hírlevél 2015.08.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       

 1. Tájékoztató a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálatról
 2. Munkabaleseti statisztika: 2015. I. félév
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Új Mt.: csorbultak a jogok, de minek?
  • Szeptember végén újabb szakmai képzés indul a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt
  • Csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben
  • Kormányhivatalok járnak el a megszűnő környezetvédelmi felügyelőségek helyett

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálatról

Az ellenőrzési irányelvekben foglaltakkal összhangban, a munkavédelmi hatóság 2015. évi országos hatósági ellenőrzési tervének 4. / b) pontjában, a III. negyedévben került meghatározásra a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló országos munkavédelmi célvizsgálat. A tájékoztató innen letölthető. A célvizsgálatának szempontrendszere innen letölthető.

Munkabaleseti statisztika: 2015. I. félév

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója a 2015. július 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. A tájékoztató innen letölthető.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. szeptember 01-én Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 16-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 28-án Budapesten (XI.ker): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Új Mt.: csorbultak a jogok, de minek?
2012. július 1-jén léptett életbe az új Munka törvénykönyve (Mt.). Az eredeti elképzelés az volt, hogy a szabályozás segítse a foglalkoztatás növelését, tegye rugalmasabbá a munkaerőpiacot. Egy hatástanulmánya azonban rávilágított, nem sikerült elérni az eredeti célokat. Tovább a cikkre.

Szeptember végén újabb szakmai képzés indul a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt
A Seveso-III. Irányelv szabályait a hazai jogrendbe átültető kormányrendelet előírja, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben veszélyes ipari védelmi ügyintézőt kell alkalmazni. A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény végrehajtási kormányrendelete pedig azt teszi kötelezővé, hogy a kijelölt rendszerek és létesítmények üzemeltetői biztonsági összekötőt foglalkoztassanak. Azért, hogy e két képzési igényt kielégítse, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szeptember 28-tól újabb, biztonsági összekötői és veszélyes ipari védelmi ügyintői képzést indít. További információkhoz kattintson ide.

Csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben
Az adatok szerint 23 halálos kimenetelű munkabaleset történt az első hat hónapban, 40 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Tovább a cikkre.

Kormányhivatalok járnak el a megszűnő környezetvédelmi felügyelőségek helyett
Lassan közeleg az ősz, véget érnek a nyaralások, megindul ismét a megszokott tempó a munkahelyeken, és ezzel együtt ismét megszaporodnak a hatóságokhoz benyújtott engedélyezési, bevallási és egyéb dokumentációk. A közelmúltban számos olyan változás történt, amelyet szem előtt kell tartanunk az eljárások kezdeményezésénél.
Egyik legfontosabb változás, hogy az integrált kormányhivatali rendszer felállításának keretében véget ért a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek pályafutása. A 66/2015. (III. 30.) Korm. rendelet alapján a felügyelőségek 2015. március 31.-ével szűntek meg beolvadással. Általános jogutódok a fővárosi és megyei kormányhivatalok lettek, 2015. április 1. napjától a kormányhivatalok újonnan megalakult környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályai járnak el környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként és szakhatóságként.   

© 2006 Minden jog fenntartva