hírlevél 2015.09.10.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. augusztus
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 4. Munkavédelmi konferencia
 5. Zsebtörvénytár frissítés
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és vidéken
 7. Munkavédelmi hírek
  • Agyonhajszolt a magyar munkavállaló - a készenléti jellegű munkakör szabályai
  • Tűzoltó egységek beavatkozása, valamint a hő- és füstelvezetés a TvMI tükrében
  • Januártól már csak jóval drágább kazánt szerelhet a lakásába
  • Öt gerincvédő tipp a gyógytornásztól

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. augusztus

A legfrissebb listát a változásokról erre a linkre kattintva tekintheti meg.
A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól (Megjelent: MK 2015/115. (VIII. 7.) Hatályos: 2015. 08. 15. Hatályát veszti a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet.)

A rendelet hatálya kiterjed: a veszélyes hulladékra, a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységekre, valamint a veszélyes hulladék termelőjére, birtokosára, illetve a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységet folytatóra. A jogszabály uniós irányelvek alapján a veszélyes hulladék gyűjtésével, szállításával, közvetítésével és tárolásával, kezelésével és minősítésével kapcsolatos szabályokat állapítja meg.

21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelet egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról (Megjelent: MK 2015/120. (VIII. 28.) - Hatályos: 2015. 10. 01.)

A munkavédelem tárgykörében a módosítás az alábbi jogszabályokat érinti, amelyekben egyes követelményeket az alkalmazási tapasztalatok alapján, illetve az uniós normákhoz történő hozzáigazítás okán egyértelműbbé tettek (utóbbi szerint pl. jelenleg veszélyes keverékekről beszélünk a korábban használt veszélyes készítmények meghatározás helyett).

A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet: a szövegpontosítások mellett az 1. sz melléklet is megváltozott, a 2. pontjában néhány figyelmeztető jel felirata módosult, egy jel pedig törlésre került.

A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SZCSM együttes rendelet: a Fogalommeghatározások blokkban a veszélyes anyag és keverék meghatározása kibővült egyrészt a Kbtv.-re történő utalás mellett a CLP rendeletre történő hivatkozással, másrészt az előbbieken kívüli, de mégis kockázatot jelentő anyagokkal, valamint meghatározták a vegyi anyag fogalmát, amely eddig nem szerepelt.

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet: a rákkeltő anyagok, továbbá a mutagén anyagok meghatározását a CLP rendeletre hivatkozva pontosítja.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

2015. szeptember 30-án (szerdán), 9-14 óráig tartjuk az idei őszi munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolymunkat.
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c. 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai klubunkba – amit munkavédelemmel foglalkozó kollégák alkotnak – csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) lehet csatlakozni. 

Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Most különösen érdemes csatlakozni, mert ebben a negyedévben kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánk, amin a részvétel a klubtagoknak ingyenes.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Munkavédelmi konferencia

Elkezdtük szervezni a szokásos éves munkavédelmi konferenciánkat. Az idei témákra jó ötleteim vannak és már el is kezdtem egyeztetni az előadókkal, de - ahogy azt megszokhatták tőlem - mindig kész vagyok még színesebbé és izgalmasabbá tenni ezt az eseményt. Ha Önnek van olyan témája, ami érdekes lehet munkavédelmi szakembereknek és szívesen előadna (vagy tud olyat, aki előadna), kérem, jelezze.
Sőt azt is jelezze, ha előadót ugyan nem tud, de van olyan téma, amiről szívesen hallgatna előadást és közérdekre tarthat számot (hátha nekünk van olyan ismerősünk, akinek ez a szakterülete), még tudunk helyet/időt biztosítani új témakörnek a konferencián. A pkling@munkavedelem.biz email címre várom a javaslatokat. Bármit javasolhat, rossz ötlet nincs!

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Debrecenben

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2015. szeptember 16-án Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 17-én Debrecenben 1, 2, 3. kategória
 • 2015. szeptember 28-án Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. szeptember 28-án Budakalászon: 6. kategória Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2015. október 07-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. október 15-én, 16-án Budakalászon 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. október  16-án Budakalászon 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. október  16-án Budakalászon 9. (Beépített tűzoltóberendezés) kategória
 • 2015. október  16-án Budakalászon 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. október 22-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Agyonhajszolt a magyar munkavállaló - a készenléti jellegű munkakör szabályai
A hatályos rendelkezések nem csupán a 40 órás munkahetet nem vésik kőbe, adott esetben a munkavállaló akár heti 72 óránál többet is dolgozhat. Ám az Európai Bizottság szerint nem áll összhangban a 72 órás munkahét az uniós szabályozással. Tovább a cikkhez.

Tűzoltó egységek beavatkozása, valamint a hő- és füstelvezetés a TvMI tükrében
Az utóbbi időszakban több tűzvédelmet is érintő irányelv került kiadásra a BM OKF részéről. Az alábbiakban a tűzoltó egységek beavatkozását biztosító követelményekről szóló, valamint a hő- és füstelvezetésről szóló műszaki irányelvet mutatjuk be röviden. Tovább a cikkhez.

Januártól már csak jóval drágább kazánt szerelhet a lakásába
A lakossági fogyasztókat január elsejétől kötelezik arra, hogy egyedi fűtésre a jóval drágább, de nagyobb hatásfokú kondenzációs gázkazánt szereltessenek be. Az erről szóló rendelet szeptember 1-jén lép hatályba. A nem lakossági fogyasztókra már szeptember 26-tól vonatkozik az új szabály. Tovább a cikkhez.

Öt gerincvédő tipp a gyógytornásztól
Ki ne ismerné a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmat a derék - nyak - váll vonalán? Az irodai dolgozók többsége küzd a jelenséggel, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva