelése, leginkább kamerarendszerrel. Tovább a cikkhez.

Változtatnának az Munka törvénykönyvén - elkészült a hatásvizsgálat
Lezárult az új Munka törvénykönyv hatását vizsgáló kutatási projekt. A napokban a LIGA Szakszervezetek elérhetővé teszi a független kutatók által készített tanulmányt és a jogszabályok módosítására vonatkozó ajánláscsomagot. Tovább a cikkhez.

A stressz nem csak a kiégés, hanem az elhízás oka is lehet
A szorongás erőteljes hatást gyakorol az egyén teljesítményére. Körülbelül egy évtizede ismert az a tény, hogy a krónikus stressz és az elhízás között szoros összefüggés áll fenn. Magyarországon közel 5 millió embernek van súlytöbblete. Tovább a cikkhez.

Atomtámadás helyszínét idézi a felrobbant kínai raktár környéke
A tiencsini ipari parkban történt szerda éjszakai pusztító erejű raktárrobbanások felelőseinek szigorú felelősségre vonását ígérte Hszi Csin-ping kínai államelnök pénteken. Az érintett vállalat több vezetőjét már őrizetbe vették. Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva