hírlevél 2015.10.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. szeptember
 2. Munkavédelmi konferencia: 2015. november
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Felhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák
 6. Munkavédelmi hírek
  • Mi történik, ha a dolgozó megtagadja az utasítást?
  • Megéri a vállalatnak, ha kidől a vezető?
  • A fűtés is lehet veszélyes
  • Az emlékezés egyben felelősség is
  • 34 vicces szovjet munkavédelmi plakát

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. szeptember

A változások legfrissebb jegyzékét erre a linkre kattintva tudja megnézni.
A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

276/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőségértékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet módosításáról - Megjelent: MK 2015/132. (IX. 21.) - Hatályos: 2015. 09. 22.

2015. szeptember 26-át követően a módosító jogszabályban meghatározott időpontoktól kezdve csak olyan fűtőberendezés, vízmelegítő, melegvíztároló tartály vehető használatba, amely a helységfűtési hatásfok, vízmelegítési hatásfok, hőtárolási veszteség, hangteljesítményszint, ill. nitrogénoxid kibocsátás tekintetében megfelel e berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó uniós rendeletek előírásainak.

A jogszabály 2016. július 1-ig ad türelmi időt a lakossági felhasználók részére a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek / gázkazánok használatbavételére. A jelzett időpontot követően lakossági felhasználásra is csak kondenzációs kazánt lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni, (ezekben a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával az égéstermékben lévő rejtett hő is hasznosul). A nem lakossági fogyasztók esetében a határidő 2015. szeptember 26.

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról -
Megjelent: MK 2015/135. (IX. 22.) - Hatályos: 2015. 10. 23.

Átfogó módosítás. A változások a cím szerinti berendezések ésszerűen gazdaságos működtetését célozzák, de ezek kihatnak a biztonságra is. 

Munkavédelmi konferencia: 2015. november

Az idei – szokásos éves – munkavédelmi konferenciánkat november első felében tartjuk (pontos időpont egyelőre egyeztetés alatt) a budakalászi Faluházban.
Részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és fellépők munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben ittJelentkezni már most is lehet ezen az online jelentkezési lapon (bár csak pár múlva derül ki a végleges időpont).
Szeretettel várjuk Önt és munkatársait, minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó kollégát.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben awww.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának felhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak, méhek zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya fokozott elővigyázatosságra kéri a szabadtéren tevékenységet végző munkáltatókat és munkavállalókat, különösen a mezőgazdasági munkaterületeken (pl. szőlészetek) és az erdőkben. A felhívás innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon + Szekszárdon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. október  16-án: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2015. október  16-án Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. október 17-én, szombaton Budapesten (XIX.ker.): 1, 2, 3. kategória
 • 2015. október 23-án Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. október 28-án Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 09-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. november közepén: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Mi történik, ha a dolgozó megtagadja az utasítást?
A munkáltatónak széles utasítási jogköre van, a munkavállaló eszerint kell, hogy a munkáját végezze. Vannak azonban olyan kivételes esetek, amikor a munkavállaló megtagadhatja az utasítást. Tovább a cikkhez.

Megéri a vállalatnak, ha kidől a vezető?
Horváth Emil 14 éve dolgozik egészségfejlesztőként. Emil a stresszoldó tréning program megalkotója, trénere, diplomás egészségtan tanár és vállalati egészségfejlesztő, valamint autogén tréner, aki magával ragadja a közönségét. A Personal Hungary szakértőjét a vállalati egészségmegőrzésről kérdeztük. Tovább a cikkhez.

A fűtés is lehet veszélyes
Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása. Bár a hűvösebb időben egyre több otthonban kezdenek el fűteni, még nem késő a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket. Tovább a cikkhez.

Az emlékezés egyben felelősség is
Koszorúzással kezdődött a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából a Veszprém megyei Kolontáron szervezett konferencia, amit a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács szervezett október hatodikán. A rendezvényre a katasztrófavédelem szervezetének képviselőin kívül a Magyar Honvédség, valamint a társszervek vezető munkatársait is meghívták. Tovább a cikkhez.

34 vicces szovjet munkavédelmi plakát
Ha nem tudnánk semmit az egykori Szovjetunióról, az alábbi munkavédelmi plakátok megtekintése után azt hihetnénk, hogy valamiféle Muppet-show-szerű államalakulat volt. A már-már a Targoncás Klaus-féle klasszikus kisfilm színvonalát súroló - olykor véresen realisztikus - plakátok készítői valószínűleg nem szándékosan vették viccesre a figurát, bár a képeken megjelenő jómunkásemberek némelyikének sem a kerti kapálástól pirospozsgás az arca. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva